NEWS
Parni valjak

HUT: U Hrvatskoj i dalje prosječno između 15 i 20 tisuća turista svakog dana

IMG_20201104_122427-01
19.11.2020. 11:13; ; Početna / Gospodarstvo / HUT: U Hrvatskoj i dalje prosječno između 15 i 20 tisuća turista svakog dana

Uspjesi u razvoju cjepiva protiv Covida-19 unijeli optimizam za sljedeću sezonu

Nedavno objavljeni optimistični rezultati treće faze testiranja dvaju cjepiva protiv Covida-19, ali i najave Njemačke da bi već do ljeta sljedeće godine mogla procijepiti 70 posto stanovništva, unijeli su optimizam među turističke djelatnike diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.
 
Posebno je ta vijest važna za našu zemlju kojoj je dolazak gostiju iz Njemačke u većim brojevima ključan za uspješnu sezonu.
 
”Najave o pronalasku cjepiva ulijevaju optimizam da bi se turizam mogao početi oporavljati u drugom kvartalu pa se onda i približavati brojkama prije pandemije u drugoj polovici naredne godine. Ipak moramo biti oprezni i kontinuirano pratiti situaciju kako bi mogli donositi odgovarajuće odluke, i što se tiče tržišta i što se tiče organizacije rada u smještajnim objektima i destinacijama. U svakom slučaju, za očekivati je da sljedeća sezona ima obilježja last-minute rezervacija, porasta online rezervacija, pojačanog interesa za objekte više kategorije koji jamče veću izoliranost gostiju i da će ključan kriterij odabira destinacije biti sigurnost u najširem smislu riječi. Prednost Hrvatske jest što je autodestinacija i u usporebi s ostalim državama ima značajno manju populaciju te relativno malu naseljenost”, komentirao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

U Hrvatskoj i dalje prosječno između 15 i 20 tisuća turista svakog dana

U Hrvatskoj i dalje boravi svakodnevno prosječno između 15 i 20 tisuća turista, a službena statistika pokazuje da je otvoreno 236 hotela i 31 kamp. Najviše turista ima za vikend, no značajan je broj onih koji ostaju i tijekom tjedna. Turiste privlače posebne ponude, među kojima su grijane kućice u kampovima, nova ponuda ”home officea” u hotelima, ali i povoljnije cijene smještaja u luksuznim vilama. Najviše gostiju je u obiteljskom smještaju, njih oko 4000, hoteli imaju oko 3000 gostiju pa slijede kampovi.

Turizam u Nacionalnoj razvojnoj strategiji 2030. prepoznat kao strateška grana koja potiče gospodarstvo

Prijedlog teksta Nacionalne razvojne strategije kojeg je usvojila Vlada RH te uputila u široku javnu raspravu definira turizam kao stratešku djelatnost u Hrvatskoj zbog čega je potrebno raditi na njegovoj održivosti i oporavku od aktualne krize.
 
Kao cilj krovnog strateškog nacionalnog dokumenta kojeg moraju slijediti sve ostale sektorske strategije i provedbeni planovi postavljen je zadržavanje Hrvatske među vodećim europskim turističkim destinacijama u pogledu sigurnosti, kvalitete, dodane vrijednosti, održivosti i inovacija.
 
”Turizam je ove godine konačno prepoznat kao jedan od ključnih gospodarskih sektora u kojem imamo znanje i iskustvo da napravimo izvanserijski rezultat i u kriznom razdoblju. Turizam se ove godine pokazao kao amortizer gospodarstva, a ne kao ranjivi dio gospodarstva kako ga se često percipira. Ključ daljnjeg razvoja turizma je podizanje njegove međunarodne konkurentnosti, kako kroz smanjivanje stope PDV-a na razinu konkurencije, tako i kroz definiranje sveobuhvatnog pristupa na koji način potaknuti povećati investicije i smanjiti prepreke ulaganjima u hotelijerstvo koje donosi najveću dodanu vrijednost gospodarstvu ali i lokalnoj zajednici. Zadovoljni smo što su te ključne odrednice prepoznate i u prijedlogu teksta Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030.”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Kongresi hotelijera i kampinga 1. i 2. prosinca u online formatu, no sa atraktivnim programima

Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i Kamping udruženje Hrvatske (KUH), stručne udruge koje djeluje unutar Hrvatske udruge turizma, 1. i 2. prosinca organiziraju svoje godišnje kongrese. UPUHH organizira 22. Kongres hotelijera pod nazivom ”Nove perspektive”, a KUH 14. Kongres hrvatskog kampinga. Oba kongresa će ove godine biti u online izdanju, no sa atraktivnim programom. Kongresi će dijeliti prvi dan programa, dok će drugi dan biti odvojen i rezerviran za stručne teme iz oba sektora.
 
Zajednički dan obaju kongresa na jednom mjestu okuplja ključne dionike u turizmu Hrvatske, od ministrice turizma i sporta, Nikoline Brnjac i drugih predstavnika Vlade, pa do ključnih ljudi domaće turističke industrije. Detalje iz programa oba kongresa možete pronaći pri dnu ovog newslettera.

ETC: Hrvatska među zemljama s najmanjim padom stranih turista u Europi

Europu je u prvih osam mjeseci posjetilo 68 posto manje međunarodnih turista nego u istom lanjskom razdoblju, dok se u cijeloj 2020. zbog novog vala pandemije i ‘zatvaranja’ očekuje pad tih dolazaka od oko 60 posto, pokazuje novo izvješće Europske komisije za putovanja – ETC (European Travel Commission) pod nazivom “Europski turizam 2020 – trendovi i izgledi”.
 
U izvješću se upozorava da je pandemija koronavirusa uzrokovala udar na turizam u Europi ” bez presedana i u opsegu i u trajanju”. Sve europske destinacije imaju pad dolazaka turista iznad 50 posto, pri čemu su Cipar i Crna Gora u najtežoj situaciji, s padom dolazaka turista od 85, odnosno 84 posto.
 
Hrvatska je izvješću po podacima za prvih osam, odnosno devet mjeseci na ljestvicama među prvih pet-šest zemalja s najmanjim padom dolazaka i noćenja stranih turista. Tako je za prvih osam, odnosno devet mjeseci na šestom mjestu u Europi, s oko 50 posto manje noćenja stranih turista u odnosu na isto razdoblje 2019.

Hrvatska dio WTTC inicijative Safe Travel Stamp

Hrvatska se uključila u inicijativu Svjetskog vijeća za putovanja (WTTC) o usvajanju jedinstvenog standarda sigurnosti od prijenosa virusa na razini hotelijerske industrije globalno, a koji su oni brendirali kao Safe Travel Stamp. U Ministarstvu turizma su medijima potvrdili da upravo pokreću proceduru za prijave i upite te detaljnu razradu procedure dodjele oznake svim zainteresiranim subjektima u Hrvatskoj.

Od 2021. smanjene turističke članarine

Vlada RH je nastavila smanjivati opterećenje za poduzetnike u turizmu pa će od početka sljedeće godine svima linearno smanjiti stope za obračun i plaćanje turističke članarine za 12 posto. Izmjenama i dopunama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama dodatno je omogućeno Poreznoj upravi da izmjeni visinu mjesečnog predujma članarine zbog značajnog pada poduzetničke aktivnosti, kako bi se omogućila što brža reakcija na mogući šok kakav je turizam pretrpio ove godine.

Vijesti iz svijeta

Do sada izgubljeno 142 milijuna radnih mjesta u turizmu

Prema Svjetskom vijeću za putovanja i turizam (WTTC) do sada je ukupno 142 milijuna radnih mjesta u turizmu globalno izgubljeno zbog pandemije koronavirusa (Covid-19), ali zahvaljujući domaćim putovanjima utjecaj na zaposlenost za 2020. godinu bit će blaži nego što se u početku očekivalo.
 
Predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a Gloria Guevara govoreći tijekom webinara “Ponovno pokretanje putovanja i turizma nakon pandemije COVID-19” istaknula je kako se očekuje da će 2020. na međunarodnom nivou biti izgubljeno 174 milijuna radnih mjesta, što je niže od prognoze WTTC-a iz lipnja koja je predviđala gubitak od čak 197,5 milijuna.
 
Guevara je dobre vijesti pripisala oporavku domaćih putovanja u nekim zemljama poput Kine i Grčke. U 2019. putovanje i turizam stvarali su svako deseto radno mjesto – ukupno 330 milijuna, čime su pridonijeli 10,3 posto globalnom BDP-u i stvorili svako četvrto novo radno mjesto.
 
WTTC je pozvao vlade da usvoje koordinirani pristup ponovnom otvaranju granica; implementiraju međunarodni protokol ispitivanja i koordinirani okvir za testiranje prije polaska pomoću brzih, učinkovitih i pristupačnih testova; i izmijene mjere karantene samo za pozitivne testove.

Bicikliranje postaje trend

Unatoč pandemiji, biciklizam je ovog je ljeta u Europi zabilježio neke iznenađujuće rekorde u korist lokalnih i nacionalnih gospodarstava. Na vodećoj europskoj biciklističkoj mreži EuroVelo zabilježen je porast od 9% godišnje i 31% više putovanja nakon lockdowna. EuroVelo pokriva 17 pravaca, koji obuhvaćaju 90 000 kilometara u 42 zemlje.
 
Prema podacima EuroVela i Europskog parlamenta / studije EU Cycling Economy (2016.): „Procjenjuje se da svake godine u Europi ima 2,3 milijarde biciklističkih turističkih putovanja čija je vrijednost veća od 44 milijarde EUR, prema studiji iz 2012. koju je naručio Europski parlament. 20,4 milijuna biciklističkih turista ostaje jednu ili više noći na putu, a ti turisti ‘preko noći’ godišnje potroše oko 9 milijardi eura. Uz to, biciklistički turizam povezan je s preko 500 000 radnih mjesta u EU, što je više od čelične i industrije kružnih putovanja.
 
U Europskom udruženju biciklista ističu kako su tijekom posljednjih nekoliko mjeseci ostvareni rekordni biciklističkog turizma širom Europe. Smatraju stoga kako trenutna kriza donosi priliku i potvrđuje da biciklistički turizam stvara (dobra) radna mjesta, izvodi ljude s utabanih staza, zdrav je, održiv i ostvaruje glavne europske ciljeve oporavka.
 
Iz organizacije se nadaju kako će i ovi trendovi potaknuti značajnije investicije u ovu granu turizma, uz mogućnost korištenja i europskih sredstava oporavka.

Američki putnici žele na krstarenja već u siječnju 2021.

Industrija krstarenja primjećuje spore znakove oporavka jer se interes za krstarenja sljedeće godine u Sjedinjenim Američkim Državama povećao posljednjih tjedana. Globalne pretrage između travnja i rujna ove godine za krstarenjima 2021. postupno su se povećavale iz mjeseca u mjesec, s primjetnim skokom između kolovoza i rujna od + 30% kada su najpopularnija odredišta za američke putnike bili Karibi, Bahami, Europa i Aljaska.
 
Tijekom nedavne promocije koju su vodili Expedia Cruises i Princess Cruises, gotovo 9.000 putnika rezerviralo je svoja putovanja u tijekom godišnje ‘Trodnevne prodaje’ koja je trajala od 24. do 26. rujna za krstarenja 2021. i 2022.. Podaci Expedia Group pokazuju kako  je najpopularnije vrijeme za američke putnike bilo isplovljavanje u siječnju 2021., što je pokazatelj kako putnici žele putovati što prije.

Lufthansa uvela besplatno testiranje i lansirala “samo negativni” let na liniji Hamburg – München

Prvi ‘samo negativni’ let Lufthanse poletio je iz Hamburga prema Münchenu sredinom listopada i označio početak brzog testiranja antigena Covid-19 na letovima između dva njemačka grada. Naime, Lufthansa je uvela novost za putnike koji su imali priliku pokazati negativan test ne stariji od 48 sati, testirati se na aerodromu ili odbiti testiranje, u slučaju čega su bili prebačeni na alternativni let. Na navedeni let mogli su se ukrcati samo oni s negativnim rezultatom koji je aktivirao ukrcajnu kartu i odobro pristup ulazu.
 
Testiranje prije polijetanja ne iziskuje dodatne troškove za putnike, već je dovoljno samo unaprijed se registrirati i planirati malo više vremena za ukrcaj, a rezultate putnici dobivaju putem push poruke i e-maila.
 
Lufthansa novu uslugu provodi u suradnji sa zračnim lukama u Münchenu i Hamburgu, kao i s biotehnološkom tvrtkom Centogene i medicinskim centrom Medicover Group, MVZ Martinsried.

Vijesti iz kompanija

Laguna Novigrad preuzela Dalmacija hotele

Laguna Novigrad, turistička kompanija koja posluje pod brendom Aminess hoteli i kampovi, zaključila je ugovor o preuzimanju Dalmacija hotela u čijem su većinskom vlasništvu društva HTP Korčula i HTP Orebić. Vrijednost transakcije iznosi 140 milijuna kuna koje će Laguna Novigrad osigurati dokapitalizacijom posrednog većinskog vlasnika, društva Auctor Holding a.s. iz Praga koje je u vlasništvu Olega Uskokovića i društva J&T Private Equity Group Croatia Investments iz Praga.

Valamar Riviera osvojila najveće priznanje za društvenu odgovornost za 2019.

Valamar Riviera je osvojila glavnu nagradu Indeksa DOP-a u kategoriji velikih poduzeća koju dodjeljuju Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj i Hrvatska gospodarska komora. Indeks društveno odgovornog poslovanja (Indeks DOP-a) vrednuje prakse najuspješnijih poduzeća u Hrvatskoj, uzimajući u obzir sedam ključnih područja – ekonomsku održivost, uključenost društveno odgovornog poslovanja u poslovnu strategiju, radnu okolinu, zaštitu okoliša, tržišne odnose, odnose sa zajednicom te odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava.
 
– U ovoj izazovnoj godini za čitavu ekonomiju, a posebno za turizam, važnost odgovornog poslovanja te kvaliteta odnosa s dionicima bili su presudni za uspješno upravljanje krizom. Valamar je u krizi brzo djelovao s ciljem očuvanja radnih mjesta, likvidnosti i ključnih resursa kako bismo spremno dočekali razdoblje oporavka. U tome smo uspjeli velikim dijelom radi povjerenja djelatnika, dioničara i partnera u dugoročnu održivost našeg poslovanja. Stoga smo izrazito ponosni što smo prepoznati kao najbolja velika kompanija u Hrvatskoj u području društvene odgovornosti i održivog poslovanja – istaknula je Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica za poslovni razvoj i korporativne poslove u Valamar Rivieri.

HUT-ove članice uvele nove ponude

Sve više HUT-ovih članica lansiralo je usluge prilagođene gostima koji nemaju obvezu odlaska na posao u urede.
 
Arena Hospitality Grupa objavila je kako u hotelu Park Plaza Histria Pula i kampu Arena Grand Kažela u Medulinu okrenula se digitalnim nomadima i nudi visokokvalitetnu digitalnu infrastrukturu tijekom cijele godine – Self check-in, beskontaktno plaćanje, super brzi Internet, Netflix aplikacija i login, Ott iPTV usluga za gledanje tv kanala una cijelom prostoru kampova putem mobilnih uređaja i mobilnu aplikaciju za „best guest experience“
 
Valamar Riviera u ponudu Valamar Diamant Hotela 4* u Poreču uvela je „Work from Hotel„ koja će vrijediti za razdoblje od 1. studenog 2020. do 20. ožujka 2021. I uključuje 15% popusta na smještaj za minimum 3 noćenja. U okviru ove nove Valamarove ponude hotelska soba jednog od najpoznatijih porečkih hotela postaje idealno radno mjesto za maksimalni radni učinak jer nudi komfor prostranog dnevnog boravka i radnog prostora, brzi internet, izravnu telefonsku liniju, aparat za kavu i mogućnost posluge u sobu. Također, gosti mogu rezervirati i dvoranu za sastanke koja je opremljena projektorima, sustavom konferencijskih poziva i printerom.
 
Kako bi se prilagodili novonastaloj situaciji u turističkom sektoru uzrokovanoj pandemijom Covid -19 i u Plavoj Laguni odlučili su u Hotel Bonavia Plava Laguna u Rijeci uvesti nove ponude. Riječ je o usluzi „home office in a hotel“ u kojoj se korisnicima nude paketi za korištenje hotelskih soba za ured tijekom radnog dana. Paket uključuje kvalitetnu wi-fi vezu, doručak dobrodošlice u sobi te korištenje teretane, a nakon napornog radnog dana, gosti dobivaju i mogućnost za korištenje wellness oaze u sklopu hotela. Za one koji imaju potrebe za sastanke, na raspolaganju je jedna od konferencijskih sala, a korištenje sale je za gosta hotela besplatno u trajanju od dva sata dnevno. Dostupan je klasični dnevni paket, peterodnevni paket, kao i premium inačice koje uključuju i korištenje wellness centra, saune i 30 minuta relax masaže, lunch paket te popust na piće i slastice u Cafe Dante u sklopu hotela.

Maistrini kampovi u Vrsaru najbolji po izboru slovenskih kampista

Slovenski kamping web portal Avtokampi.si i ove je godine organizirao izbor najboljeg kampa u Hrvatskoj i Sloveniji – Naj kamp Adria. U kategoriji većih kampova u Istri je ove godine najviše glasova dobio Maistrin kamp Valkanela iz Vrsara.
 
Riječ je o jubilarnom desetom izboru, u ovogodišnjoj kamping sezoni koja je po svemu bila specifična jer su se kampovi otvorili tek krajem petog mjeseca. Slovenci tradicionalno preferiraju istarske kampove u kojima ostvare 38 posto svih noćenja. U kategoriji većih kampova u Istri dva kampa iz Maistra Camping branda zauzela su vodeće pozicije. S najviše glasova, prvo mjesto zauzeo je kamp Valkanela iz Vrsara dok je Porto Sole zauzeo treće mjesto.
 
U Hrvatskoj je samo još 14 kampova, koji omogućavaju FKK kampiranje. Najviše glasova naturist gostiju ove godine dobio je Maistrin kamp Koversada.

Mali Lošinj i Arena Hospitality Grupa dobitnici svjetskog priznanja “Responsible Tourism Partnership”

Turističkoj zajednici grada Malog Lošinja i hotelskoj grupaciji Arena Hospitality Grupa dodijeljene su, u sklopu ovogodišnje svjetske turističke burze WTM koja se održava u Londonu, priznanja svjetske organizacije “Responsible Tourism Partnership” za odgovorni turizam u pandemiji COVID-19, i to u konkurenciji među stotinjak tvrtki i destinacija iz cijelog svijeta.
 
Burza WTM održana je virtualno od 9. do 11. studenoga, a među stotinjak tvrtki, ustanova, destinacija i pojedinaca iz cijelog svijeta koji su ove godine dobili nagrade iz Hrvatske su to Turistička zajednica grada Malog Lošinja i Arena Hospitality grupa, u različitim kategorijama, kojima se ukupno pokazuje odgovornost u upravljanju turizmom u ovoj pandemijskoj godini.

Fortenova grupa i Springwater Capital (SWC) potpisali sporazum o kupoprodaji Kompasa Ljubljana i Kompasa Poreč

Fortenova grupa i Springwater Capital (SWC) potpisali su sporazum o kupoprodaji Kompasa Ljubljana i Kompasa Poreč, a zaključit će se nakon što slovenska Agencija za tržišno natjecanje odobri koncentraciju dviju kompanija. James Pearson, glavni financijski direktor Fortenova grupe, kazao je kako će se ovom transakcijom u većoj mjeri zaključiti proces izlaska iz turističkih investicija koje su predstavljale značajan segment nematičnog poslovanja Fortenova Grupe, a iz kojeg sukcesivno izlaze tijekom cijele ove godine.

Putne informacije

Stožer civilne zaštite RH produljio je do 2. studenog primjenu Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko hrvatskih graničnih prijelaza. Tom odlukom zabranjen je, odnosno ograničen, prelazak osobama iz trećih zemalja. Ulazak je moguć uz PCR Covid-19 test ne stariji od 48 sati prije ulaska ili je potrebna samoizolacija od 14 dana. Samoizolacija se može skratiti uz negativni rezultat PCR Covid-19 testa izvršenog nakon 7 dana samoizolacije.
 
Državljani EU (bez obzira na mjesto prebivališta), schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članova njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem mogu slobodno ući u Hrvatsku.
 
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je treću verziju Preporuka za korištenje maski za lice, medicinskih i zaštitnih maski koje su od sada obvezne u svim zatvorenim prostorima gdje ljudi dolaze u kontakt i gdje se ne može držati razmak od dva metra. Maske moraju nositi gosti u ugostiteljskim objektima osim dok sjede na svojim mjestima, kao i vjernici za vrijeme mise na zatvorenom.
 
Organizatori svih društvenih okupljanja s više od 50 sudionika koja nisu posebno propisana obvezni su najkasnije 5 dana prije putem emaila ili na 112 zatražiti suglasnost za okupljanje od lokalnog Stožera civilne zaštite, a stožer će odgovoriti u roku od 48 sati.

Povezanost

Croatia Airlines nastavlja povezivati Hrvatsku s 11 međunarodnih linija s polaskom iz Zagreba i u drugoj polovini studenog. Do kraja mjeseca Croatia Airlines prometovat će i na 3 međunarodne linije iz Zračne luke Split.
 
Croatia Airlines u periodu od 16. do 30. studenog prometovat će na 11 međunarodnih linija s polaskom iz zagrebačke zračne luke:

 • linija Zagreb – Amsterdam prometovat će svakodnevno,
 • linija Zagreb – Brussels prometovat će dva puta tjedno, petkom i nedjeljom (20., 22., 27. i 29.11.),
 • linija Zagreb – Kopenhagen prometovat će dva puta tjedno, srijedom i petkom (18., 20., 25. i 27.11.),
 • linija Zagreb – London Heathrow prometovat će jednom tjedno, ponedjeljkom (16., 23. i 30.11.),
 • linija Zagreb – Pariz prometovat će dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom (19., 22., 26. i 29.11.),
 • linija Zagreb – Split – Rim  prometovat će tri puta tjedno, ponedjeljkom, četvrtkom i nedjeljom (16., 19., 22., 23., 26., 29. i 30.11.),
 • linija Zagreb – Sarajevo prometovat će do kraja mjeseca tri puta (19., 22. i 29.11.),
 • linija Zagreb – Skopje prometovat će dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom (16., 20., 23., 27. i 30.11.),
 • linija Zagreb – Zurich prometovat će dva puta tjedno, srijedom i nedjeljom (18., 22., 25. i 29.11.),
 • linija Zagreb – Beč prometovat će do kraja mjeseca svega jednom (25.11.),
 • linija Zagreb – Frankfurt prometovat će dva do tri puta dnevno.

Iz Zračne luke Split Croatia Airlines prometuje prema dvije destinacije u Njemačkoj (Frankfurt i Munchen) te jednoj u Italiji (Rim):

 • linija Split – Rim prometovat će tri puta tjedno, ponedjeljkom, četvrtkom i nedjeljom (16., 19., 22., 23., 26., 29. i 30.11.),
 • linija Split – Frankfurt prometovat će jednom tjedno, subotom (21. i 28.11.),
 • linija Split – Munchen prometovat će do kraja mjeseca pet puta (16., 20., 23., 27. i 30.11.).

Najstarija zrakoplovna kompanija na svijetu, nizozemski KLM, u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana prometovat će na liniji Amsterdam – Split. Dva grada bit će povezana direktnim letovima u subotu, 19.12., nedjelju, 20.12., srijedu, 23.12., nedjelju, 27.12., subotu, 02.01., nedjelju, 03.01. te četvrtak, 07.01.
 
Edelweiss i Swiss planiraju u prosincu 2020. i siječnju 2021. godine povratak u Zračnu luku Split. Edelweiss će u prosincu obaviti tri leta prema i iz Splita, u subotu, 19.12., srijedu, 23.12., te subotu, 26.12. Zrakoplovi će na sva tri leta iz Zuricha poletjeti u jutarnjim satima. Tri leta najavljena su i u prvoj polovici siječnja, preciznije, u subotu, 02.01., srijedu, 06.01., te subotu, 09.01. Edelweiss će se zatim ponovno vratiti u Zračnu luku Split s početkom ljetnog reda letenja, u travnju 2021.
 
Švicarski Chair Airlines najavio je svoju mrežu destinacija za ljetni red letenja sljedeće godine. Između ostalih, uvodi se linija Zurich – Split dva puta tjedno, svakog četvrtka i nedjelje u večernjim satima. Kompanija za ljeto 2021. između ova dva grada u prodaji ima ukupno 15.900 sjedala, od 25. travnja do 24. listopada 2021.
 
U ljetnom redu letenja sljedeće godine Brussels Airlines planira prometovati iz svojeg središta u Brusselsu prema Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. Linija Brussels – Zagreb prometovat će od 28. ožujka do 29. listopada 2021. godine, 5 puta tjedno, svakog ponedjeljka, srijede, četvrtka, petka i nedjelje. Sezonska linija prema Splitu trebala bi prometovati od kraja travnja (24.04.), dok će linija Brussels – Dubrovnik prometovati od 01. svibnja sljedeće godine.
 
Kanadski leisure avioprijevoznik, Air Transat, potvrdio je za Croatian Aviation kako u ljetnom redu letenja 2021. godine planira ponovno povezati Toronto i Zagreb direktnom zračnom linijom. Prvi let na liniji Toronto – Zagreb najavljen je za utorak, 11. svibnja 2021. godine. Linija će do kraja svibnja prometovati jednom tjedno, od 30. svibnja dodaje se polazak nedjeljom, a od 17. lipnja i let četvrtkom do početka rujna, a zatim će se broj tjednih letova smanjivati kako se bude bližio kraj ljetne sezone.
 
EasyJet je objavio kako u ljeto 2021. godine trenutno planira pokrenuti jednu novu liniju prema Hrvatskoj. Ako se situacija sa globalnom pandemijom primiri do idućeg ljeta, za očekivati je da će ova poznata britanska kompanija biti prisutna u hrvatskim zračnim lukama (Puli, Zadru, Splitu i Dubrovniku) s daleko više tjednih operacija i linija nego što je to bilo ovog ljeta.
 
SAS Scandinavian Airlines u ljetnom redu letenja sljedeće godine planira uvesti novu liniju Kopenhagen – Zadar koja će prometovati dva puta tjedno, svakog utorka i subote. SAS planira idućeg ljeta, uz Zadar, prometovati prema Puli, Splitu i Dubrovniku iz brojnih Skandinavskih gradova (Kopenhagen, Oslo, Stavanger, Gothenburg, Stockholm, Aarhus, Bergen i Kristiansand).

Zanimljivosti

Hrvatska među top tri najbolje destinacija po izboru The Timesa & The Sunday Timesa

Ugledni britanski izdavači The Times & The Sunday Times i njihovi čitatelji uvrstili su Hrvatsku u top tri najbolje svjetske turističke destinacije, u svom izboru Best Country Award 2020. Hrvatska je u kategoriji najbolje zemlje na svijetu zauzela visoko treće mjesto, uz bok Italiji i Novom Zelandu. Dodjela nagrade održana je virtualnim putem, a glasali su čitatelji izdanja koja imaju 16 milijuna čitatelja mjesečno.

Hrvatska po prvi puta ugostila NASCAR utrke

Hrvatska je 14. i 15. studenog po prvi puta bila domaćin NASCAR GP utrke iz NASCAR  Whelen Euro Series. Na stazi Automotodrom Grobnikodržane su 5. i 6. runda atraktivnog natjecanja u kojem je sudjelovalo 22 tima i 45 vozača koji su ukupno vozili 4.168 kilometara utrke.

Chef’s Pencil: Hrvatska visoko na listi najboljih neotkrivenih gastro destinacija

Renomirani australski gastro portal Chef’s Pencil proglasio je Hrvatsku jednom od najboljih neotkrivenih gastro destinacija svijeta. Riječ je o izboru „Most Underrated Foodie Destination in the World“ provedenom među 250 renomiranih chefova i kulinarskih stručnjaka, koji su izdvojili nedovoljno eksponirane gastro destinacije koje svojom gastronomskom ponudom i bogatstvom mogu stati uz bok popularnim gastro odredištima poput Francuske i Italije. Prema rezultatima ankete Hrvatska je uvrštena na četvrto mjesto.

Francuski TF1 očaran ljepotama Brača

U središnjem dnevniku francuske nacionalne televizije TF1, kojeg prati više od 7 milijuna gledatelja, emitirana je petominutna reportaža o Hrvatskoj s posebnim naglaskom na ljepote Brača. Reportaža ‘Envie d’évasion: la fabuleuse île de Brač’ (Želja za bijegom: čarobni otok Brač) rezultat je posjeta Hrvatskoj poznatog francuskog urednika i novinara Jean-Marie koji otok Brač naziva „biserom rajskog dekora“.

Bavarske novine o istarskim maslinarima i uspješnoj sezoni

U utjecajnim bavarskim novinama Münchner Merkur objavljen je članak o turističkim rezultatima Hrvatske, a Istra je približena kroz priču o uspjesima istarskih maslinara. Autorica članka Christine Hinkofer naglašava kako je ovo bila teška godina za turizam na Mediteranu, te podsjeća kako je Hrvatsku tijekom 2019. godine posjetilo rekordnih 20,7 milijuna turista, a osvrnula se i na status Istre kao regije s najnižim brojkama zaraženih, odnosno ističe da je riječ o zelenoj regiji u crvenoj zoni Europe.

Ne zaboravite

1. i 2. prosinca: 22. Kongres hotelijera ”Nove perspektive”

Potvrđeni govornici:

 • Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta
 • Željko Kukurin, predsjednik uprave Valamar Riviera d.d.
 • Tomislav Popović, predsjednik uprave Maistra d.d.
 • Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice
 • Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma
 • Siniša Topalović, globalni direktor turističkog savjetovanja, Horwath HTL
 • David Kelly, Senior Vice President Continental Europe, Hilton
 • Jochen de Peuter, Ecole hôtelière de Lausanne
 • Silvija Lovreta, Director South Eastern Europe International Hotel Development, Marriott International 

1. i 2. prosinca: 14. Kongres hrvatskog kampinga

Potvrđeni govornici:

 • Uwe Frers, ADAC Camping – Pincamp
 • Jaap van der Linden, ANWB Camping
 • Ward Wijngaert, Kamping udruženje Girona – Costa Brava
 • Martin Rolletschek, Ecocamping
 • Josipa Cvelić Bonifačić, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija

Dubrovačka konferencije Asta Destination Expo prebačena za travanj 2021.

Konferencija Asta Destination Expo koja se trebala u prosincu održati u Dubrovniku odgađa se na drugi termin, od 15. – 18. travnja 2021. godine. Konferencija je namijenjena promociji Hrvatske na američkom tržištu, a na njoj će sudjelovati brojni američki stručnjaci.

Print Friendly, PDF & Email