NEWS
Valfresco Uskrs S

Od stare klaonice do akvagana u Špadićima izgradit će se šetnica

IMG_039
foto: M.Miošek, Glas Istre
02.02.2018. 08:53; ; Početna / Novosti / Od stare klaonice do akvagana u Špadićima izgradit će se šetnica

U tijeku je javna rasprava za izradu novog Urbanističkog plana uredenja naselja Peškera – Pical- Špadići, koja će trajati do 16. veljače, do kada građani mogu Gradu Poreču poslati svoje primjedbe, prijedloge i sugestije. Javno izlaganje za ovaj prostorni dokument organiziran je prekjučer u gradskoj palači, a odazvalo se 50-ak građana kojima su prijedlog UPU -a predstavili pročelnik za prostorno planiranje Damir Hrvatin i odgovorni planer Robert Rabac iz porečke tvrtke Arhetip 21, koja je izradila plan.

Moguće su dogradnje i rekonstrukcije

Prostor koji obuhvaća UPU kreće se od stare klaonice u uvali Peškera pa obalnim dijelom do akvagana u Špadićima, odnosno do dječjeg slovenskog odmarališta Šiška, a zatim na istoku do benzinske pumpe Crodux. Riječ je o 60 hektara površine, od kojih se 44 hektara odnose na kopno a ostatak na morski dio.

Zona je to turističke namjene u koju su uključeni hoteli Zagreb, Pical i Pinia, zatim maritimne rekreacije koja na Picalu uključuje sportsku lučicu s 80 vezova, te manjim dijelom obuhvaća stambeni dio u Brionskoj ulici, pojašnjeno je na predstavljanju. Pročelnik je naglasio da su se pri izradi prijedloga ovog plana temeljili na zahtjevima građana i tvrtki prikupljenih u zadnjih 10 godina.

Sportski centar za potrebe lučice

– Veći dio ovog područja je izgrađen, a ovim će se planom ta turistička zona pospremiti. Moguće su dogradnje i rekonstrukcije, ali malo ima mjesta za novu izgradnju. Mogućnosti i načine gradnje odredili su planovi višeg reda, odnosno GUP Poreč. Predviđene su turističke zone T1 i T2. U T1 spadaju hoteli Zagreb, Pical i Pinia, te slovensko odmaralište koji imaju mogućnost dogradnje. Uvjeti za hotele propisani su zakonom o gradnji, objasnio je Rabac. Dodao je da se u zoni T2 nalaze apartmani između Picala i Zagreba, te zona kod Pinije, gdje je  također moguća rekonstrukcija postojećih objekata. Zona Tp, gdje su mogući samo prateći sadržaji poput ugostiteljskih i turističkih agencija, obuhvaća bivši klub Maestral i dvije manje parcele ispred apartmana Pinija. Dozvoljena gradnja takvih lokala podrazumijeva prizemlje i jedan kat, bez mogućnosti smještaja.

Sportsko-rekreacijska zona prostire se od teniskih igrališta između Picala i Pinije do ceste i benzinske pumpe. Planer je kazao da je ondje moguća gradnja raznih sportskih sadržaja, poput fitness ili wellness centara, plesne dvorane i slično. Zona maritimne rekreacije podijeljena je u više zona, a ideja u planiranju bila je blago se nadovezati na postojeću situaciju na terenu. Rabac je naveo da su ucrtali zelenu crtu, odnosno zonu uređenih plaža na kojoj nije moguća gradnja ničega. U pozadini je moguće napraviti paviljone s do najviše 300 četvornih metara, poput sportskog centra za potrebe lučice ili sličnih prilagođenih sadržaja. Kako je nadalje objašnjeno, postojeće kuće za stanovanje mogu zadržati stambenu namjenu ili prenamijeniti se u poslovni sadržaj, uz tek desetpostotno povećanje tlocrtne površine. Rabac je najavio uređenje postojeće prometnice, gdje sada dominiraju šetači i biciklisti, te površine kod stare klaonice, gdje je sada neuređeno parkiralište.

Hrvatin je naglasio da se za svaki zahvat u toj zoni, koja se nalazi unutar zaštićenog obalnog pojasa, mora napraviti procjena arhitektonske uspješnosti, za što se posebna komisija treba oformiti u Gradu.

Plan ne obuhvaća Uvalu Peškera

Turistički objekti imaju obavezu zadržati do 40 posto zelenih površina, a kod proširenja biciklističkih staza namjerava se stara trasa Parenzane povezati s obalom. Budući da se obuhvat ovog plana nalazi unutar tisuću metara od mora, ovaj plan na kraju mora provjeriti i odobriti nadležno ministarstvo.

Hrvatin je posebno naglasio da plan ne obuhvaća prostor Uvale Peškera koja će biti uskoro predmet posebne javne rasprave za građane.

Prisutne su najviše zanimale mogućnosti dogradnje privatnih parcela, odnosno širenje mogućnosti stanovanja, te što je točno na pojedinoj čestici moguće napraviti. Bilo je i riječi o tome gdje će se domaći kupati, budući da su na plaži sa svih strana brodice, gliseri i druga plovila, posebno za rekreaciju i iznajmljivanje. Predloženi su i tuševi s toplom vodom na plaćanje, kojih nigdje na tamošnjim plažama nema, a potrebni su izvan glavne sezone kada sve više ima turista.

Na upit što je s prometnicom koja povezuje staru klaonicu na Peškeri i drugi kraj obuhvata plana, tj. hotel Pinija, koja je u kaosu zbog prometovanja raznih vozila među pješacima i biciklistima, Rabac je naglasio da je planom uvedena obaveza uvođenja reda, ali i izgradnje i održavanja obalne šetnice cijelom dužinom od Peškere do Špadića, jer u nekim je dijelovima sada nema.

Tanja Kocijančić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email