NEWS
Best of Poreč

I buka zagađuje mora i oceane: otvorenje izložbe NOISE AQUARIUM u Puli u sklopu aMORE festivala

vv-noise-aquarium
23.08.2019. 08:32; ; Početna / Kultura / I buka zagađuje mora i oceane: otvorenje izložbe NOISE AQUARIUM u Puli u sklopu aMORE festivala

U sklopu aMORE festivala u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre otvara se izložba NOISE AQUARIUM, o utjecajima koje buka ima na život u moru. Otvorenje je zakazano za utorak 27. kolovoza u 21 sat u Posjetiteljskom centru Herman Potočnik Noordung.

Komercijalne i vojne aktivnosti mijenjaju život u moru. Osim vidljivih promjena, tu su i one nevidljive u obliku zvuka. Aktualne znanstvene studije pokazuju da su izvori buke poput sonara i hidrauličnog frakturiranja (tzv. “fracking”) krajnje štetni po život u moru. Buka negativno utječe na morske sisavce, može oštetiti sluh kod dupina i kitova te izazvati smrt.
Buka također utječe i na mikroskopske organizme kao što je plankton. Nevidljivi, a ključni, planktoni sudjeluju u stvaranju od 50 do 85 % kisika u Zemljinoj atmosferi. Svaki peti dah kojeg udahnemo proizveo je plankton, stoga je jasno zašto je njegov opstanak važan. NOISE AQUARIUM koristi 3D-skenove ovih mikrostvorenja pretvarajući prostor nekadašnje vodospreme u animiriani akvarij slika i zvukova. Osim buke, tu je i mikroplastika. Treba napomenuti da planktoni koji se ovdje mogu vidjeti dolaze iz mora u okolici Pule, gdje su biolozi sa Sveučilišta u Beču prikupili svoje uzorke.

Interdisciplinarni tim djeluje imajući na umu hitnost s kojom poruku treba prenijeti što je moguće većem broju ljudi. Stoga su članovi tima razvili niz različitih varijacija za široku publiku – linearni video, interaktivni 3D, proširenu stvarnost (Augmented Reality, AR) ili virtualnu stvarnost (Virtual Reality, VR). Tijekom kreiranja verzije namijenjene Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, umjetnica je blisko surađivala sa znanstvenicima iz Aquariuma Pula, u kojem je trenutno izložena izložba o podvodnoj buci pod nazivom More zvuka, a povodom obilježavanja Međunarodne godina zvukova.

Pored video projekcije i AR umjetničkih radova s kojima posjetitelji mogu stupiti u interakciju, bit će i živih planktona pod mikroskopima – što će publici omogućiti da se divi složenosti ovih minijaturnih stvorenja.
Izložba je organizirana u suradnji s Povijesnim i pomorskim muzejom Istre, Istarskom kulturnom agencijom, Austrijskim kulturnim forumom Zagreb, Aquariumom Pula, Upravnim odjelom za turizam Istarske županije te uz podršku Upravnog odjela za kulturu Istarske županije i Istarskog vodovoda d.o.o.

Noise Aquarium tim:
Umjetnica:
Victoria Vesna (UCLA Art Sci Center, Department of Design Media Arts)

Voditelj znanstvene vizualizacije:
Alfred Vendl (Science Visualization Lab, Department DIGITALEKUNST – University of Applied Arts Vienna)

Kompjuterska animacija:
Martina Fröschl (Science Visualization Lab, Department DIGITALEKUNST – University of Applied Arts Vienna)

Zvuk:
Paul Geluso (NYU Steinhardt)

Znanstvena obrada slike:
Stephan Handschuh (VetCoreFacility for Research, University of Veterinary Medicine Vienna),
Thomas Schwaha (Department of Integrative Zoology, University of Vienna)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani