NEWS
valfresco

Grad ne zna kako riješiti propadanje palače Bečić

gradsko-vijece-061016
09.10.2016. 00:38; Učitavanja: 440; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Grad ne zna kako riješiti propadanje palače Bečić
Kada smo u četvrtak ujutro snimili mačku na odmoru na travnjaku ispred biskupske palače nismo slutili da će navečer porečko gradsko vijeće raspravljati upravo o porečkoj mačjoj populaciji. Naime, pedesetak metara dalje, u dvorištu rastrošne i derutne palače Bečić, koja se nalazi u starogradskoj jezgri, jedan je građanin Poreča svojevremeno pretvorio taj prostor u sklonište za mačke. Ima ih u popriličnom broju, možda preko dvadeset, ljeti mame turiste koji često donose hranu ili pak ostavljaju hranu dotičnom gospodinu.
Za novo sklonište 200 tisuća kuna
To sklonište već je duže vrijeme na meti javnosti, okolni stanovnici negoduju zbog nereda, zbog mirisa, zbog stanja u samom dvorištu. Sredinom godine ovo je sklonište bio predmet rasprave u gradskom vijeću, obavljena je analiza stanja, obavljen je očevid pa je na kraju gradonačelnik Poreča Edi Štifanić sa svojim suradnicima najavio da će Grad pokrenuti postupak izgradnje novog primjerenog skloništa.
Na preksinoćnoj sjednici vijeća vijećnica Manuela Janko postavila je pitanje do kuda se stiglo sa pripremama glede izgradnje skloništa, odnosno, pitala je gradsku upravu kada će mačke biti premještene.
Na pitanje je odgovorio sam gradonačelnik koji je informirao vijećnike da je natječaj raspisan te da se čeka na ishod te da Grad namjerava za novo sklonište potrošiti, odnosno uložiti oko 200.000 kuna. No, razgovor o mačkama nije stao na skloništu jer je daljnji tok vijećničkih pitanje iznova dotakao temu o budućnosti palače Bečić, prelijepo povijesno zdanje koji već dva desetljeća propada. Prije dvije godine Grad ga je otkupio i potom najavio sanaciju i rekonstrukciju uz ukidanje skloništa za mačke. Oporbeni vijećnik Rodoljub Kosić, inače predsjednik porečke podružnice SDP-a ustvrdio je da su “nezavisni” podržali prijedlog odluke o kupnji te nekretnine.
– Kada je IDS došao pred ovo gradsko vijeće sa zahtjevom, da se otkupi objekt Bečić, mnogi se vjerujem prisjećaju, da smo mi kao nezavisni vijećnici većinom podržali prijedlog Odluke o kupovini nekretnine, ali uz uvjet da Grad u što skorije vrijeme izradi Plan upravljanja palačom Bečić, iz kojeg će se moći iščitati prava i iskrena namjera Grada stavljanja te nekretnine u funkciju. Do današnjeg dana gradsko vijeće nije informirano da je izrađen plan upravljanja kupljenom nekretninom.
Više varijanti za sanaciju palače
Kosić je pitao gradonačelnika je li plan upravljanja palačom Bečić napokon izrađen i da li su istinite glasine, koje se u gradu mogu čuti, da je ta građevina u pripremi za prodaju novom potencijalnom vlasniku te da se sve to brižno čuva daleko od očiju javnosti.
Na pitanje je odgovorio gradonačelnik Edi Štifanić informacijom da je plan izrađen te da ga mogu svi konzultirati.
– Taj plan raspolaže s nekoliko varijanti glede budućnosti palače Bečić, ostavljena je mogućnost najma, ulaganja samog grada pa i prodaje nekretnine. Gradsko vijeće može biti sigurno da kada će ova vlast imati konkretan prijedlog rješavanja sudbine palače ono će se naći na klupama vijećnika koji će moći raspravljati o donijeti meritornu odluku, rekao je gradonačelnik.
U raspravi se uključio nezavisni vijećnik Danijel Šaškin ustvrdivši da je prodaja najlošije rješenje a na to ga je gradonačelnik prekinuo naglasivši da prodaja je jedna od opcija ali nikako definitivna.
Elio VELAN, Glas Istre
Print Friendly, PDF & Email