NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

GONG …. Regionalni ured Rijeka

05.01.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / GONG …. Regionalni ured Rijeka
351g_1.gif

Nepravilnosti nisu mogle utjecati na izborni rezultat

GONG sa svojim 7-godišnjim iskustvom u promatranju izbora te na temelju dojava 1000 promatrača i 61 mobilne ekipe koje su u 1. krugu predsjedničkih izbora nadgledale oko 20% biračkih mjesta u Republici Hrvatskoj, ocjenjuje da su špekulacije o krađi i namještanju izbora neutemeljene.

Promatrači i građani dojavljivali su nepravilnosti koje su uglavnom utjecale na to da određeni broj građana nažalost nije mogao ostvariti svoje biračko pravo. Broj i vrsta dojavljenih nepravilnosti s biračkih mjesta u Republici Hrvatskoj nisu mogle utjecati na izborni rezultat.

Preliminarni izvještaj GONG-a nalazi se na www.izbori-hr.info.Poziv kandidatima

Pozivamo sve kandidate da:

a) sve izjave ili navode o krađi izbora u cilju njihova razjašnjavanja potkrijepe argumentima, dokazima ili primjerima s biračkih mjesta, gdje se, kao što je poznato, odvija glasovanje i prebrojavanje glasačkih listića (a ne u Državnom izbornom povjerenstvu);

b) da se suzdrže od davanja paušalnih i neutemeljenih ocjena o izbornom procesu, ukoliko nisu u mogućnosti navesti konkretne primjere krađe. Izjave o krađama izbora koje se ne temelje na dokazima i argumentima opasne su i ponižavaju članove biračkih odbora, izbornih povjerenstava te stranačke i nestranačke promatrača koji već godinama sudjeluju u izbornom procesu i poznaju izborne propise.

c) uspoređivati hrvatsku političku situaciju i izbore s Ukrajinom neumjesno je, posebice kada se ne poznaju izborni propisi i izborni proces obje zemlje.

Provjera službenih rezultata

Kontrolno paralelno prikupljanje i obrada rezultata glasovanja (PVT) koju je kao i na proteklim izborima proveo GONG, izvedeno je na području Republike Hrvatske na 5% biračkih mjesta, na način da su promatrači fizički prisustvovali brojanju glasova, utvrđivanju rezultata i dojavljivanju istih. Rezultati ove kontrole pokazali su da ne postoje odstupanja izvan procijenjene standardne greške od službenih rezultata na području Republike Hrvatske (dakle, izuzimajući glasove iz inozemstva koje nismo bili u mogućnosti statistički prikupiti). Rezultati PVT-a nalaze se na www.izbori-hr.info .

GONG nije prekršio šutnju

GONG-a nije javno objavio ni komentirao prikupljene rezultate prije isteka zakonskog roka o izbornoj šutnji. Za to što su ih pojedini mediji iznijeli prije isteka navedenog roka, kao što je bio slučaj i sa rezultatima DIP-a, ne smatramo se odgovornima jer smo medije u nekoliko navrata upozoravali na činjenicu da time krše zakonske odredbe.

Etiketiranje GONG-a

Prozivanje i etiketiranje GONG-a od strane pojedinih kandidata nije ništa što već nismo doživjeli. Na žalost, prozivanja se ne temelje na argumentima pa više govore o tim osobama, nego o radu GONG-a.

Brojni su se kandidati GONG-u obraćali tražeći razne informacije koje se nalaze u izbornim zakonima i obvezatnim uputama, pa optužbe tih istih kandidata sada, pokazuju da im je cilj oblatiti što više sudionika izbornog procesa kako bi neargumentirano poljuljali povjerenje građana u izborni proces, što je opasno i neodgovorno.

GONG regionalni ured Rijeka

Kružna 8, 51000 Rijeka

tel/fax: 051/337 279

[email protected]

www.gong.hr

Suzana Jašić

predsjednica GONG-a

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email