NEWS
valfresco

Grad povećava broj zaposlenika bez stručnog ispita

23.02.2006. 00:00; Učitavanja: 58; Početna / Politika / Grad povećava broj zaposlenika bez stručnog ispita

Gradonačelnik oglasima traži tri pravnika-vježbenika i jednog »gotovog« pravnika. U gradskoj upravi trenutno su, nakon što je prošle godine Nedeljka Ljepović prešla u javnobilježnički ured, dva pravnika u pravnoj službi, od kojih je jedan šef, ali ukupno je zaposleno pet pravnika od kojih je jedan pravni savjetnik, jedan tajnik poglavarstva, a treća je pročelnica. U pravnoj službi sistematizacijom su predviđena tri pravnika i šef, što znači da su »kratki« za dva pravnika. Reorganizacija gradske uprave, koju je najavio gradonačelnik Edi Štifanić, nije dovršena, odnosno nije prošla tijela gradske vlasti, pa se raspisivanje natječaja, barem u tom svjetlu, čini čudnim. Čudna je i potreba za tako velikim brojem pravnika odjednom, pa smo pitali objašnjenje.

– Pred nama je niz projekata kojima su temelj imovinskopravni odnosi, a da bi se to riješilo, trebamo pravnike. Na natječaj koji smo raspisali prošle godine za upražnjeno mjesto nije bilo interesa, sada smo uvjet od pet godina radnog iskustva smanjili na tri, pa se nadamo da će se netko javiti. A od tri vježbenika koje tražimo izabrat ćemo, nakon vježbeničkog staža, najbolje, koji će dobiti posao, kaže Štifanić.

Trenutno zaposleni pravnici u upravi nemaju pravosudne ispite, što znači da interese Grada ne mogu zastupati pred sudom, premda pročelnica Vesna Kordić kaže da to i nije u njihovom opisu poslova. Ali, lako bi bilo prijeći preko činjenice da niti jedan pravnik nema pravosudni ispit, da nema još poraznijeg podatka – da veći dio zaposlenih u gradskoj upravi nije položio stručni ispit. Bez stručnog ispita su čak i pročelnici: Sandra Mušković za financije i proračun te komunalni Milan Laković. Niti jedan gradonačelnik, a ni gradski vijećnik nije do sada postavio pitanje polaganja stručnih ispita, na što su Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi obavezni svi zaposleni na poslovima »najnižega jedinstvenog radnog mjesta«. Dakle, praktično od tajnice do pročelnika svi u gradskoj upravi trebali bi imati stručne ispite.

Gradonačelnik Štifanić nam je rekao kako samo 14 zaposlenih ima stručni ispit, kako zna da je to protuzakonito i kako je zato svima dao do znanja da moraju položiti ispit.

Zašto je važno da zaposleni u upravi imaju stručni ispit? Zato što jedino pripremajući taj ispit nauče kako voditi neupravni i upravni postupak, i zato što jedino ako imaju stručni ispit imaju pravo potpisivati rješenja

S.Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S