Harmonikaši Umjetničke škole Poreč izvrsni na međunarodnom natjecanju u Klingenthalu (Njemačka)

13178597_1052827121463113_3304819889130997006_n
12.05.2016. 09:21; ; Početna / Novosti / Harmonikaši Umjetničke škole Poreč izvrsni na međunarodnom natjecanju u Klingenthalu (Njemačka)

U Klingenthalu (Njemačka) se od 2. – 8. svibnja 2016. godine održao 53. Internationaler Akkordeon-wettbewerb 2016 in Klingenthal,  jedno od najvećih i najuglednijih svjetskih natjecanja za harmoniku sa pedesettrogodišnjom tradicijom.

Kligenthal ima i naziv Musikstadt, što znači Grad glazbe.
Internationaler Akkordeonwettbewerb in Klingenthal je natjecanje koje okuplja najbolje soliste svijeta i održava se za soliste klasične harmonike u četiri starosne kategorije (1. kategorija do 12 godina, 2. kategorija do 15 godina, 3. kategorija do 18 godina i 4 kategorija iznad 18 godina ). Uz klasični dio organizira se i natjecanje za variete,  za komornu glazbu uz obavezno prisustvo harmonike, te natjecanje za bandoneon, ali bez ograničenja godina.

Solističko natjecanje se odvija u 2 kruga, osim 4. kategorije koja ima 3 kruga. Posljednji krug je ujedno finale. Natjecatelji se u svakom krugu trebaju predstaviti novim repertoarom, što znači da moraju imati vrlo opsežan i zahtjevan program, stoga natjecatelji koji dolaze na takvo natjecanje su na vrlo visokoj razini sviranja te vrijedni i predani u sviranju harmonike.

Na ovom su se natjecanju predstavili solisti iz Kine, Poljske, Latvije, Italije, Njemačke, Rusije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Francuske, Moldavije, Bjelorusije, Slovačke, Mađarske, a članovi ocjenjivačkog suda dolazili su osim iz ovih zemalja još i iz Danske, Finske, Češke.

U povijesti ovog natjecanja porečki harmonikaši predstavili su se po drugi put i to sa nevjerojatnim uspjehom i brojem od 4 predstavnice.

Umjetničku školu Poreč, Grad Poreč i Hrvatsku na najbolji način  predstavile su višestruko prvonagrađivane učenice na državnim i međunarodnim natjecanjima Nola Radaković, Antonela Glavić, Karla Sorčić i Kiara Janko.

Na ovom svjetskom natjecanju svojim su uspješnim nastupom čak tri učenice imale čast svirati u finalu, iako su se natjecale u 2. kategoriji i sa učenicima srednje škole.

Učenice su postigle slijedeće rezultate:

Nola Radaković, učenica 6. razreda u klasi prof. Ane Šterpin Zagoranski je u 2. kategoriji za svoj nastup nagrađena 3. mjestom te novčanom nagradom.

Antonela Glavić, učenica 4. razreda u klasi prof. Ane Šterpin Zagoranski je u 1. kategoriji  svojim nastupom osvojila 4. mjesto.

Karla Sorčić, učenica 6. razreda u klasi prof. Tamare Ignjatović je u 2. kategoriji svojim nastupom osvojila 6. mjesto.

Kiara Janko, učenica 5. razreda u klasi prof. Ane Šterpin Zagoranski je u 2. kategoriji, iako među najmlađima, svojim nastupom osvojila 9. mjesto.

Nolin uspjeh najbolji je rezultat Hrvatske na tom natjecanju i svakako  njezin najznačajniji uspjeh kao i porečke glazbene škole.

Ovaj izuzetan uspjeh porečkih harmonikaša još je jedan pokazatelj kvalitete i tradicije harmonikaškog odjela porečke glazbene škole koji je već poznat i priznat ne samo diljem lijepe naše već i šire. Ponosni smo da se porečka osnovna glazbena škola kontinuirano predstavlja na državnim  i međunarodnim natjecanjima, a sada se dokazala i na svjetskoj razini.

Učenice Nola, Antonela, Karla i Kiara imaju izuzetan talent, ali i nevjerojatnu školu i učiteljice, Anu Šterpin Zagoranski i Tamaru Ignjatović koje ih vode i pripremaju sa puno ljubavi, predanosti i entuzijazma i veliko im hvala.

Svaki uspjeh, osobito ovakvi rezultati veliki su poticaj i učenicima i učiteljima da nastave ovu sjajnu tradiciju i  da i dalje nižu uspjehe. Posebna zahvala na velikoj podršci i pomoći roditeljima, posebno na velikom razumijevanju učiteljima, razrednicima i ravnateljima osnovnih škola vezano za izostanke s nastave zbog natjecanja. Ova izuzetno darovita i vrijedna djeca naš su ponos i njihov uspjeh rezultat je suradnje i podrške cijele zajednice i posebno hvala podršci gospodina gradonačelnika Grada Poreča gospodina Edija Štifanića i predstavnika Grada Poreča.

Čestitke svima i veliko hvala! Ponosni smo na naše harmonikaše!

 

 

Ravnateljica:
Sanjica Sara Radetić

Print Friendly, PDF & Email