NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Grad Poreč-Parenzo ponovno je dobitnik  najviše ocjene (5) za razinu proračunske transparentnosti koju dodjeljuje Institut za javne financije

DCIM100MEDIADJI_0093.JPG
05.07.2023. 13:59; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Grad Poreč-Parenzo ponovno je dobitnik  najviše ocjene (5) za razinu proračunske transparentnosti koju dodjeljuje Institut za javne financije

Grad Poreč-Parenzo ponovno je dobitnik  najviše ocjene (5) za razinu proračunske transparentnosti koju dodjeljuje Institut za javne financije Vlade Rep. Hrvatske, čime se već godinama svrstava među najtransparentnije gradove u Hrvatskoj.

Institut za javne financije predstavio je danas rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti 576 proračuna županija, gradova i općina koje se provodi u okviru projekta Hrvatske zaklade za znanost. Osnivač Instituta je Vlada Republike Hrvatske kojeg od 2019. godine zastupa dr.sc. Vjekoslav Bratić.

Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, te na povećanje odgovornosti regionalnih, odnosno lokalnih vlasti.

Proračunska transparentnost mjerena je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina, na vrijeme i u odgovarajućoj formi, a to su: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2021., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2022.; prijedlog proračuna za 2023.; izglasani proračun za 2023.; proračunski vodič za građane za 2023.

U obzir su uzeti samo dokumenti koji su na mrežnim stranicama regionalnih/lokalnih jedinica bili dostupni u razdoblju od studenog 2022. do travnja 2023. i to na dan pretraživanja, ali ne i naknadno objavljeni dokumenti. Takvim izračunom razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5. Rezultati analize predstavljeni su u Osvrtu Instituta za javne financije  – LINK https://repozitorij.ijf.hr/islandora/object/ijf:871

Inače, Grad Poreč- Parenzo svrstava se u sam vrh po najvišim ocjenama transparentnosti proračuna od samih početaka mjerenja koja je Institut počeo vršiti još 2013. godine.

Od početka prošle godine Grad Poreč-Parenzo u svoje poslovanje uveo visoku razinu transparentnosti – aplikacijom Otvoreni grad kroz dostupne usluge – iTransparentnost i Financijske kartice, koje su dostupne na gradskim web stranicama i omogućava uvid u isplate od početka godine pa nadalje. iTransparentnost“ omogućava uvid u sve isplate Grada, uključujući i svih 11 proračunskih korisnika, sukladno propisanim uvjetima o transparentnosti proračuna.

Što se tiče financijskih kartica, omogućuje se uvid u zaduženja od Grada, pregled plaćenih obveza kao i potrebne informacije za plaćanje računa putem 2D barkoda koji je moguće pročitati putem aplikacija mobilnog bankarstva.

 

Print Friendly, PDF & Email