NEWS
valfresco

HAKOM iznova provjerava smetnje iz Italije koje ometaju radijski i televizijski signal na području cijele jadranske obale

ANTENE-2
09.07.2018. 13:19; Učitavanja: 125; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / HAKOM iznova provjerava smetnje iz Italije koje ometaju radijski i televizijski signal na području cijele jadranske obale

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) od srpnja do rujna mjeri smetnje koje dolaze iz Italije i ometaju radijski i televizijski signal na području cijele jadranske obale i otoka, izvijestio je HAKOM u ponedjeljak.

HAKOM je i ovog ljeta odlučio mjeriti smetnje koje dolaze iz Italije te uzrokuju probleme prvenstveno hrvatskim radijskim i dijelu televizijskim programima.

Opsežna mjerenja provode se od srpnja do rujna u područjima VHF i UHF frekvencija, namijenjenim analognom FM-u, digitalnom zemaljskom radiju te digitalnoj televiziji. Kampanja se provodi na području cijele jadranske obale i otoka.

Radi se o uobičajenoj ljetnoj akciji, kada je problem smetnji, zbog povoljnijih uvjeta rasprostiranja elektromagnetskih valova, izraženiji.

Te smetnje su dugogodišnji problem, koji HAKOM višegodišnjim nastojanjima pokušava riješiti. Provodi brojna mjerenja, šalje prijave, uporno ističe problem smetnji te ih pokušava riješiti bilateralnim pregovorima i djelovanjem kroz međunarodne institucije – Međunarodnu telekomunikacijsku uniju (ITU)i Radnu grupu o prekograničnoj koordinaciji, kažu u HAKOM-u.

Dodaju kako je prošle godine dio smetnji otklonjen isključivanjem većine dominantnih ometajućih TV odašiljača u pojedinim  talijanskim regijama, što je pridonijelo rješavanju najvećeg dijela talijanskih TV smetnji

Tim postupkom iznimno je poboljšan prijam hrvatskih programa u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

No smetnje nisu potpuno uklonjene na hrvatskim TV kanalima, a uklanjanje je bitno i zbog budućeg replaniranja digitalne TV mreže u Hrvatskoj, kako bi se mogle uvesti nove mreže pokretnih komunikacija u frekvencijskom pojasu 700 megaherca (MHz), čime bi se potaknuo razvoj širokopojasnog interneta.

Na području otklanjanja smetnji na hrvatskim radio postajama, Italija nije napravila nikakva poboljšanja, kažu u HAKOM-u.

(Hina)

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S