NEWS
valfresco

Goran Gašparac (SDP): Grad Poreč NEMA STRATEGIJU RAZVOJA POLJOPRIVREDE (video)

10.06.2018. 10:29; Učitavanja: 463; Početna / Politika / Goran Gašparac (SDP): Grad Poreč NEMA STRATEGIJU RAZVOJA POLJOPRIVREDE (video)
GoranGašparac13

Grad Poreč NEMA STRATEGIJU RAZVOJA POLJOPRIVREDE a u „Programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem“ predviđa dati u zakup 829 ha poljoprivrednog zemljišta od čega je 500ha NOVOG, DO SADA NEOBRAĐIVANOG, izjavio je u svojoj raspravi na sjednici Gradskog Vijeća u četvrtak, 7. lipnja 2018. Goran Gašparac, vijećnik SDP-a. U nastavku osvrt vijećnika u cjelosti:

– Znači da IDSova gradska vlast, stihijski, bez jasno izrađenog plana, daje našim građanima mogućnost zakupa ogromne poljoprivredne površine, a da nije donijela strategiju kojom bi odredili:

  • koje će se to kulture saditi na tim površinama,
  • gdje će se plasirati ti proizvodi i
  • po kojoj cijeni.

Ujedno je (ta ista gradska vlast) ograničila ukupnu maksimalnu površinu parcele koju pojedinac može uzeti u zakup na 3ha, a koja nije dovoljna da bi se ulagnja ekonomski isplatila.

Nekada se cjelokupna poljoprivredna proizvodnja plasirala na području grada (velikim turističkim poduzećima Plavoj laguni, Rivijeri i Agrolaguni). Dakle, tržište postoji unutar granica grada, a uloga Gradonačelnika i njegovih suradnika je da se kroz jasnu strategiju razvoja poljoprivrede, to tržište organizira i našim malim poljoprivrednicima osigura plasman i otkup njihovih proizvoda!

Za sada smo od IDSove gradske vlasti po tom pitanju (kao i na mnogim drugim temama) vidjeli samo šlamperaj, nebrigu za malog poduzetnika i pogodovanje krupnom kapitalu. Takav način vođenja grada će umjesto poljoprivrednog procvata Poreča proizvesti velike probleme jednom velikom broju naših građana koji će se odlučiti uzeti u zakup ovih, do sada neobrađivanih, 500ha poljoprivrednog zemljišta.

U nastavku rasprave sam još postavio i pitanje poljuprivrednog zemljišta koje se nalazi u autokampovima Plave lagune i Valamara, te apelirao na gradončelnika da aktivno vodi brigu o tom problemu, da nam se ne bi dogodilo da se nekim čarobnim štapićem to zemljište ne protvori u dturističko i pripadne krupnom kapitalu, a mi ćemo se onda svi skupa hvatati za glavu i ostati bez velikog djela gradske imovine (blaga).

Naravno da ni gradonačelnik, ni nitko od prisutnih pročelnika, nije odgovorio (ili dao bilo kakvi komentar) na moje izlaganje, osim što je pročelnik Petrović odgovorio na par tehničkih detalja. To svakako ne ulijeva nadu da će se išta strateški po tom pitanju promijeniti na bolje.

 

Goran Gašparac, Vijećnik SDP-a Grada Poreča-Parenzo

Grad Poreč NEMA STRATEGIJU RAZVOJA POLJOPRIVREDEa u „Programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem“ predviđa dati u zakup 829 ha poljoprivrednog zemljišta od čega je 500ha NOVOG, DO SADA NEOBRAĐIVANOG. Znači da IDSova gradska vlast, stihijski, bez jasno izrađenog plana, daje našim građanima mogućnost zakupa ogromne poljoprivredne površine, a da nije donijela strategiju kojom bi odredili:1) koje će se to kulture saditi na tim površinama, 2) gdje će se plasirati ti proizvodi i 3) po kojoj cijeni.Ujedno je (ta ista gradska vlast) ograničila ukupnu maksimalnu površinu parcele koju pojedinac može uzeti u zakup na 3ha, a koja nije dovoljna da bi se ulagnja ekonomski isplatila.Nekada se cjelokupna poljoprivredna proizvodnja plasirala na području grada (velikim turističkim poduzećima Plavoj laguni, Rivijeri i Agrolaguni). Dakle, tržište postoji unutar granica grada, a uloga Gradonačelnika i njegovih suradnika je da se kroz jasnu strategiju razvoja poljoprivrede, to tržište organizira i našim malim poljoprivrednicima osigura plasman i otkup njihovih proizvoda! Za sada smo od IDSove gradske vlasti po tom pitanju (kao i na mnogim drugim temama) vidjeli samo šlamperaj, nebrigu za malog poduzetnika i pogodovanje krupnom kapitalu. Takav način vođenja grada će umjesto poljoprivrednog procvata Poreča proizvesti velike probleme jednom velikom broju naših građana koji će se odlučiti uzeti u zakup ovih, do sada neobrađivanih, 500ha poljoprivrednog zemljišta.Pogledajte dio moje raspave na 10. sj. GV-a o toj temi

Publiée par Goran Gašparac sur samedi 9 juin 2018

Print Friendly, PDF & Email