NEWS
valfresco

HZD-ovac Tomislav Barišić predsjednik Vijeća

12.12.2006. 00:00; Učitavanja: 98; Početna / Novosti / Okolne općine / HZD-ovac Tomislav Barišić predsjednik Vijeća
674GO168888.jpg

Intoniranjem »Lijepe naše« i »Krasne zemlje« u izvedbi vrsarskog ženskog pjevačkog zbora Mendula, pod dirigentskom palicom Tome Njegovana, počela je jučerašnja konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Funtane, što je za ovo mjesto od jedva tisuću stanovnika povijesni događaj. Premda Vijeće broji 11 članova, njegova konstituirajuća sjednica, za ovu svečarsku prigodu održana u najreprezentativnijem kulturnom zdanju općine, galeriji Zgor murve, privukla je 40-ak znatiželjnika i gostiju. Između ostalih, sjednici su nazočili državni tajnik za osnovno obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Nevio Šetić i načelnik Općine Vrsar, u čijem je sastavu donedavno bio Mjesni odbor Funtana, Franko Štifanić.

Do konstituiranja Vijeća i izbora njegovih čelnika sjednicom je predsjedao najstariji nezavisni vijećnik Tomislav Čoga uz pomoć Radovana Juričića, predstojnika Ureda državne uprave Istarske županije. Sjednici je prisustvovalo svih 11 vijećnika koji su taj status stekli na nedavno održanim prvim općinskim izborima u Funtani: s HDZ-ove liste Tomislav Barišić, Marija Liović i Zvonimir Čoga, s IDS-ove i SDP-ove zajedničke koalicijske liste IDS-ovci Eugen Fabris, Marin Grgeta, Marin Tonković i Franko Cukola, te SDP-ovka Mirna Grgeta, a s nezavisne liste, uz njenog nositelja Tomislava Čogu, Ondina Žužić i Andrea Štifanić. Svi su vijećnici na sjednici i prisegnuli.

Očekivano, sukladno ranije potpisanom postizbornom koalicijskom sporazumu HDZ-a i nezavisne liste nositelja Tomislava Čoge, za predsjednika Vijeća izabran je Tomislav Barišić, nositelj HDZ-ove liste, kojeg su vijećnici s tih dviju lista i predložili. Na prijedlog istih vijećnika dopredsjednici su postali Zvonimir Čoga i Andrea Štifanić. Premda se očekivalo da će kandidata za jedno mjesto dopredsjednika istaknuti i IDS-ovci, oni to nisu učinili. Predsjednik i oba dopredsjednika na svoje su dužnosti izabrani s očekivanih šest koalicijskih glasova za i pet suzdržanih glasova oporbenih vijećnika IDS-a i SDP-a.

Na sjednici je sa šest glasova za i pet glasova protiv (IDS-a i SDP-a) izabrana i tročlana mandatno-verifikacijska komisija, čiji je predsjednik Zvonimir Čoga, a članovi Barišić i Štifanić. Usvojen je i privremeni poslovnik Općinskog vijeća.

Po završetku sjednice nova koalicijska vlast u Funtani htjela je odmah održati i prvu radnu sjednicu, na kojoj bi se vjerojatno birali općinski načelnik i Poglavarstvo, no IDS-ovi i SDP-ovi vijećnici nisu pristali na nastavak rada. Stoga su i HDZ-ovi i nezavisni vijećnici odustali od održavanja te sjednice, premda su imali dostatnu većinu. Nakon sjednice vijećnici su u mjesnoj crkvi prisustvovali svetoj misi zahvalnici, a nakon toga i prigodnoj zakusci u župnom dvoru mons. Josipa Šajine.

K.Klarić, Glas Istre

Barišić: Vjerujem da ćemo s opozicijom bolje surađivati


– Zahvalio bih se vijećnicima na ukazanom povjerenju. Dobili smo Općinu i sada svi zajedno trebamo početi raditi za opću dobrobit mjesta i svih naših sumještana. Nadam se da će opozicija konstruktivno sudjelovati u radu Vijeća i da neće tražiti »dlaku u jajetu«. Vjerujem da ćemo prebroditi međusobne razlike i u budućnosti puno bolje surađivati. U tu svrhu ponudili smo oporbi jedno mjesto dopredsjednika Vijeća, koje su oni nažalost odbili, rekao je u prvom obraćanju medijima predsjednik Općinskog vijeća Funtane Tomislav Barišić.


 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email