NEWS
Ljekarna

Hrvatska podržava regionalni pristup u Preporukama Europske komisije o kretanju unutar EU

2020-09-23_12h22_25
23.09.2020. 12:25; ; Početna / Gospodarstvo / Hrvatska podržava regionalni pristup u Preporukama Europske komisije o kretanju unutar EU

Europska Komisija predstavila je prijedlog Preporuka o koordiniranom pristupu ograničenju slobodnog kretanja kao odgovor na pandemiju COVID-19, a Hrvatska udruga turizma Vladi RH poslala je dopis u kojem poziva da Hrvatska snažno podrži usvajanje Preporuka u što skorijem roku uz prijedloge izmjena zajedničkih kriterija i zajedničkih mjera koje je Vlada i prihvatila.
 
”Građanima i poduzećima potrebna je predvidljivost. Države članice moraju učiniti sve kako bi utjecaj ograničenja putovanja na društvene i gospodarske prilike bio što manji. Pod time se podrazumijevaju jasni i usuglašeni kriteriji te jasno, potpuno i pravodobno informiranje javnosti. Zato se Hrvatska udruga turizma zalaže za koordinirani i regionalni pristup ograničenju slobodnog kretanja od samog trenutka otvaranja  internih granica EU, a uvjereni smo da bi ranije prihvaćanje takvog pristupa stvorilo preduvjet ostvarivanju mnogo boljih rezultata u posezoni ove godine”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.
 
U Preporukama se utvrđuju četiri glavna područja u kojima je potrebna bliska suradnja država članica u uvjetima COVID-19 pandemije:

 • zajednički kriteriji i pragovi država članica za uvođenje ograničenja i restrikcija za kretanje ljudi
 • mapiranje zajedničkih kriterija dogovorenim kodom bojom
 • zajednički okvir za mjere koje se primjenjuju na putnike iz visokorizičnih područja
 • jasno i pravovremeno informiranje javnosti o svim ograničenjima

Za zajedničke mjere putovanja prema područjima ili iz područja većeg rizika HUT je predložio da se državama članicama prvenstveno savjetuje primjena ciljanog regionalnog pristupa u identificiranju područja većeg rizika, umjesto da se primjenjuju zajedničke mjere za cijeli teritorij država članica.
 
HUT je Vladi predložio da sve države članice prvo jasno definiraju regije ili područja na svom teritoriju i budu obvezne svakodnevno dostavljati podatke po tim područjima ECDC-u, kao i lokalnim i nacionalnim vlastima, medijima i općoj javnosti. Zajednički kriterij trebao bi pratiti i objavljivati ECDC prvenstveno na regionalnoj razini, a ne na razini država članica, a ECDC bi trebao objavljivati kartu regija označenih različitim bojama, a ne kartu država u različitim bojama.
 
Prema analizi ključnog kriterija (broj novozaraženih na 100,000 stanovnika u posljednjih 14 dana) po regijama ili županijama, jasno je da su nastale značajne razlike u epidemiološkoj situaciji u različitim dijelovima Hrvatske u proteklom razdoblju koje također pokazuju da kretanje turista u određenim regijama (npr. Sjeverni Jadran) nije bilo potrebno ograničavati.

Europska industrija putovanja i turizma za koordinaciju i dogovor oko testiranja
 
Europska industrija putovanja i turizma apelira na izvršna tijela EU da potaknu vlade na ukidanje karantenskog režima i uvođenje koordiniranih ograničenja i testiranja. Široka skupina zainteresiranih i korona-krizom najpogođenijih strana, koja uključuje međunarodno udruženje zrakoplovnih prijevoznika (IATA), više od 5000 tvrtki i milijune radnika u sektorima od zrakoplovstva i putničkih agencija do hotela, restorana i kampova i njihovih opskrbnih lanaca uputila je pismo Ursuli von der Leyen, predsjednici Europske komisije. “Tražimo da rješavanje ovog pitanja postane prioritetom. Turizam u Europi generira 10 posto ekonomske proizvodnje i zapošljava 12 posto radne snage”, upozoravaju dodajući da i da se ignoriranjem u pitanje dovodi oporavak gospodarstava.
 

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj se popravlja

Hrvatska nastavlja bilježiti trend smanjenja broja novih slučaja zaraženih Covidom-19. Ovog tjedna je dnevni prosjek novih slučajeva 2,54 na 100.000 građana, što daje 56 posto manji prosječan broj novooboljelih u odnosu na prošli tjedan. Također, broj aktivno oboljelih je pao ispod njih 2000, što je 22,7 posto manje u odnosu na početak rujna.
 
Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je objedinjene revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na Covid-19, postupanju s kontaktima te završetku izolacije i samoizolacije. Revizijom preporuka smanjio se broj potrebnih dana za samoizolaciju za sve one kojima je potvrđena zaraza Covidom-19 ali nemaju smiptoma ili su im simptomi blagi, smanjio s 14 na 10, dok osobe koje su bile pozitivne naredna tri mjeseca ne moraju ići u samoizolaciju, čak i ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom. Svima ostalima, trajanje samoizolacije ostaje 14 dana.
 

Vijesti iz kompanija

Hotel Bonavia Plava Laguna otvara ponovno svoja vrata 21. rujna. Nakon što je kultni hotel zatvorio svoja vrata sredinom ožujka tijekom lock down-a, hotel otvara svoja vrata za jesensku sezonu. Mnogi posjetitelji Rijeke moći će ponovno uživati i u omiljenom napitku u Cafe Dante koji je često omiljeno mjesto i samih Riječana.

Austrijski lifestyle magazin Valid u svom jesenskom broju piše o „kulinarskom odmoru između Alpi i Jadrana“. U svoj kulinarski putopis autor je uključio i hotel Parentium Plava Laguna te Village Galiot Plava Laguna, u kojima osim dobre hrane ističe i da su smješteni između plavog i zelenog, u miru prirode.

Naši gosti o nama

Hotel Istra
“Hrana i doručak su bili izvrsni! Sobe su sjajne i prostrane! Izvrsno ljubazno osoblje, vrlo ljubazno i ​​uslužno! Savršeno poštivanje pravila o koroni!”, Thomas
 
Grand Park Hotel Rovinj
“Doručak je vrhunski, čak i sada u vrijeme COVID 19, gdje doručak treba poslužiti na terasi s ograničenim jelovnikom, nismo se osjećali uskraćenima za nevjerojatne zdrave varijacije doručka”, Tajana
 
Resort Amarin
“Predivno… dočekala nas je čista, uredna i svime opskrbljena mobilna kućica. More blizu, bazen čist, svuda tuševi, sadržaj za svih. Osoblje susretljivo, ljubazno, sve pohvale svima. Obzirom da je Korona kriza moram zbilja svih pohvaliti za stručni i profesionalni pristup i odnos prema gostima”, Vinka Dovođa
 
Zaton Holiday Resort
“Turističko naselje Zaton savršeno je mjesto za obitelji s izvrsnim animacijskim timom, pješčanom plažom i bazenom. Uživali smo provodeći vrijeme na plaži, a naša djeca na bazenu, dječjem klubu i Mini Discu. To je iskustvo odmora”, Family Luber
 

Putne informacije

Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske zabranjen je, odnosno ograničen, prelazak osobama iz trećih zemalja. Ulazak je moguć uz PCR Covid-19 test ne stariji od 48 sati prije ulaska ili je potrebna samoizolacija od 14 dana. Samoizolacija se može skratiti uz negativni rezultat PCR Covid-19 testa izvršenog nakon 7 dana samoizolacije.
 
Državljani EU (bez obzira na mjesto prebivališta), schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članova njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem mogu slobodno ući u Hrvatsku.
 
AUSTRIAN AIRLINES

 • Linija Beč – Split će u od 1. do 10. listopada prometovati na liniji Beč – Split tri puta tjedno, utorkom, četvrtkom i subotom u popodnevnim satima.
 • Linija Beč – Dubrovnik će od 2. do 10. listopada prometovati na četiri leta tjedno, ponedjeljkom, petkom, subotom i nedjeljom, od 11. do 18. listopada najavljena su dva leta tjedno, petkom i nedjeljom, a od 19. do 23. listopada najavljena su dva leta tjedno, ponedjeljkom i nedjeljom.
 • Linija Beč – Zagreb će u listopadu prometovati četiri puta tjedno, svakog ponedjeljka, srijede, petka i nedjelje.

 
Eurowings će u listopadu imati 5 linija prema Zračnoj luci Split:

 • linija Split – Dusseldorf 3 puta tjedno, svakog utorka, četvrtka i subote (jedan let tjedno manje u odnosu na rujan),
 • linija Split – Hamburg 2 puta tjedno, svakog utorka i nedjelje (dva leta tjedno manje u odnosu na rujan),
 • linija Split – Koln 2 puta tjedno, svakog četvrtka i subote (četiri leta tjedno manje u odnosu na rujan),
 • linija Split – Stuttgart 2 puta tjedno, svakog četvrtka i subote (dva leta tjedno manje u odnosu na rujan),
 • linija Split – Berlin 2 puta tjedno, utorkom i subotom, kao i u rujnu.

 
Linije prema Zagrebu

Eurowings će zadržati isti broj tjednih letova prema Zagrebu kao što je to bilo i u rujnu. Kompanija će redovno prometovati na dvije linije: iz Stuttgarta i Kolna:

 • linija Zagreb – Stuttgart prometovat će 4 puta tjedno, svakog ponedjeljka, srijede, petka i nedjelje, identično kao i u rujnu.
 • linija Zagreb – Koln prometovat će 5 puta tjedno, svakog ponedjeljka, srijede, četvrtka, petka i nedjelje. Isti broj tjednih letova dostupan je i u rujnu.

Linija prema Rijeci
Eurowings će zadržati promet na liniji Rijeka – Dusseldorf, jednom tjedno, svake subote.
 
LOT
Poljski će LOT u listopadu prometovati prema četiri zračne luke u Hrvatskoj: Zagrebu, Zadru, Splitu i Dubrovniku:

 • Linija Varšava – Zagreb bit će u prometu 5 puta tjedno.
 • Linija Varšava – Zadar prometovat će do 24. listopada, jednom tjedno, subotom. 
 • Linija Varšava – Split u prometu će biti do 18. listopada, jednom tjedno, svake nedjelje.
 • Linija Varšava – Dubrovnik u prvom tjednu listopada prometovat će 3 puta tjedno (ponedjeljak, četvrtak, subota), a zatim su do 24. listopada dostupna dva leta tjedno, ponedjeljkom i subotom. 

EASY JET
Linije prema Splitu i Dubrovniku prometuju jednom tjedno:

 • Split – Basel (do 24.10.),
 • Split – Bristol (do 24.10.),
 • Split – Geneva (do 24.10.),
 • Split – Glasgow (do 25.10.),
 • Split – Gatwick (do 31.10.),
 • Split – Luton (do 24.10.),
 • Split – Manchester (do 27.10.).
 • Dubrovnik – Bristol (do 28.10.),
 • Dubrovnik – Edinburgh (do 24.10.),
 • Dubrovnik – Gatwick (do 31.10.),
 • Dubrovnik – Manchester (do 24.10.)

 
LUFTHANSA
Lufthansa iz Frankfurta nastavlja prometovati prema 5 destinacija u Hrvatskoj: Zagrebu, Puli, Zadru, Splitu i Dubrovniku.
 
AIR FRANCE

 • Linija Pariz – Dubrovnik u prodaji je kroz listopad 3 puta tjedno, svake srijede, subote i nedjelje (do 24. listopada ove godine).
 • Linija Pariz – Zagreb kroz listopad bi trebala prometovati svakodnevno.

 
WINDROSE
Zagreb i Kijev će od 4. listopada biti povezani direktnom aviolinijom, a prometovat će dva puta tjedno do 24. ožujka 2021. godine.
 
AIR BALTIC
AirBaltic najavljuje uspostavljanje linije prema Splitu i Dubrovniku u posezoni, a obje će prometovati jednom tjedno:

 • Linija Riga – Split će nastaviti prometovati petkom, sve do 23. Listopada.
 • Linija Riga – Dubrovnik će nastaviti prometovati jednom tjedno, ponedjeljkom, sve do 19. listopada.

 

Zanimljivosti

Hrvatska turistička zajednica putem emisije „Safe harbour“ promovira nautički turizam na Nautical Channelu, kojeg prati više od 200 milijuna gledatelja u preko 100 zemalja svijeta. Emitirat će se 20 petominutnih emisija iz različitih hrvatskih nautičkih destinacija. Osim turističke ponude samih destinacija, kroz emisije će se predstaviti različite atrakcije i zanimljivosti za nautičare, sigurne luke i uvale, marine te bogata hrvatska eno-gastronomska ponuda.
 
Hrvatska je jedna od zemalja s najvećim brojem predmeta nematerijalne kulturne baštine na popisu UNESCO-a, a kroz suradnju Google Arts & Culture i Hrvatske turističke zajednice omogućen je online uvid u bogatu hrvatsku nematerijalnu baštinu koja je od sada dostupna na linku na hrvatskom i engleskom jeziku. U projektu sudjeluju i Muzej za umjetnost i obrt te Muzej Sinjske alke koji su tako postali dijelom više od 2000 kulturnih institucija iz 80 zemalja koje sudjeluju u projektu Google Arts & Culture.
 
Već tjedan dana u Dubrovniku se snima nastavak SF filma ‘The Islander’. Filmsku ekipu na čelu s producentima Nebom Chupinom i Matthewom G. Zamiasom te glumicom Caroline Goodall ovog je ponedjeljka u Pilama obišao i gradonačelnik Mato Franković. “Ovo je jedan od najljepših gradova u kojima sam bio i veselim se povratku”, rekao je Zamias.
 

Ne zaboravite

Svjetski dan turizma će se i ove godine obilježiti 27. rujna, a Svjetska turistička organizacija će ovogodišnje obilježavanje podržati pod temom ”Turizam i ruralni razvoj”, kako bi istaknula stvarni utjecaj i mogući potencijal turizma na održivi razvoj destinacija i gospodarstva.

Povodom Svjetskog dana turizma održat će se brojne manifestacije diljem zemlje, a Turistička zajednica Istarske županije će taj dan obilježiti ovog vikenda otvaranjem brojnih turističkih atrakcija koje će se moći koristiti uz popuste 50 posto ili potpuno besplatno.
 
Konferencija Može li hrvatski turizam 365? donosi aktualne analize, rasprave i primjere najbolje prakse poslovanja u postkorona razdoblju. U centralnom dijelu konferencije ministri/ce turizma Hrvatske, Slovenije i Austrije predstavit će osnovna polazišta razvojnih strategija turizma u sljedećem periodu. U raspravi će sudjelovati i Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma. Konferencija se održava 6. listopada u Termama Tuhelj, i online i uživo.

Print Friendly, PDF & Email