NEWS

Gradonačelnikov Poslovni planer za veljaču 2007.godine

05.02.2007. 00:00; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Gradonačelnikov Poslovni planer za veljaču 2007.godine
451stif_gi.jpg

Prvi susret gradonačelnika otvorila je Saša Guttman Levak, stručna suradnica za odnose s javnošću i protokol Grada Poreča

Gradonačelnik Grada Poreča, Edi Štifanić je novinarima predstavio svoj Poslovni planer za veljaču 2007. godine, a zatim je odgovarao na pitanja novinara

Gradonačelnik , gospodin Edi Štifanić obavijestio je novinare da je dobijena dozvola za izgradnju kružnog toka ( rotora ) u Gornjim Špadićima, da je rok dovršenja radova do početka turističke sezone, a da je investicija teška 6-7 milijuna kuna. Ujedno je pozvao sva komunalna poduzeća da na toj lokaciji poboljšaju komunalnu infrastrukturu.

Nakon što se od pristiglih ponuda za sanaciju odlagališta otpada "Košambra" odabere najpovoljnija ponuda i izabere nadzor , već u veljači 2007. godini trebaju otpočeti radovi na sanaciji ( bunari za otplinjavanje, oborinski kanali i prekrivanje postojećeg odlagališta) koja bi trajala 6 mjeseci.

U sklopu rada na prostorno-planskim dokumentima, zaključena je javna rasprava o sportskom parku "Žatika" i u veljači se očekuju zaključci i usvajanje plana uredjenja. Paralelno s tim radi se na projektiranju objekata ( sportska dvorana ) i 1.veljače 2007. godine projektant je dostavio Gradu Idejni projekt Sportske dvorane, a gradonačelnik je pokazao neke od nacrta i presjeka izgleda buduće sportske dvorane i bazena na Žatiki iz Idejnog projekta. Kopiju tih nacrta nisu dobili novinari, no iz vidjenog možemo reći da će buduća sportska dvorana imati krov od 4 luka, a oni se spuštaju od vrha Žatike prema cesti Poreč – Baderna, te da tribine imaju fiksni i pomični dio, s time da se pomični dio uvlači ispod fiksnih, kada je to potrebno ( na primjer za Svjetsko prvenstvo u rukometu ). Bazen ima pomični krov u jednom luku koji je okrenut prema gradu, te se sa visećih tribina uz bazen kroz taj prozračni krov pruža pogled na stari dio grada Poreča, znači bazen i krov su okrenuti prema cesti Poreč – Vrsar.

Gradonačelnik je obavijestio novinare da je dobijena gradjevinska dozvola za Industrijsku zonu Bujići – Žbandaj i da se nada da će radovi otpočeti do konca veljače 2007.godine.

Govoreći o projektima koji se već izvode rekao je da dogradnja novog dijela Pučkog Otvorenog učilišta i Glazbene škole teče po planu, a da je 4.veljače otvoreno privremeno ( jednomjesečno klizalište ), te da Grad financira taj sadržaj sa 70.000 kuna, plaća režije ( struja, voda ) i 2 instruktora klizanja za djecu i mlade u prijepodnevnom dijelu rada klizališta ( besplatno klizanje za učenike ) za što je osigurano daljnjih 30.000 kuna.

Nakon što su saslušali ovaj svojevrsni Poslovni planer gradonačelnika za veljaču, uslijedila su pitanja novinara.

"Glas Istre" je interesiralo što je sa inicijativom političkih stranaka da se ekipira i popuni potrebnim djelatnicima ispostava državnog ureda za prostorno planiranje i urbanističko uredjenje.

Gradonačelnik je rekao da su još 21.studenog 2006.godine načelnici općina Poreštine imali koordinacijski sastanak na tu temu i da su dopisom resornoj ministrici Marini Dropulić istaknuli činjenicu da je nedostatak kadrova u tom Uredu kočnica razvoja Poreštine i ponudili suradnju za rješavanje problema, no da do danas nisu dobili pisani odgovor. Saznali su da je raspisan i Natječaj za popunu jednog radnog mjesta, ali da su iznenadjeni jer se traži pravnik, a ne očekivani inžinjer gradjevinarstva. U Istri nedostaje ljudi, te struke i kada bi se tko javio bio bi odmah upošljen u gradskoj upravi.

Drugo pitanje "Glasa Istre" odnosilo se na slučaj Vile "Luna", a gradonačelnik je izvjestio da je gospodin Kovač tražio da mu se priznaju ulaganja u objekt u iznosu od 70-80.000 Eura, te da će se tjekom ovog tjedna naći zajednički jezik za rješenje. Grad planira prostor koristiti za smještaj policajaca koji dolaze tijekom turističke sezone kao ispomoć Policijskoj postaji u Poreču, a u Proračunu je za to ( smještaj ) osigurano 100.000 kuna.

Naredno pitanje je glasilo od kojih trgovačkih lanaca ste dobili upit za izgradnjom trgovačkih centara u servisnoj zoni iznad vinskog podruma?

Sada kada je urbanistički plan uredjenja usvojen, potrebno je otkupiti zemljište od Hrvatskog fonda za privatizaciju, pa ga prodati trgovačkim lancima. Problem je što se "Agrolaguna" žalila Upravnom sudu i to sada rješavaju u Zagrebu, a gradonačelnik je optimist i očekuje pozitivno rješenje u korist Grada. Pisma namjere su Gradu dostavili "Kaufland", "Lidl", "Plodine", "Mercator" i "Konzum". Grad bi prihode od tog zemljišta investirao u izgradnju OŠ "Finida", sportski park "Žatika" i obilaznicu grada Poreča.

Drugih problema oko zemljišta nema, odnosi sa HFP-eom su korektni i u predjelu Žatika išlo bi se na Ugovor o pravu gradjenja, to smo zatražili i očekujemo očitovanje.

Na pitanje što je sa Studijem vinarstva ( odlazi – ostaje ) i zašto Grad nije prije reagirao na probleme?

Gradonačelnik je rekao da su u tijeku problema oko Studija i da je grad u nekoliko navrata razgovarao s predstavnicima Studija, te da ostanak Studija u Poreču nikad nije bio upitan. Grad je spreman djelomično i financirati Studij. Izraz naše želje da Studij ostane u Poreču je i to što smo zatražili i izradili projekt podizanja kata iznad postojećeg podruma u Poljoprivrednoj školi, a sada je zatražena suglasnost za izradjeno rješenje od inžinjera statičara i od Ureda za zaštitu spomenika kulture. Logično je da Studij ostane u Poreču i napravit ćemo sve potrebno da tako i bude.

Novinare iz "Jutarnjeg lista " je interesiralo kakav je hodogram izgradnje Sportske dvorane na Žatiki .

Sportsku dvoranu Grad Poreč gradi zbog potreba porečkih sportskih klubova i poslovi oko dvorane idu po planu, ne kasni se ni dan i ne sumnjam da ćemo je izgraditi rekao je gradonačelnik. Dvorana će se graditi po modelu javno – javno partnerstvo, točnije plan je da je gradi gradsko poduzeće "Parentium", a razlika je u korist našeg modela za oko 2-3 milijuna kuna na ukupnu investiciju.

"Glas Istre" je pitao da li je u gradskom poduzeću "Parentium" zapošljen još netko osim direktora?

Gradonačelnik je ponovio da nedostaje inžinjera gradjevinske struke, te da je to i problem "Parentiuma".

Porestina.info je željela saznati da li se planira što u vezi izgradnje lokalne mreže priključaka za plin, kada je najavljena izgradnja magistralnog plinovoda Pula – Umag ?

Gradonačelnik je iznio mišljenje da će pitanje izgradnje mreže rješavati onaj tko će prodavati plin i da misli da će turističke tvrtke biti zainteresirane kao veliki potencjalni potrošači jer je poznato da je plin jeftiniji energent.

"Jutarnji list" je interesiralo da li koncentracija gotovo 1000 parkirališnih mjesta na uskom prostoru može stvoriti prometni problem u pristupu tim parkiralištima i kakva je suradnja s policijom na rješavanju prometnih gužvi i nepropisnog parkiranja?

Gradonačelnik je rekao da će se Institutu za poljoprivredu i turizam predložiti da se zemlja ( kod groblja ) od njih uzme u zakup po modelu prava gradjenja na 30-50 godina, te bi Grad plaćao godišnju naknadu za to pravo. Pristup tom parkiralištu bi bio dobar. Po pitanju policije istaknuo je problem nedovoljnog broja policajaca, za sezonu PU Pula traži svega 70-ak dodatnih ljudi, a sada je Vlada RH odustala u 2007.godini od zakonske regulative za uvodjenje Komunalne policije, to je prolongirano u 2008.godinu.

Portal "parentium.com" interesiralo je što je s hotelom "Riviera" ?

Gradonačelnik je rekao da ima informaciju da je projekt uskladjen s Konzervatorskim zavodom, te da će Grad čim dobije pisanu suglasnost iz zavoda u roku od 2 dana dati i svoju suglasnost, no njegovo je osobno mišljenje da je malo vremena da se već u ovoj godini krene u investiciju ( privatni investitor – t.j. vlasnik ).

za Porestinu.info: R.V.Aleksić

Print Friendly, PDF & Email