NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Gljivarski dan u Kontiji – Jesenska manifestacija za ljubitelje gljiva, prirode i šume u subotu, 15.10.2022.

GLJIVARSKI DAN (6)
11.10.2022. 18:10; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Gljivarski dan u Kontiji – Jesenska manifestacija za ljubitelje gljiva, prirode i šume u subotu, 15.10.2022.

Ove subote 15. listopada 2022. godine održava se prvi Gljivarski dan u šumi Kontija u Vrsaru. Organizatori Turistička zajednica Općine Vrsar, Istarsko mikološki – gljivarski savez i Znanstveno Edukacijski Centar Kontija pripremili su bogati program za sve ljubitelje gljiva i boravka u prirodi.

Događanje u šumi Kontija počinje u 8:30 sati, kada kreće okupljanje gljivara te odlazak u šumu u pratnji vodiča Istarsko mikološko-gljivarskog saveza. Za vođeno branje gljiva prijave su obvezne zbog ograničenog broja mjesta, a prijaviti se možete putem e-maila [email protected] ili telefonom 0998447825.

Po završetku vođenog branja gljiva, ispred Znanstveno edukacijskog centra Kontija u vremenu od 11:30 do 14:00 sati održat će se determiniranje ubranih gljiva i izložba gljiva s područja šume Kontija i okolice. Od 12:00 sati svi sudionici manifestacije moći će degustirati besplatan gljivarski kotlić koji će pripremati članovi Istarskog mikološkog – gljivarskog saveza.

Tijekom događanja, osim razgovora i učenju o gljivarenju održat će se brojni sadržaji za najmlađe.

U vremenu od 10:30 pa do 13:00 sati ispred Znanstveno edukacijskog centra bit će moguće preuzeti upute za šumsku orijentacijsku igru za djecu i roditelje. Igra se izvodi samostalno te uključuje kretanje po šumskim stazama i rješavanje zagonetki i zadataka, a okvirno traje 30 minuta. Po završetku igre, u 13:00 sati održat će se predstava „Kontići – čuvari šume“ u izvedbi Istra Inspirita, a namijenjena je djeci do 10 godina. Predstava je zabavnog i edukativnog karaktera koja govori o životu šumskih bića „Kontića“ koji stanuju nad Limskim zaljevom u šumi Kontija po kojoj su i dobili ime.

Za one koji prvi puta dolaze u šumu, ulaz je moguć u selu Kloštar koji se nalazi na cesti Lim – Vrsar. Dolazak iz Kloštra do Znanstveno edukacijskog centra (udaljenost 2.3km) moguć je pješke, biciklom ili električnim vlakićem koji će voziti na relaciji Kloštar – Znanstveno edukacijski centar Kontija, a početna će stanica biti ispred Samostana sv. Mihovila u Kloštru. Parking za automobile je predviđen u Kloštru. Prometovanje automobilima kroz šumu nije dozvoljeno. U slučaju jačih pljuskova događanje se otkazuje. Sudjelovanje na gljivarskom danu za sve posjetitelje je besplatno.

Program i informacije https://infovrsar.com/dogadanja/kalendar-dogadanja/gljivarski-dan-kontija/

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email