NEWS

HNS-ova tribina u Vodnjanu: Vraćanje imovine MORH-a općinama i gradovima

25.03.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / HNS-ova tribina u Vodnjanu: Vraćanje imovine MORH-a općinama i gradovima
96HNS_logo.gif

Gost tribine bio je saborski zastupnik, član stranke g, Jozo Radoš.G. Radoš je u svom izlaganju potencirao činjenicu da se državna imovina nad nekretninama kojima upravlja MORH može i treba vratiti općinama i gradovima, ali kao vlasništvo lokalne samouprave koja mora za uzvrat ponuditi Ministarstvu odbrane jasnu studiju ekonomski opravdane uporabe nekretnine koja će služiti na opće dobro. Kao takva neće moći biti prodana privatnom vlasniku.

Dio nekretnina kojima upravlja MORH nalazi se i u području koje zahvaća Brioni Rivijera d.d.

Brioni Rivijera je registrirana u Rijeci kao trgovačko društvo sa ( zamislite ! ) samo jednim zaposlenim. Problem je što se tako registrirano poduzeće može prodati bilo kome pa tako i nekretnine MORH-a ako im se prepuste.

U raspravi je iznesen jasan stav HNS-a županije Istarske da je projekt kao takav odličan i hvale vrijedan, no da na taj način registrirana firma nesmije voditi projekt. Projekt može biti vođen jedino i isključivo u obliku najma ili koncesije na duže razdoblje što onemogućava malverzacije i prodaju državog, općinskog , odnosno naše zajedničke imovine.

U diskusiji o lokalnoj samoupravi iznesen je poražavajući podatak da općinama i gradovima od ukupnih poreza ostaje svega 14% a eventuali ostatak općine i gradovi očekuju za svoje projekte od Države . U zemljama članicama EU lokalnoj samoupravi ostaje oko 60% ubranih sredstava. Prema ovim podacima Hrvatska je danas na začelju svih zemalja Europe.

Ovako visoko centraliziranu državu treba mijenjati i to već na lokalnim izborima mijenjajući sadašnju vlast poslušnika vlašću odvažnih koji će svojim inicijativama pridonijeti istinskoj promijeni zakona o lokalnoj samoupravi i time inicirati brži ulazak u Eurpu i Europske tekovine.

– HNS Istre –

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email