NEWS

“Hižica puna priča” u mjesnom odboru Fuškulin

53052
21.01.2020. 13:36; Učitavanja: 217; Početna / Kultura / “Hižica puna priča” u mjesnom odboru Fuškulin

Ravnateljica Gradske knjižnice Poreč Irides Zović, Sniježana Matejčić iz Društva naša djeca Poreč i predsjednik Mjesnog odbora Fuškulin Andrea Crevato predstavili su danas, 21. siječnja 2020. gradonačelniku Poreča Lorisu Peršuriću i okupljenim novinarima  Hižicu punu priča, projekt koji će zajednički provoditi u prostorima MO Fuškulin.

Projekt se financira kroz Zakladu za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva kroz program Mali projekti za bolje sutra, koji se provodi zahvaljujući sredstvima Fonda istarskih gradova i općina s 18.908,00 kuna.

Projektne aktivnosti odvijat će se kroz susrete s djecom u prostoru MO Fuškulin, posljednjeg četvrtka u mjesecu između 18 i 19:30 sati od siječnja do svibnja, a lipanjski susret bit će u subotu dopodne, S djecom će raditi knjižničarka Dubravka Stevanović i to na način da za svaku temu koja je dogovorena kroz projekt pronađe prigodnu priču koju će djeci pročitati, a potom će u gostima imati nekoga od sumještana ili stručnjaka iz okolice, tko će djeci približiti nekoliko zavičajnih tema.

Potom će djeca crtati, slikati ili izrađivati u nekoj drugoj tehnici predmet vezan za temu. – Na taj ćemo način djecu poučiti zavičajnim temama i u prostorima MO imati izložbu dječjih radova, koja će rasti iz susreta u susret., kažu u DND-u.

Osim rada s djecom, kroz projekt će biti izrađena kućica za knjige, po uzoru na one koje imamo u Poreču, a koje su dio svjetskog projekta Little free Library – kućica za knjige smještena u javnom prostoru neke lokalne zajednice u koju ljudi ostavljaju svoje pročitane knjige da ih sumještani posude, a posuđuju one koje su drugi ostavili. Kućica će biti postavljena uz prostore MO Fuškulin, prve knjige osigurat će Gradska knjižnica, a oslikat će je djeca u jednoj od radionica s profesoricom likovnog odgoja Marinom Dželalija Jakominić.

Teme koje će se obrađivati bit će istarska narodna glazba, tipična lokalna jela u vrijeme Vazma(Uskrsa), starinske dječje igre, ubiranje samoniklog bilja i drugo.

MO Fuškulin osigurat će prostor za rad i s volonterima postaviti kućicu za knjige u javni prostor, a bit će izrađeni označivači stranica (bookmarks), dok će Gradska knjižnica osigurati slikovnice iz kojih će izvoditeljica djeci čitati priče i prvi fond knjiga za kućicu.

 -Radit ćemo s 10 do 15 djece, u dobi od 5 do 12 godina, a nadamo se da će projekt nadahnuti odrasle u MO Fuškulin na organiziranje aktivnosti za djecu i odrasle u tom lijepom prostoru kojeg imaju na raspolaganju. Vidimo se 30. siječnja 2020.,naglasili su organizatori.

Gradonačelnik Peršurić pohvalio je ovakav projekt jer doprinose kvaliteti života na području cijelog grada, a s programima čine svaki njegov dio živim i aktivnim.

Djeca s područja MO Fuškulina mogu se prijaviti na radionice na telefon 091/1133334 ili na 052/647434 ili na mail adresu: [email protected]

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email