HDZ u Funtani blizu vlasti, u Taru-Vabrigi konstruktivna oporba

16.11.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / HDZ u Funtani blizu vlasti, u Taru-Vabrigi konstruktivna oporba
525GO164422.jpg

Osvrt na rezultate prvih lokalnih izbora u dvije novoosnovane istarske općine Tar-Vabriga i Funtana bila je tema konferencije za novinare predsjednika HDZ-a Istre Marina Rocea koju je održao s članovima Općinske organizacije HDZ-a Tara i Vabrige.

– S dva osvojena mjesta u vijeću izuzetno smo zadovoljni. Ovaj rezultat još nas više obvezuje, ali i daje snage da ustrajemo u našem programu i već sada se počnemo pripremati za sljedeće izbore na kojima želimo polučiti još bolje rezultate, rekla je nositeljica liste HDZ-a na općinskim izborima Vesna Lemo.

I predsjednik županijske organizacije Roce izrazio je zadovoljstvo ostvarenim rezultatima u Taru i Vabrigi, ali i u Funtani u kojoj je HDZ osvojio tri vijećnička mjesta.

– Analizom ostvarenih rezultata došli smo do zaključka da u biračkom tijelu ove dvije novoosnovane općine ima još puno prostora za političko djelovanje i mi ćemo se kvalitetnim programima potruditi pridobiti povjerenje još većeg broja birača, istaknuo je Roce.

– Temeljem ostvarenih rezultata HDZ se definitivno u Taru i Vabrigi može smatrati jednim od pobjednika u usporedbi s rezultatima koje smo na ovom području ostvarivali na proteklim izborima. Plod je to vrlo kvalitetne aktivnosti naših članova. Premda je osvojio relativnu većinu i vjerojatno će uspjeti pronaći koalicijskog partnera za formiranje vlasti, IDS smatramo najvećim gubitnikom u odnosu na rezultate koje je ostvarivao na proteklim izborima. Od nekadašnje gotovo plebiscitarne podrške građana iz svih područja Istre, preko apsolutne većine, IDS se spustio do brojke od 27,7 posto osvojenih glasova, koliko je dobio u Taru i Vabrigi što je definitivno pokazatelj da sve više gubi povjerenje građana. Posljedica je to njegovih rezultata rada proteklih godina, jer je IDS do sada imao i »škare« i »platno« kojima je mogao kreirati prosperitet određenog područja, a on je stvarao samo »tobogan« koji je sada zahvatio i »mraz« po kojem IDS sve više kliže prema dnu. Nije teško pretpostaviti kako će novu općinu voditi ljudi koji je ustvari nisu ni htjeli, naglasio je Roce.

Što se tiče uloge HDZ-a u novoj općini, Roce je potvrdio da će njegovi članovi u vijeću biti oporba.

– Premda smo ostvarili određene kontakte s predstavnicima nezavisnih lista čiji će članovi participirati u vijeću kako bi eventualno oformili širu vladajuću koaliciju, do takvog dogovora nismo stigli. Međutim, u trenutku kada se općina tek treba oformiti, stati na noge i zaživjeti, ni ulogu konstruktivne oporbe ne smatramo manje važnom. Naši će vijećnici podržati svaku akciju unapređenja kvalitete života u općini, rekao je prvi čovjek HDZ-a u Istri.

Međutim, sasvim je druga situacija u Općini Funtana gdje HDZ ima izglednu prigodu biti u vlasti.

– Naš saborski zastupnik Lino Červar prenio mi je da mu je u jednom kontaktu istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić priznao poraz u Funtani. Trenutno smo u pregovorima s Nezavisnom listom nositelja Tomislava Čoge i uspijemo li se usuglasiti u programima, vrlo je izvjesno da zajednički možemo obnašati vlast u Funtani. IDS u Funtani nije imao hrabrosti sam izaći na izbore već je to učinio u koaliciji sa SDP-om, napomenuo je Marino Roce.

K.Klarić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email