NEWS

Građani upoznali baštinu porečkih uvala

Sudionici pješačenja_foto Sabina Damiani
16.05.2016. 15:13; ; Početna / Lifestyle / Zabava / Građani upoznali baštinu porečkih uvala

Četrdesetak šetača sudjelovalo je u subotu prijepodne u rekreativno-edukativnom pješačenju pod nazivom „Baština porečkih uvala: upoznajmo naš kulturni krajolik“ u organizaciji Zavičajnog muzeja Poreštine – Museo del territorio parentino.

U zanimljivu i poučnu šetnju duž najljepše porečke šetnice koja vodi do Zelene lagune krenulo se iz gradske marine, uz stručno vodstvo muzejskih djelatnika Elene Uljančić-Vekić, Elene Poropat Pustijanac, Gaetana Benčića i Davora Munde. Putem su šetačima otkrili povijesnu toponimiju brojnih uvala, rtova i otočića, kao i osobitosti povijesnog razvoja ovog dijela grada. Osim toga, šetači su imali prilike obići arheološka nalazišta poput rimske vile Zorna, primjere turističke arhitekture i druge kulturno-povijesne lokacije.

Pješačenje je organizirano u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, ove godine posvećenog temi „Muzeji i kulturni krajolici“ koja ističe aktivnu ulogu muzeja u valorizaciji kulturnog krajolika te osvješćivanje individualne i kolektivne odgovornosti zajednice u njegovu očuvanju. Šetnjom uz more i u hladovini borova šetači su otkrili ljepote i posebnosti različitih vrsta krajolika koji se ovdje prožimaju, od urbanog, morskog i arheološkog do rekreacijskog i turističkog krajolika, uz želju organizatora da ova tematska ruta uđe u kulturno-turistički itinerer grada Poreča.

Z.M.P.

Print Friendly, PDF & Email