NEWS
valfresco

Gradsko vijeće Poreča izglasalo spornu prodaju zemljišta – JAKUS (IDS) PRODAO ZEMLJIŠTE GAVRILOVIĆU, Gašparac (SDP): Sve je kontaminirano, Jakus je u mogućem SUKOBU INTERESA

hdrpl
02.12.2018. 08:15; Učitavanja: 62; Početna / Politika / Gradsko vijeće Poreča izglasalo spornu prodaju zemljišta – JAKUS (IDS) PRODAO ZEMLJIŠTE GAVRILOVIĆU, Gašparac (SDP): Sve je kontaminirano, Jakus je u mogućem SUKOBU INTERESA

(Anđelo DAGOSTIN, Glas Istre)

 Vijećnici su većinom glasali za prodaju. Maurizio Zennaro (nezavisni) je bio protiv, Slavko Fornažar (HNS) suzdržan, dok je Goran Gašparac (SDP) izašao iz vijećnice protestirajući. Prethodno je imao žustru raspravu s predsjednikom Komisije za raspolaganje gradskom imovinom i prvim čovjekom Vijeća i porečkog IDS-a Adrianom Jakusom

Porečki vijećnici izglasali su spornu prodaju dijela zemljišta 4187 o kojoj je minulih dana pisao naš list. Nakon iscrpljujućeg sedmosatnog zasjedanja porečkog Gradskog vijeća s četvrtka na petak, tek iza 1 sat nakon ponoći na klupama porečkih vijećnika našla se te odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za kupnju dijela čestice površine 4.249 četvornih metara, koja je posljednjih dana podigla dosta prašine zbog sumnje u pogodovanje.

Jedina ponuda koja je stigla bila je ona tvrtke Paulina nekretnine iz Zagreba, koja je ponudila 537.923 eura (3,98 milijuna kuna), kako je ustvrdila Komisija za raspolaganje gradskom imovinom veće vrijednosti, na čelu koje je predsjednik Gradskog vijeća i čelnik porečkog IDS-a Adriano Jakus. U natječaju za prodaju ove nekretnine stajalo je da se prodaje s popustom od 10 posto ako se svota uplati jednokratno, što znači umanjenje za 398 tisuća kuna.

Isti popust nije dan za nekretninu koju je samo točku ranije na istoj sjednici kupio obrt Dekop vlasnika Deana Pauletića, što su gradski vijećnici odobrili jednoglasno. Pauletić je vijećnik IDS-a koji je lani u isto ovo predblagdansko vrijeme dao ostavku kao predsjednik Gradskog vijeća. Bilo je to također zbog sukoba oko prodaje zemljišta, odnosno zbog najave poništenja natječaja za staro nogometno igralište Jadran.

Snošenje posljedica

Prije rasprave o prodaji zemljišta 4187 predsjednik Adriano Jakus je odbacio optužbe da se nalazi u sukobu interesa i da je pogodovao kupcima. Podsjetimo, Jakus je zaposlenik i član Nadzornog odbora tvrtke Istarski supermarketi, koja je poslovno povezana s tvrtkama Georga Gavrilovića, vlasnika tvrtke Paulina nekretnine koja kupuje ovo zemljište.

– Ovdje se radi o pritisku na Komisiju za raspolaganje gradskom imovinom veće vrijednosti, radi se o pritisku na Gradsko vijeće i o pritisku na mene osobno. O tom sam pritisku već govorio, ali dnevni list koji o tome piše i koji me proziva nije to prenio. Očito mu nije stalo do objektivnosti i istine, jer to nije nikakav sukob interesa. Neću se izuzeti od glasanja, jer bih na taj način priznao odgovornost i potvrdio sve te neistine i glasine. Uglavnom, postoji Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa koje može utvrditi postojanje sukoba interesa, kazao je Jakus, dodavši da je indikativno da se u dnevnim novinama tempirano, u vrijeme zadnjeg dana natječaja i točno na dan sjednice Vijeća, pojavljuju, kako se izrazio, spakirane priče i insinuacije.

– Poručio bih da takvi pritisci sigurno neće uspjeti i da ćemo i dalje nastaviti istim tempom, samo još žustrije i jače raditi, kazao je Jakus.

Goran Gašparac (SDP) rekao je da Gradsko vijeće nije ovlastilo Komisiju za raspolaganje gradskom imovinom za raspisivanje natječaja za prodaju gradskih nekretnina za 2018. godinu.

-Dakle, komisija je preuzela ovlasti Gradskog vijeća, a time krši zakon i derogira ovo tijelo i iz tog prvog razloga ovaj cijeli postupak, kao i ostali, nije u skladu sa zakonom, kazao je Gašparac, dodavši da se predsjednik Jakus potencijalno našao u sukobu interesa s obzirom da je zaposlenik i član NO-a Istarskih supermarketa s kojima je vlasnik Paulina nekretnina Georg Gavrilović poslovno povezan u više slučajeva suradnje.

(Anđelo DAGOSTIN, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email