NEWS

HDZ Poreč: Reakcija na priopćenje gospođe Oplanić predsjednice porečkog IDS-a

hdz-porec-2
07.02.2017. 12:19; ; Početna / Politika / HDZ Poreč: Reakcija na priopćenje gospođe Oplanić predsjednice porečkog IDS-a

Članak sadrži reakciju predsjednice porečkog IDS-a, koja nažalost nije razumjela, ili ne želi razumjeti, ili ne može razumjeti, simboliku plakata, tvrdeći kako u Poreču nema mjesta primitivizmu. Slažemo se s ovakvom tezom da nema mjesta primitivizmu, ali IDS nije ništa učinio protiv primitivizma u Poreču.

Upravo gospođa Oplanić i njezina stranka su učinili sve u ovih 26 godina neprekidne vladavine IDS-a da Poreč obiluje primitivizmom. Međutim, nije primitivizam ono što gospođa Oplanić smatra, nego ono loše što je stranka na čijem je ona čelu učinila, a gospođa Oplanić to pokušava sakriti i minorizirati napadom na legitimnu i legalnu akciju građanske kritike lošoj vlasti kojoj ona pripada. Iznesena ocjena gospođe Oplanić niti je istinita, a niti dolazi od osobe koja bi bila kompetentna ocjenjivati vrijednost političkih poruka s plakata.

Za razliku od IDS-a i gospođe Oplanić, oni koji javno ističu poruke na plakatima, primitivizmom, ili bolje rečeno zaostalošću u političkom smislu, smatraju 26  godina vladavine jedne te iste garniture IDS koja se odlikuje korupcijom, kriminalom, klijentelizmom, lažnim obećanjima, sudskim nagodbama, malverzacijama zemljištem, prodajom u bescijenje zemljišnog bogatstva građana Istre kao da je njihova privatna imovina, pogodovanjem putem bagatelne nabave članovima predsjedništva IDS-a, pokrivanje gubitaka i netransparentnog te lošeg poslovanja prodajom gradske imovine, zapošljavanjem podobnih i loših kadrova na poslovima u gradskoj upravi, onemogućavanjem građanima pristup toj „izabranoj vlasti“, necivilizacijsko i nadasve nezakonito ponašanje članova IDS-a u Gradskom vijeću itd. To se zove primitivizam.

 Za gospođu Oplanić ovi plakati su „sramotni“ zato što iznose i javno prokazuju sve sramotne rabote lokalne IDS-ove vlasti. Za gospođu Oplanić i IDS je „ispod svake razine uljuđene političke komunikacije“ iznositi istinu i ukazivati na nedopušteno ponašanje u jednoj civiliziranoj društvenoj zajednici, koja pretendira biti demokratska. Pa nisu ljudi iz vrha porečkog HDZ-a potpisivali sudske nagodbe s Državnim odvjetništvom i priznali počinjenje kriminala. Nisu članovi porečkog HDZ-a kao osuđene osobe za kriminal obnašali visoke dužnosti u Gradu Poreču. Nisu članovi HDZ-a na prošlim izborima skrivali istinu o svojoj kriminalnoj prošlosti i predstavljali se kao pošteni i ugledni građani, nego aktualni Gradonačelnik i još poneki članovi IDS-a.

Zar se ukazivanje na ove negativne pojave može nazvati sramotnim i ponašanjem ispod uljuđene političke komunikacije? Nisu članovi HDZ-a doveli Grad u stanje teške zaduženosti, niti su po potrebi podobnih prekrajali prostorne planove, niti su već 26 godina u svakoj izbornoj kampanji obećavali izgradnju škole, a za koju ni temelji nikako da se ukažu, a kamoli cijela škola. Za gospođu Oplanić to je negativna kampanja. Ne! To je iznošenje istine i ukazivanje građanima na činjenicu kakvu su vlast izabrali. Da imaju mogućnost i drugačijeg izbora. A sasvim sigurno građane Poreča ne treba potcjenjivati i omalovažavati ovakvim pamfletima kad već niste sigurno učinili ništa niti od onoga što ste navodno svaki put obećali, a kamoli učinili koju mrvicu više.

Gospođa Oplanić tvrdi kako su njezina stranka (IDS), ona i „njihovi građani“ „stvorili zajednicu koja po civilizacijskim standardima može biti uzor svima“. Ovime bi gospođa Oplanić odgovornost za lošu vladavinu i upravljanje Gradom sada željela prevaliti i na građane Grada Poreča. No, jasno je da su za to odgovorni isključivo članovi IDS-a, a ne građani. Da li su građani zadužili Grad? Da li su građani rasprodali najvrjednija zemljišta? Da li su građani devastirali otok Sv. Nikola? Da li su građani odobrili prostorno planiranje koje ide u korist samo članova IDS-a? Da li su građani zaposlili tolike nesposobne kadrove u gradskoj upravi kojih je svaki dan sve više, a građani od toga imaju sve lošiju administrativnu uslugu?

Na žalost gospođe Oplanić, to nisu civilizacijski dosezi, nego nazadovanje u svakom smislu, ekonomskom, političkom, demokratskom, kulturološkom i svakom drugom smislu.

No, gospođa Oplanić iznošenje prave istine o njihovoj vladavini, koju IDS skriva kao „zmija noge“ kvalificira kao mržnju, stvaranje podjela i unošenje straha. U povijesti političkog života nije poznato da bi iznošenje istine i konstruktivne kritike predstavljalo širenje mržnje. Ništa neobično u tome da se svaki pošteni, miroljubivi, racionalni i suvremeni čovjek, čovjek koji želi da se njegov grad, zavičaj i domovina razvijaju i stvaraju na bolje, želi odvojiti od nepoštene, pohlepne, sebične, korumpirane, zakonu nesklone vlasti, kao što je vlast IDS-a u Gradu Poreču. Stoga ne treba osuđivati članove HDZ-a za strah koji se uvukao u građane ovog Grada, nego upravo lošu vlast koju prezentira gospođa Oplanić. Građani su s pravom uplašeni od neznanja, nekompetencije, izostanka svake empatije i zaboravnosti svoje gradske vlasti. Ne treba IDS za takvo što prozivati porečki HDZ, dovoljno mu je pogledati očima običnih građana na svoja (ne)djela. Sasvim prirodno je za neetične i nepoštene ljude, da kad se nema što kvalitetno kazati u svoju obranu, onda se onome tko vas proziva za mane obraćate s gnušanjem, jer eto takva komunikacija nije civilizacijska. Kao takvi su iznad toga. Međutim, takvi su pali daleko ispod svake razine da bi mogli o bilo čemu argumentirano raspravljati. Ali, i to je bolje, nego političkim protivnicima hvatanjem za vrat zabraniti govoriti o onome što vam se ne sviđa. To je civilizacijski doseg komunikacije IDS-a, uljuđenost i standard na koji su oni ponosni.

Navodno polaganje računa građanima IDS će učiniti vrlo lako, jer nisu ništa učinili od onoga što su što su glasno obećavali pa će pojašnjenje itekako biti kratko, tj. tzv. polaganje računa.

Na razočaranje gospođe Oplanić, s kojom istinom se ona tek mora suočiti, građani Poreča ipak nisu tako ponosni kao ona i zadovoljni onime što je IDS učinio kroz ovu svoju četvrtstoljetnu vladavinu. Upravo na to ukazuju sporni plakati, ali gospođa Oplanić i njezini stranački kolege to ne razumiju. Ne razumiju, jer samo je pravilno i zakonito ono što oni kažu. Dragi građani, da li znate kako se zove takva vladavina u civiliziranom svijetu diktatura i totalitarizam. Do sada su svi takvi otišli s vlasti u Europi. Osim IDS-a koji se iz petnih žila upinje da bi “ušao u Europu”. Čini se kao da su nezamjenjivi?! Ali, na izborima koji slijede provjerićemo učinak „sramotnih plakata“ i blagoglagoljivost gospođe Oplanić.

 

 

Dražen Prgić

Predsjednik HDZ-a Poreč

Print Friendly, PDF & Email