NEWS
Laguna Ironman 800

Građani se uključuju u kreiranje kvalitetnog javnog prostora za pješake kroz projekt Poreč Living Streets

Peršurić na projekciji filma
02.09.2021. 12:13; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Građani se uključuju u kreiranje kvalitetnog javnog prostora za pješake kroz projekt Poreč Living Streets

Nastavljaju se aktivnosti projekta Poreč Living Streets, u sklopu kojih je jučer (01.09.2021.), u organizaciji udruge Zona, na Trgu Joakima Rakovca, održana edukativna radionica. Održana u skladu s epidemiološkim mjerama, radionica je izazvala dobar interes publike. U sklopu iste prikazana je projekcija dokumentarnog filma ”Grad po mjeri čovjeka” (”The Human Scale”) danskog redatelja Andreasa Dalsgaarda. Film govori o danskom arhitektu i profesoru Janu Gehlu koji je svoj rad započeo u Italiji, da bi slijedećih 40 godina svog života posvetio proučavanju života ljudi u gradovima, te nadahnuo urbani razvoj danskog glavnog grada, Kopenhagena.

Kroz analizu ljudskih međuodnosa i potreba, zajedno sa svojim kolegama njegova želja je (pre)oblikovati gradove, prije svega uzimajući u obzir okolišnu održivost i ljudske potrebe. Stavljajući u fokus kvalitetu ljudskog života, on kroz film postavlja čitav niz pitanja.

Njegove ideje nadahnule su nastanak pješačkih zona, izgradnju i unaprjeđenje biciklističkih staza, te preoblikovanje parkova, trgova i mnogih drugih javnih gradskih prostora, kako u Kopenhagenu, tako i u velikom broju gradova sjeverne Europe.

To je bio i povod za interaktivni dio radionice u sklopu kojeg su, nakon projekcije građani mogli dati svoja mišljenja i prijedloge na koji način se gradske ulice mogu transformirati i vratiti ljudima, te smanjiti upotreba automobila, a što će biti od velike pomoći u kreiranju radionica vizioniranja budućnosti grada koje će uslijediti u narednim mjesecima.

Radionica je održana nakon nedavnog anketiranja putem on line upitnika kojim su građani mogli dati svoj doprinos i mišljenje na koji način se gradske ulice mogu transformirati i vratiti ljudima, te smanjiti upotreba automobila. Na upitnik je pristiglo gotovo 250 odgovora, te se organizatori zahvaljuju svima koji su odvojili svoje vrijeme i dali doprinos istome.

– Poreč Living Streets, još je jedan ”zeleni” projekt kojim želimo uključiti naše građane u kreiranje što kvalitetnijih javnih prostora, čuti njihove ideje i prijedloge. Ovaj je projekt usmjeren na kreiranje više prostora za ljude, šetače, te poticanje na manju upotrebu vozila. Kroz ovu smo radionicu vidjeli da javni prostori, ukoliko se o njima kvalitetno promišlja, imaju veliki potencijal u poboljšanju kvalitete života u gradovima. Poreč je dva puta osvojio nagradu za grad s najboljom kvalitetom života i to je put kojim ćemo i dalje nastaviti ići, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić nakon jučerašnje radionice na trgu.

Kako kaže Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., koje ima ulogu koordinatora u provedbi ovog projekta, živimo u vremenu u kojem smo suočeni s klimatskim promjenama, posljedicama koje iste nose sa sobom, te činjenicom da kvaliteta uvelike ovisi o načinu života. – Danas gotovo 55 posto svjetskog stanovništva živi u urbanim područjima i ta će brojka nastaviti rasti. Situacija kako u velikim, tako i u malim gradovima zabrinjavajuća je. Upravo iz tog razloga, kroz projekt Poreč Living Streets, se želi, u suradnji s građanima, sustavnim i dugoročnim mikro transformacijama gradskih ulica i prostora koji su često zagušeni prometom i automobilima, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, ukazati na važnost javnog prostora u urbanim sredinama, te poticati smanjenje upotrebe osobnih vozila, čime će se direktno utjecati na smanjenje emisije kako stakleničkih, tako i ostalih plinova, poručila je Lalić.

Ovaj projekt Grada Poreča-Parenzo odvija se u suradnji s gradskim poduzećem Parentium d.o.o. i udrugom Zona za poboljšanje kvalitete življenja, a u sklopu EU projekta EUKI Living Streets koji je okupio zajednicu europskih gradova u energetskoj tranziciji Energy Cities, Organizacije Terra Hub iz Hrvatske, Oeste Sustentavel iz Portugala i Sustainable City Network iz Grčke.

 

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email