NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

In memoriam: dr. Ivan Jovanović

21.08.2016. 12:44; ; Početna / Crna kronika / In memoriam: dr. Ivan Jovanović
Jovanović

Ovoga su tjedna brojni Porečani na posljednji počinak ispratili svog liječnika i sumještanina Ivana (Miljenka) Jovanovića.
Doktor Jovanović, kako su na najčešće zvali, bio je posebno liječnički blizak jednoj ovisničkoj populaciji, alkoholičarima, a borbi protiv alkoholizma, zdravlju liječenih alkoholičara i njihovih obitelji posvetio je bezmalo čitav radni vijek.
Rođen je 29. siječnja 1931. u Donjem Zagonu, u općini Novi Vinodolski.
U Novom je polazio osnovnu školu, a 1943. kao izbjeglica s obitelji, nakon ratnog paljenja njihova sela, odlazi u Koprivnicu gdje će nakon rata završiti gimnaziju.

Za Životni poziv izabire medicinu,  a diplomirao je u Zagrebu 1962. Pripravnički staž obavlja u  Općoj bolnici u Puli i ambulanti u Vodnjanu, a kao liječnik opće medicine dolazi potom u Višnjan. Tijekom rada u višnjanskoj ambulanti završit će specijalizaciju iz opće medicine na riječkom fakultetu, potom od 1973. radi u Domu zdravlja u Poreču.
Tada započinje s doškolovanjem na poslijediplomskom studiju o bolestima ovisnosti, posebice alkoholizma na Psihijatrijskoj klinici kod prof. Vladimira Hudolina  u Zagrebu. Godine 1975.  osnovat će, zajedno sa stomatologom Tvrtkom Opačkom i prvim pacijentima klub liječenih alkoholičara u Poreču.

Pomoć ljudima koji žele prevladati tu ovisnost, a i njihovim obiteljima, postaje mu životni poziv, a njegova ga obitelj pamti i po tome da je sve slobodne trenutke, uz obiteljske obaveze, posvećivao edukaciji i doslovce neprestanom čitanju i pisanju zabilježbi o radu s pacijentima i novostima iz područja bolesti ovisnosti.
Godine 1992./93. nastavlja rad u terapijskoj zajednici Zdravog grada Poreč u kojoj ostaje aktivan do potkraj 2014., iako je u  profesionalnu mirovinu otišao 1996. godine.
Za svoj je društveni angažman dr. Jovanović dobio najveća porečka priznanja – nagrade “30. april” i “Sv. Mauro”.

S pokojnom suprugom Mladenkom odgojio je sina Milorada, također uglednog medicinara, a obiteljska liječnička tradicija uspješno je nastavljena i u trećoj generaciji.

Dr. Ivan Jovanović umro je na Velu Gospu, 15. kolovoza, a pokopan je na porečkom groblju.

Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email