NEWS
VALFRESCO-S-1123
DIP2023-TOP

Hojsak & Novosel ft. Vlatko Stefanovski otvorili 28. Jazz u lapidariju

Andi_Bancic_Canon EOS R6_05.07.2023_21.20.01_8595-Enhanced-NR_Andi_Bancic_5d_05_07_2023
06.07.2023. 14:12; ; Početna / Kultura / Hojsak & Novosel ft. Vlatko Stefanovski otvorili 28. Jazz u lapidariju

Uz spektakularan trio započeo omiljeni porečki glazbeni festival

Jučer, 5. srpnja porečki džez-festival započeo je uz veličanstveni spoj hrvatske i makedonske kulture – trio Hojsak & Novosel ft. Vlatko Stefanovski. Unaprijed rasprodan koncert publici je pružio nezaboravno iskustvo u novouređenom porečkom lapidariju. Tijekom srpnja i kolovoza ljubitelje džeza svih varijacija očekuje još osam koncerata srijedom u 21 sat i uz besplatan ulaz.

28. Jazz u lapidariju u velikom i sebi svojstvenom stilu otvorio se uz ekskluzivni koncert trojice vrhunskih glazbenika – duu Hojsak & Novosel pridružio se gitaristički virtuoz Vlatko Stefanovski. Stefanovski kao gitarist koji uspješno spaja makedonski melos, džez i rok te svoju glazbu izvodi diljem svijeta veliko je glazbeno ime u našoj regiji i uvijek privlači brojnu publiku. S druge je strane duo Hojsak & Novosel koji u neuobičajenom spoju kontrabasa i tambure od svojih početaka ima hrvatsku tradiciju utkanu u svoj umjetnički izričaj te je ocijenjen kao najoriginalniji hrvatski kulturološki brend u svijetu. Ovo je bio jedini koncert na programu Jazza u lapidariju za koji je bilo potrebno kupiti ulaznicu i uz ograničen broj posjetitelja, a činjenica da su ulaznice rasprodane i prije koncerta govori u prilog o kvaliteti selekcije porečkog festivala.

Stefanovskog s pravom možemo nazvati jednim od najboljih gitarista na svijetu, što je sinoć potvrdio lakoćom i brzinom kojima je odsvirao najzahtjevnije dionice te čistom i opuštenom emocijom koju je unio u izvedbu. Duo Hojsak & Novosel savršeno se uklopio u gitarističko-vokalnu izvedbu Stefanovskog. Tambura je poprimila sasvim svježi zvuk i oblik pod prstima Filipa Novosela, prvog diplomiranog džez-tamburaša u svijetu, s njujorškom diplomom. Tihomir Hojsak u posve prirodnom zagrljaju oživio je tijelo kontrabasa te izvedbu razigrao uz ritmiziranje lupkanjem i pljeskanjem, čemu se nerijetko pridruživala i publika. Rezultat sinoćnjeg otvorenja svakako je bila očarana i zadovoljna publika u osjetno pozitivnom raspoloženju.

Program 28. Jazza u lapidariju priprema još osam koncerata ove sezone. Sljedeću srijedu, 12. srpnja lapidarij ugošćuje hrvatski French Touch Accordion Trio u sastavu Elvisa Stanića, Spartaca Črnjarića i Darka Mihelića. Ovi iskusni glazbenici energičnu i očaravajuću glazbu kombiniraju u jedinstvenom zvuku harmonike, gitare i kontrabasa. Trio publiku odvodi na šetnju pariškim ulicama, poziva na argentinski tango, propitkuje južnoameričku senzualnost i neobuzdanu francusku radost življenja.

U sastavu Leona Brenka na klavijaturama, Alena Spade na gitari, Bojana Skočilića na bas-gitari i kontrabasu te Marka Lazarića na bubnjevima 19. srpnja nastupa Leon Brenko Quartet. Istarski džez-glazbenik Leon Brenko prije dvije godine porečkoj je publici predstavio album prvijenac, a ove će godine na Jazzu u lapidariju dobiti priliku premijerno predstaviti svoj drugi album, Keep On Moving.

Sljedeće srijede nastupa hrvatsko-talijanski duo naziva Questionin’ Answers u sastavu hrvatske džez-pjevačice Albe Nacinovich i talijanskog pijanista Francesca De Luise. Ovaj je duo nastao prije deset godina u želji da preispita uloge svojih instrumenata. Oslanjajući se na tradiciju džeza i međuigru kao glazbenu osnovu, ali bez žanrovskih predrasuda, Questionin’ Answers 26. srpnja otkriva glazbene pejzaže uz autorske skladbe i one G. Gershwina, C. Pottera, L. Reeda i J. Brela.

Program u kolovozu otvorit će hrvatsko-makedonski BalKan duo u sastavu dvaju cijenjenih glazbenika, Zorana Majstorovića i Vaska Atanasovskog. Ovi glazbenici sa zavidnim međunarodnim karijerama koriste svoj specifičan instrumentarij kako bi slušateljima dočarali putovanje kroz svjetsku glazbu. Spoj ouda – arapske lutnje i gitare s flautom te alt i sopran saksofonom stvara sonornosti koje evociraju glazbene tradicije iz raznih dijelova svijeta, a ova dvojica vrsnih improvizatora donose i svoje osobno glazbeno nasljeđe u Poreč u srijedu 2. kolovoza.

Srijedu nakon, 9. kolovoza nastupa sastav Spice Melange, međunarodna skupina mladih glazbenika s džez-akademije u Trstu koja izvodi originalnu glazbu temeljenu na snažnoj energiji i ritmu. Slovenski kontrabasist Vid Luka Narea, brazilski bubnjar Fabricio Bertrami i hrvatski pijanist Ivor Lakić donose mješavinu hip-hopa i soula, suvremenog utjecaja, metala i sambe, sve povezano u modernom džez-pristupu.

Kvintet Ivan Kapec 5tet, okupljen oko zagrebačkog gitarista i skladatelja, nastupa 16. kolovoza. Ivan Kapec sa suradnicima okupljenima u kvintet snimio je 2020. album Crta koji je izvrsno prihvaćen i od publike i od kritike, a bavi se temom brisanja i formiranja granica između glazbenih idioma te u komunikaciji sa slušateljima. Kapec na bariton-gitari, Mario Bočić na saksofonu, Šimun Matišić na vibrafonu, Hrvoje Kralj na kontrabasu i Borko Rupena na bubnjevima u lapidariju će izvoditi skladbe napisane upravo za ovaj sastav i navedeni album.

Predzadnji koncert sezone 23. kolovoza održat će trio QuRaTo, u sastavu Marca Quarantotta, Nevena Radakovića i Miroslava Tovirca. Eksperimentalni trio usmjeren je na istraživanje akustičkog, elektro-akustičkog i sintetičkog zvuka, apstraktnih mikroekspresija, narativa i mikrodinamike te intuitivnih kompozicijskih odnosa i forme u kontekstu skladanja uživo. Otkrivanje, otklon stilske prepoznatljivosti, prevrednovanje vlastitog glazbenog iskustva i memorije odvijat će se uz bubnjeve, perkusije, sintisajzer, glas, električnu bas-gitaru, elektroniku i obradu uživo te druge instrumente i objekte.

Festival 28. Jazz u lapidariju zatvorit će koncert Filip Pavić Quarteta 30. kolovoza. Kvartet, okupljen oko nagrađivanog gitarista Filipa Pavića i u sastavu pijanista Petra Ćulibrka, kontrabasista Zvonimira Šestaka te bubnjara Borka Rupene, izvodit će autorsku glazbu s prva dva Pavićeva albuma – Terra Incognita iz 2019. i Labyrinth Songs iz 2022.

Jazz u lapidariju i ove, 28. godine svog održavanja, potvrdit će svoj status kvalitetnog glazbenog festivala koji spaja najraznolikije glazbenike i načine stvaralaštva pod jednim nazivnikom – džez. U očaravajućem ambijentu porečkog lapidarija festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Poreča – Parenza, Turističke zajednice grada Poreča, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Valamara.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email