VALFRESCO sredina

Čišćenje Trga i po snijegu i kiši

18.01.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Čišćenje Trga i po snijegu i kiši
631GO119344.jpg

Iz Grada doznajemo da je način čišćenja kojeg primjenjuje spomenuta tvrtka ekološki prihvatljiv i najefikasniji za skidanje žvakaćih guma sa kamenih i ostalih površina. Radi se o čišćenju suhim ledom pod pritiskom. Čišćenje je Grad, tj. nas građane, koštalo 25.000 kn. Spomenimo i ovu "malenkost": Usluga Poreč, koja je u većinskom vlasništvu Grada Poreča, dobavila je opremu za čišćenje kamenih i ostalih površina u proljeće 2005. godine, što je koštalo 400.000 kn. Tom je opremom moguće čišćenje toplom ili hladnom vodom pod visokim pritiskom, a za čišćenje žvakaćih guma bio je načelni dogovor da se sačeka zima, dakle sada, kada bi se gume mogle pritiskom hladne vode skinuti sa kamena. No, gradski oci izračunali su da je to neisplativo, pa su usluge naručene od vanjske tvrtke, a bez prethodne konzultacije sa Upravom Usluge.

Dva nam se pitanja sama po sebi nameću:

1. zašto se kod nabave opreme nije odmah mogla nabaviti oprema sa suhim ledom, ako je ta oprema naj za naše potrebe ?

2. nije li se moglo prije ipak probati sa opremom koja je nabavljena u Uslugi ?

No, kao "utješna nagrada": doznajemo da će Grad nakon obaveljenog čišćenja žvakaćih guma od Usluge naručiti čišćenje Trga i ostalih kamenih površina postojećom opremom. Koliko nas služi sjećanje, ta je oprema u prošloj godini bila korištena "čak" tri puta.

Iz Glasa Istre 18.1.2006.

Unatoč dosadno rominjajućoj kišici, potom i susnježici, jučer je nastavljeno čišćenje kamenog popločenja Trga slobode. Iako je skupi kamen na središnji porečki trg postavljen prije manje od godinu dana, na njemu već ima prljavštine koja se ne može otkloniti običnim »metlanjem«. Najveći problem su ljepljivi ostaci žvakaćih guma. Zato je gradski komunalni odjel angažirao obrtničku tvrtku Green Tech Cro iz Punta na Krku koja žvakaće čisti tzv. suhim ledom, odnosno ugljičnim dioksidom. Dio trga očistili su prije Nove godine, a jučer je posao nastavljen.

– Gradsko komunalno poduzeće Usluga ima stroj za čišćenje, ali taj koristi vruću vodu kojom se žvakaće ne mogu dovoljno kvalitetno odstraniti. Zato smo posao povjerili ovoj tvrtki koja to čini vrlo efikasnom i ekološki prihvatljivom metodom ne oštećujući kamen. Nakon što oni uklone žvakaće trg će se Usluginim strojem temeljito oprati, rekla nam je Božica Beneš iz komunalnog odjela, s nadom da će očišćeni trg potaknuti građane da ga manje prljaju. Uz potonje tek podsjećanje da ovo »zadovoljstvo« čišćenja Porečane, iz njihovog gradskog proračuna, košta 25 tisuća kuna.

Iako ova akcija izgleda »rože e fiori«, iz našeg jučerašnjeg razgovora s direktorom Usluge Rodoljubom Kosićem proizlazi da u toj tvrtki nisu bili obaviješteni o tome da je Grad povjerio posao drugima, a on smatra da se s lani kupljenim strojem to moglo dovoljno kvalitetno napraviti. »Koliko znamo iz iskustva riječkih kolega, trebalo bi u ove zimske dane špatulom ugrubo skinuti žvakaće s kamena i onda našim strojem, koji čisti toplom vodom pod pritiskom, oprati ostatke. Međutim, mi u ovom poslu ništa nismo bili pitani«, kaže Kosić. Uz njegovu izjavu tek podsjećanje da je nabavka specijalnog stroja za čišćenje kamenog popločenja i kamiona za njegov prijevoz Uslugu, dakle opet građane Poreča, koštala blizu pola milijuna kuna.


G. P.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna