Greenpeace je sinoć u Poreču upriličio glazbenu feštu napajanu isključivo pomoću energije Sunca

Sun-Plugged (4)
16.07.2016. 13:41; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Greenpeace je sinoć u Poreču upriličio glazbenu feštu napajanu isključivo pomoću energije Sunca

Dvosatnim Sun-Plugged koncertom rasplesali su porečku rivu, čime je započela Solarna turneja Istrom s ciljem promicanja obnovljivih izvora energije, ponajprije solarne energije na Jadranu. Greenpeace je uvjeren da su najveće turističke tvrtke logičan izbor za prvi veliki iskorak prema solarizaciji Hrvatske. Organizacija je s tim ciljem pokrenula peticiju, a već prvog dana naišli su na veliku podršku Istrijana i njihovih gostiju.

Koristeći prikolicu s instaliranim solarnim panelima, Greenpeace je turistima ponudio “zeleno” punjenje mobilnih uređaja, korištenje interneta te suncem rashlađena osvježavajuća pića. Za dobre vibracije pobrinuo se Surka Beatbox, čiju je jedinstvenu kreativnu energiju nadopunjavala tek – solarna energija.

“Turizam je najvažniji gospodarski sektor u Hrvatskoj. Apsurdno je da se sunce, koje posebno privlači turiste na jadranskoj obali, neshvatljivo malo koristi za proizvodnju struje. Turizam životno ovisi o netaknutim prirodnim ljepotama kojima sve više prijete prljavi fosilni energetski projekti, kao što su nafta i ugljen. Obnovljivi izvori ne štete okolišu i štite naš jadranski raj koji toliko volimo, a ujedno su i prilika za zaradu jer izračuni potvrđuju da se korištenje solarne energije posebno isplati upravo u turizmu”, rekla je predstavnica kampanje Greenpeacea Marija Tomac.

Greenpeace je krajem 2015. objavio stručnu analizu koja pokazuje da do sredine stoljeća Hrvatska može u potpunosti prijeći na obnovljive izvore energije i pritom ostvariti znatne ekonomske i društvene koristi. Izračuni uključuju studije slučaja za hotele, kampove i apartmane. Jadran i cijeli Mediteran, kao vodeće turističko odredište u svijetu, izrazito su bogati suncem kao obnovljivim izvorom energije, čiji se potencijal izuzetno slabo koristi. Krovovi hotela i turističkih kampova idealna su mjesta za postavljanje solarnih panela. Od 2000. godine količina električne energije dobivene iz solarnih sustava u svijetu povećala se više od 7 puta. Cijena solarne tehnologije pada prosječno 15% godišnje pa je električna energija iz solarnih panela danas konkurentna struji iz fosilnih goriva.

“Pozivamo vodeće turističke tvrtke da iskoriste ove zlatne trenutke za hrvatski turizam i uključe ulaganja u obnovljive izvore energije u svoje poslovne planove. Birajući održiva rješenja, potvrdit će se kao društveno odgovorni partneri koji vode računa o dobrobiti lokalne zajednice u kojoj posluju. U zapadnoj Europi obnovljivi izvori postali su standard. To čujemo i od brojnih turista ovdje u Poreču kojima je solarna energija već godinama sastavni dio života. Dakle, sa sigurnošću možemo reći da se turisti slažu”, zaključila je Tomac.

Greenpeace solarnu turneju nastavlja u Rovinju 17. i 18.7. te gostujući na Festivalu Seasplash u Puli od 20. do 22.7.

 

ENDS

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email