NEWS
Max 180920 S

Građani protiv novog urbanističkog plana za Poreč-jug: inicijativa za Bakinu šumicu prikupila gotovo 900 potpisa

02.02.2018. 00:07; Učitavanja: 1.387; Početna / Novosti / Iz mjesnih odbora / Građani protiv novog urbanističkog plana za Poreč-jug: inicijativa za Bakinu šumicu prikupila gotovo 900 potpisa
bakina-šumica

Urbanistički plan prema kojem bi se u porečkom novom naselju, paralelno s Ulicom Kate Pejnović, izgradila još jedna ulica sa stambenim objektima, te cesta koja bi spojila novu ulicu s Ulicom županije Somogy, naišao je na veliko protivljenje građana. Cesta bi, naime, trebala prolaziti tzv. Bakinom šumicom, koju građani žele zadržati netaknutom.

Inicijativa za Bakinu šumicu dosad je prikupila gotovo 900 potpisa, a iako je javna rasprava završila još u ponedjeljak, putem internetskih platformi popis imena na peticiji i dalje raste.

Peticija čiji je cilj očuvanje Bakine šumice već je potpisivana u listopadu, no i tada su iz Grada tvrdili: nikada nije ni predviđeno da cesta prolazi šumicom.

Upravo bi ovim dijelom, objašnjava predsjednik MO Anka Butorac nakon jučerašnjeg gradskog vijeća, trebala prolaziti sporna cesta. 

Cesta bi vodila od križanja Ulica Županije Somogy i Vitomira Širole Paje, gdje bi bio izgrađen rotor, do novoizgrađenog dijela naselja iza Ulice Kate Pejnović. Problem je, tvrde potpisnici peticije, što je na posljednjem gradskom vijeću Rabar izjavio kako se građani mjesnog odbora slažu s predloženim dopunama urbanističkog plana.

No čini se kako građanima i nije bitno kuda će cesta točno prolaziti, kao ni u čijem je vlasništvu zemlja na kojoj će se graditi.

Rabar se ne slaže s tvrdnjama potpisnika peticije da će nove infrastrukturne intervencije smanjiti sigurnost pješaka. Izgradnja rotora samo bi, kaže, smanjila brzinu vožnje ovim dijelom naselja.

Iako je javna rasprava zaključena 29. siječnja, ova priča tek treba dobiti svoj kraj. Ostvarenju gradskih planova na putu, čini se, stoji emocionalna povezanost građana s ovom zelenom površinom.

TV Istra

Print Friendly, PDF & Email