NEWS

GRADSKO POGLAVARSTVO RAZMOTRILO AMANDMANE NA PRORAČUN ZA IDUĆU GODINU

09.12.2005. 00:00; ; Početna / Kultura / GRADSKO POGLAVARSTVO RAZMOTRILO AMANDMANE NA PRORAČUN ZA IDUĆU GODINU
952Grb-Grada-Poreca.jpg


POREČ –

Prije rasprave o 33 amandmana na prijedlog proračuna za sljedeću godinu članovi Gradskog poglavarstva su u srijedu dogovorili prijedlog drugog rebalansa ovogodišnjeg proračuna, odnosno smanjenje za nešto više od 22 milijuna kuna.

Ovogodišnji bi proračun bio uravnotežen na 177,2 milijuna kuna, a prihodi se smanjuju najviše u poreznom dijelu, odnosno zbog toga što nije prodano onoliko zemljišta koliko je bilo planirano. Budući da saniranje odlagališta Košambra ove godine nije počelo, gradski je proračun ostao prikraćen za pet milijuna kuna iz nacionalnog Fonda za zaštitu prirode i energetsku učinkovitost. S rashodne strane uklonjena su dva milijuna kuna rezervirana za kupnju kaštela u Taru, koja nije ostvarena, a za 640 tisuća kuna umanjen je i iznos za izradu skulpture na Trgu slobode.

Gradonačelnik Edi Štifanić najavio je promjenu uobičajenog smanjivanja proračuna na kraju godine: »Nastojat ćemo realnije planirati, a plan i ostvariti«.

Najviše vremena potrošeno je na raspravu o 33 amandmana na prijedlog proračuna, redom uravnoteženih, koji bi ukupno povećali proračun za 11 posto. Pet vijećnika dalo je čak 11 amandmana na drugačije raspoređivanje 400 tisuća kuna predviđenih za sufinanciranje Hrvatskog olimpijskog odbora, a usvojenim amandmanima preraspoređena je polovica tog iznosa u druge rashode. Poglavarstvo će vijeću predložiti usvajanje 16 amandmana, mahom IDS-ovih vijećnika, a četiri amandmana predlažu djelomično, odnosno prihvatiti pod uvjetom da budu ostvareni prihodi koji se predlažu za uravnoteženje. Dobar dio od deset odbijenih amandmana nije prihvaćen zato što su predlagači predlagali da se rashodi pokriju prodajom zemljišta. Neven Staver je podsjetio da je ovo poglavarstvo odlučilo načelno izbjegavati prodaju »zemljišta kao sirovine«.

Zbog povećanja iznosa za jednokratne pomoći umirovljenicima odlučeno je analizirati njihove stvarne potrebe, odnosno sačiniti kriterije po kojima oni imaju pravo na pomoć da bi oni koji imaju malo dobili više. Edo Kos je predložio i usporedni prikaz rashoda na »javnu potrošnju« Poreča, Rovinja i Umaga, a gradonačelnik Štifanić otvaranje nove kreditne linije sa subvencioniranom kamatom, u sklopu stimulativnih mjera poduzetnicima, za poduzetnike u vrtićkoj i jasličkoj djelatnosti.

Poglavarstvo će vijeću predložiti novu odluku o financiranju političkih stranaka, koja uključuje i nezavisne liste. Za asfalterske radove na različitim lokacijama u gradu temeljem natječaja izabrana je ponuda pulskih Cesta za 1,18 milijuna bez PDV-a. Radi nastavka projekta poticane stanogradnje dogovoren je tekst sporazuma između Grada i gradskog poduzeća Stan koji definira obaveze i rokove. Odlučeno je potpisati ugovore s vlasnicima parcela o prodaju dijelova zemljišta potrebnih za gradnju nogostupa Gornji Špadići – Kufci i rotora Gornji Špadići te donesena odluka o zamjeni parcela s vlasnicima zemljišta na kojem je dijelom uređeno raskrižje u Varvarima. Bez rasprave odbijena je žalba dviju studentica na listu za dodjelu studentskih stipendija jer nisu na vrijeme priložile potvrdu o nezaposlenosti za majku, premda im otac radi sezonski i uz to su podstanari.

Da ovo poglavarstvo ne bi samo prodavalo, nego i kupovalo nekretnine, Grad će dati ponudu za kupnju parkirališta iza robne kuće. Prodaju je oglasio Trgovački sud u Rijeci, odnosno stečajni upravitelj Laguna commercea. Radi se o parkiralištu od 3.480 četvornih metara, čija je početna cijena 3,1 milijun kuna, odnosno 120 eura po četvornom metru, a u proračunu ima dovoljno novca za kupnju nekretnine, rečeno je na sjednici.

S. MATEJČIĆ

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email