IDS preko svog župana Flege poslao opasnu poruku građanima: „IZBORI SU REFERENDUM O NAŠIM VRIJEDNOSTIMA“!? (sponzorirani članak)

ZMV-logo-m
04.05.2017. 14:51; ; Početna / Politika / IDS preko svog župana Flege poslao opasnu poruku građanima: „IZBORI SU REFERENDUM O NAŠIM VRIJEDNOSTIMA“!? (sponzorirani članak)

Dakle, svi se trebamo ozbiljno zamisliti nad izjavom sadašnjeg mladog i bahatog istarskog župana, koji je lokalne izbore definirao kao: “referendum o našim vrijednostima”.

Kao što je poznato – kada se jedna zajednica odluči provesti referendum, ona to čini kako bi od građana dobila odgovor na konkretno pitanje o temi koja je od sveopće važnosti. U večini slučaja na postavljeno pitanje građani s pravom glasa imaju na raspolaganju samo dva odgovora:

  • za ili protiv, odnosno – da ili ne!

Izjednačavati lokalne izbore sa institucijom referenduma, kao što je to učinio župan Flego, upozorava nas da se sa mladim IDS-ovim županom nešto vrlo zabrinjavajuće događa i da su mu se ozbiljno „pobrkali lončići“. Jer, za njega izbori služe tek partiji na vlasti! Služe da bi se građani izjasnili – da li su ZA ili PROTIV IDS-a! Župan u svojoj prepoznatljivoj IDS-ovoj bahatosti ide još i dalje, pa konstatira da je:

  • glas za IDS ujedno i glas potpore istarskim vrijednostima!

Pa idemo malo analizirati što nam je to naš čudnovati župan time želio poručiti. Kažimo, na primjer, da su neke od vrlina Istrijanstva radišnost i poštenje. Znači li to po županu Flegu da ako glasaš za IDS znači da si radišan i pošten – ali ako glasaš za drugu političku opciju znači da si neradnik i nepošten? Ili to po županu Flegi znači da ako glasaš za IDS znači da voliš svoj zavičaj – ali ako glasaš protiv te partije znači da mržiš Istru? Znači li to da ako glasaš za IDS voliš bukaletu i supu – ali ako glasaš protiv znači da je ne voliš? Ili nam je to naš župan htio poručiti da ako glasaš za IDS voliš istarsku ljestvicu i kanat na tanko i debelo – ali ako glasaš protiv mržiš Ronjgova i sve istarske kantadure od Barata pa sve do Kringe. Poručuje li nam to naš župan Flego da ako glasaš za IDS onda si pravi autohtoni Talijan – ali ako glasaš protiv očit si primjer etničkog izroda?

Povijesno je utvrđeno da se referendumi koji su osmišljeni kao način podrške partiji na vlasti provode u zemljama pod diktaturom i postaju nadomjestak demokratskim izborima.

Svjedoci smo da je u mnogim istarskim općinama i gradovima opozicija doslovce izbrisana pa, kad je tako, izbori u zbilji postaju tek način referendumskog izjašnjavanja ZA ili PROTIV partije na vlasti. No, Flego zaboravlja na jednu osnovnu političku, odnosno matematičku nepobitnu činjenicu:

  • referendum je valjan tek ako se na birališta odazove više od 50 posto građana s pravom glasa

Prije četiri godine u Poreču je, primjerice, glasalo svega 44 posto birača! Na referendumu ZA ili PROTIV istarskih vrijednosti IDS je u našem gradu doživio fijasko! Po županu Flegu ispada da je IDS u Poreču već četiri godine nezakonito na vlasti! I što ćemo sad, moj Flego?

Nema nam druge, nego se malo otrijezniti i vratiti se suštini izbora koji nemaju ama baš nikakve veze sa referendumom. Koalicija ZAJEDNO MOŽEMO VIŠE nije glas protiv IDS-a, već argumentirana alternativa politici IDS-a u našem gradu. To IDS i Flego ne vole. Pojam oporbe ne ulazi u njihov uski svjetonazor. IDS voli referendume, obožava plebiscite, zato je valjda prikupio čak 12000 potpisa potpore novoj kandidaturi svom čudnovatom županu. Neka IDS i dalje ostane u uvjerenju da su izbori jednaki referendumu, ali ono što stvarno iritira jest izjednačavanje partije IDS-a sa vrijednostima cijele jedne poluotočne zajednice: s dužnim poštovanjem ali, stvarno su koze!

 

CIJELI ČLANAK na blogu koalicije ZMV

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email