NEWS

Glas Istre: ČETVRTI IZBOR NAJBOLJIH ISTARSKIH (GRADO)NAČELNIKA

19.01.2008. 00:00; ; Početna / Politika / Glas Istre: ČETVRTI IZBOR NAJBOLJIH ISTARSKIH (GRADO)NAČELNIKA
808GO244238.jpg

Anketirao i pripremio: Davor Šišović

Već četvrti put neposredno nakon Nove godine zovemo istarske gradonačelnike i općinske načelnike i pitamo ih da ocijene kojega od svojih kolega smatraju najboljim i najuspješnijim u protekloj godini. Ova anketa »Glasa Istre« nekako se teško probija u sferu svakogodišnjih navika naših (grado)načelnika: velika većina na prvi upit (iako ih to pitamo već četiri godine zaredom u isto vrijeme) reagira iznenađeno, kažu da su zatečeni, da smo ih »uhvatili na prepad«, i tek manji broj njih ima u svega nekoliko sekundi spreman odgovor.
Iz godine u godinu povećava se i broj onih koji ne žele glasati ni za koga: ove smo godine imali četiri suzdržana gradonačelnika i sedam općinskih načelnika, tako da su rezultati ankete temeljeni na glasovima šestorice gradonačelnika i 24 načelnika. A što ćemo, i na pravim izborima ima nevažećih listića, a rezultati se računaju samo prema onima koji su glasali.
»Biračko tijelo« naše ankete malo se promijenilo u odnosu na prošlu godinu. Uz dvije nove općine (Tar-Vabriga te Funtana, koje su lani bile uključene u anketu, ali izvan konkurencije), minula godina bilježi i nekoliko promjena na (grado)načelničkim funkcijama, primjerice u Labinu, Lanišću, Kršanu, Pićnu, Medulinu i Taru-Vabrigi.
Gradonačelnici su raniju naklonost zapadnoistarskim kolegama ove godine preusmjerili na najveći istarski grad, dok među općinskim načelnicima i dalje prevladava naklonost prema kolegama koji u malim srednjoistarskim općinama muku muče s velikim potrebama, a malim proračunskim mogućnostima, ispunjavajući svakodnevnom praksom čuvenu izreku da se »na muci poznaju junaci«. Promijenio se tek fokus te naklonosti: trostruki pobjednik naše ankete, načelnik Gračišća Ivan Mijandrušić, ove je godine ipak morao prepustiti titulu najboljeg načelnika, koja je konačnim ishodom glasanja podijeljena na čak tri dijela.
Moram u uvodu naglasiti još jedan detalj, koji sam čuo od većine ispitanika: mnogi su se gradonačelnici i načelnici požalili da slabo poznaju svoje kolege, da ne stignu pratiti njihov rad, gotovo se nikako međusobno ne susreću, ne druže i ne razmjenjuju iskustva. Nekima je upravo to bio razlog što se ne mogu odlučiti za koga bi glasali. Kako se u svakodnevnom radu mnogi od njih susreću s istim ili sličnim problemima, druženje i razmjena iskustava svakako bi bilo više nego korisno, a možda bi tada i u našoj anketi bilo puno manje neopredijeljenih.
Kao što je to i prethodne tri godine bilo uobičajeno, po abecednom redu prezimena donosimo odgovore gradonačelnika i općinskih načelnika na anketno pitanje: tko je po vašem mišljenju bio najuspješniji gradonačelnik ili općinski načelnik u prošloj godini, i zašto?

Gradonačelnici

Tulio Demetlika, Labin: – Neki su se izvlačili da je teško dati glas, ali ja ću ga ipak dati, a za prošlu godinu bi titulu najboljeg trebao dobiti najmlađi gradonačelnik Boris Miletić. On je preuzeo grad te veličine kao što je Pula sa zadatkom stabiliziranja proračuna, trebao je izbalansirati dva koalicijska partnera, nositi se s komunalnim projektima, prije svega kanalizacijom za koju su u Puli jako teški uvjeti gradnje jer gdjegod se zabije kramp nađe se neko arheološko nalazište, i tu se jako dobro snašao. Zato moj glas ide njemu, usprkos pesimistima koji su govorili da je premlad. Njegova je vrlina i odnos prema građanima, uvijek je dostupan, odgovara na pitanja, a pokazao je i izuzetnu spremnost shvaćanja i prihvaćanja projekata od važnosti za cijelu Istarsku županiju.
Valter Flego, Buzet: – Pokušavam pratiti rad ostalih devet kolega gradonačelnika, ali ove godine se nikako ne bih mogao opredijeliti samo za jednoga od njih. Vidim da se svi trude i da u sklopu svojih mogućnosti i realnih mogućnosti proračuna pokušavaju učiniti maksimum.
Vlado Kraljević, Umag: – Teško mi je dati sud i ocjenu rada mojih kolega gradonačelnika, vjerujem da svaki od njih savjesno i kvalitetno obavlja svoj posao, a najkvalitetnije mišljenje o tome mogu dati njihove sredine. Kad budu neposredni izbori gradonačelnika, taj će sud dobiti i svoju političku težinu.
Lorella Limoncin Toth, Buje: – Mislim da nije fer na takvo pitanje odgovoriti, jer mogla bih svašta reći, tko je najljepši, tko je najpametniji, tko je najveći ulizica, i kako sad da čovjek izabere po svim tim karakteristikama. Zato ću pohvaliti sve svoje kolege. Svi su super.
Boris Miletić, Pula: – Ove godine bih se odlučio za Tulija Demetliku, koji je ponovno preuzeo upravljanje Gradom Labinom, uspješno pokrenuo reformu gradske uprave i nove projekte na području Labina, i želim mu još puno uspjeha u daljnjem radu.
Anteo Milos, Novigrad: – Mišljenja sam da svi gradonačelnici u svojim sredinama kvalitetno i savjesno obavljaju tu zahtjevnu javnu funkciju. Smatram da nisam u objektivnoj poziciji procijeniti tko najbolje izvršava svoje dužnosti i zato to prepuštam sudu javnosti.
Neven Rimanić, Pazin: – Dajem glas Valteru Flegu iz Buzeta. Mislim da je uz Miletića najmlađi u Istri, odmah od početka je preuzeo palicu kako treba i to se vidi po rezultatima, od turizma i kulture do tradicionalno uspješnoga buzetskog gospodarstva. Ukratko, Buzet je dobar model upravljanja za središnju Istru.
Giovanni Sponza, Rovinj: – Svih ovih godina suradnje i rada s kolegicom i kolegama želim reći da ih sve iznimno poštujem i cijenim. Kao i prethodnih godina, tako i ove glasam za mlađe kolege. Među njima, za koje smatram da svi imaju izuzetnih vrlina i političkog talenta, što je dobro za istarsku političku scenu, svoj glas dajem kolegi Borisu Miletiću. Zašto? Zato što je preuzeo vođenje, odnosno upravljanje Pulom na pola mandata, što je za njega zasigurno bila otežavajuća okolnost. Izuzetnom radnom energijom, odgovornim stavom prema funkciji i poslu koji obnaša, uspio je stvoriti stabilnu klimu, pokazao je svoju vjerodostojnost, započeo brojne projekte važne za građane Pule. A po mom osobnom sudu, on posjeduje i izniman talent koji mu uz stručnost i izuzetnu energiju daju velike šanse, što mu i želim, za lijepu budućnost i uspješnu karijeru.
Edi Štifanić, Poreč: – Ove godine bih dao glas Borisu Miletiću, jer je uspio pokrenuti neke vitalne infrastrukturne projekte u Puli, ponajprije kanalizaciju i cestovnu infrastrukturu.
Klaudio Vitasović, Vodnjan: – To je dosta teško reći jer nemaju svi iste uvjete, nije jednako upravljati gradom od 7-8 tisuća i 70 tisuća stanovnika. K tome, neki su na vlasti sami, drugi u koaliciji. Svoj glas bih dao Borisu Miletiću, mislim da je on potvrdio da je zaslužio biti izabran za gradonačelnika. Iako je najmlađi među gradonačelnicima, pokazao je političku zrelost i mudrost i imao hrabrosti pokrenuti niz projekata u Puli. Grad Pula je danas veliko gradilište, uhvatio se ukoštac sa silnim problemima, riješio je pitanje komunalnih poduzeća i uveo promjene, i Pula danas puno bolje funkcionira nego u proteklih desetak godina.

Općinski načelnici

Dario Baldaš, Vižinada: – Enio Jugovac, dugo je u tome, dorastao je situaciji, ima dobar tim oko sebe koji ga prati, pogotovo u rješavanju infrastrukture, u tih nekoliko mandata ima što reći da je napravio, tu je i infrastruktura, i poslovna zona, uređenje mjesta, kanalizacijski sustav, sportska dvorana… I sam delan to delo, znam koliko je teško pripremiti svu moguću dokumentaciju.
Franko Baxa, Lupoglav: – Moj izbor je Vlado Ivetić iz Tinjana, on je aktivan na svom području, imaju dosta projekata koje su započeli, vidim da svake godine imaju nove dobre planove koje počinju ostvarivati.
Mario Bratulić, Sveti Petar u Šumi: – Ove godine bi moj izbor bio Ratko Jeromela iz Žminja, jako se dobro snašao iako je njegova stranka HDZ u manjini, a on je načelnik. Uspio je putem fondova pronaći sredstva za vrtić i jaslice, osnivanje Turističke zajednice dalo je novi zamah Žminju, i to mjesto polako preuzima ulogu Pazina te postaje centar središnje Istre. Kao načelnik susjedne općine vidim priliku za suradnju i zajedničko buđenje središnje Istre, vidim da on ima veliku radnu energiju i da 25 sati na dan živi za svoju općinu.
Tomislav Čoga, Funtana: – Mislim da je gospodin Angelo Mattich iz Višnjana jedan od najboljih načelnika, smatram da pokreće dosta toga i zauzima se, dosta je pokrenuo Višnjan.
Rino Duniš, Grožnjan: – I ove godine ću biti neutralan, ne osjećam se da mogu ocjenjivati njihov posao. To ovisi o mnogo stvari, netko ima stabilnu većinu, drugdje je to na rubu, a svi rade svoj posao najbolje što mogu, ovisno o situaciji u kojoj se nalaze. Na građanima je da ocijene njihov rad.
Ivan Franković, Pićan: – Ja sam kratko na ovome mjestu, svi načelnici su sa mnom više nego dobri i u ovom trenutku ne bih znao odabrati najboljega. Prekratko sam načelnik i nemam predodžbu tko bi mogao biti najbolji, meni su svi dobri, ne bih nikoga izdvajao. Vjerojatno je svatko radio po svojim mogućnostima i znanju.
Vlado Ivetić, Tinjan: – Malo duže sam razmišljao ovaj put, svake godine bih dao prednost načelnicima koji nisu stranački vezani, no ovaj put dajem glas prijatelju iz Svetog Petra u Šumi Mariju Bratuliću, kojeg smatram vrlo zaslužnim što je asfaltirana cesta Tinjan – Sveti Petar u Šumi, a i zbog raznih drugih projekata u toj općini.
Ratko Jeromela, Žminj: – Glasam za Marija Bratulića, napravili su vrtić, konačno i cestu za Tinjan što je izuzetan uspjeh, to je mala općina koja dosta daje, a bitno nam je i radi nas jer su spajanjem ceste za Tinjan približili Tinjan i Žminj, to će sada nama biti najbrža veza. Ta cesta i vrtić, to su stvarno veliki pothvati.
Enio Jugovac, Kaštelir-Labinci: – Neću glasati ni za koga, nemam dovoljno informacija ni saznanja da bih mogao dati neku ocjenu.
Emil Jukopila, Medulin: – Ja nisam IDS-ov načelnik, a kao nezavisni načelnik ne poznajem dovoljno svoje kolege u odnosu na one koji se redovito sastaju na koordinacijama. Moj sud donosim iz osobnih kontakata i na osnovu ovoga što piše po novinama. Ne poznajem još sve jer ja sam tu od sredine srpnja, donekle ih znam iz bivše općine Pula, i zato bi moj izbor bila Dušanka Šuran. Vidim da ima kontinuitet, dosta uspješnih projekata za tu novu mladu općinu, ulaže se u komunalnu infrastrukturu, u promociju turizma, kvalitetan list izdaju i dobro se promoviraju. U Fažani je možda najviše promjena.
Josip Knapić, Raša: – Marijan Kostešić iz Marčane, godinama se Marčana razvija sigurnim koracima, a tko je najbolji ili najlošiji to je uvijek teško reći. Od manjih općina on je uspio sve povezati i održati se. Najvažnije je održati se, jer ne može se taj posao učiniti u jednom mandatu.
Denis Kontošić, Barban: – Ja ne bih glasao ni za koga, jer mi nema logike, meni su svi dobri, sjajni, i dragi prijatelji, svi kuntenti čekamo sredinu 2009. godine. Ne mogu ocijeniti nekoga samo na osnovu onoga što o njemu pišu njegove novine, a nemam konkretniji uvid u njegov rad pa ne mogu ni donositi sud o njemu. Ako je samo simpatičan, to ne znači ništa. Da bih mogao to ocijeniti, trebao bih biti revizor, doći i provjeriti što je sve napravljeno.
Josip Kontuš, Kršan: – Mislim da je to Josip Knapić iz Raše, kao načelnik je zadnjih par godina toliko toga pokrenuo, dosta investicija je otvoreno, vodoopskrba i kompletna infrastruktura, prilično je snalažljiv, a da je kompletna osoba vidi se i kroz to što vodi kulturno-umjetničko društvo i radijsku emisiju, brine se o očuvanju naše besede i običaja, dosta toga čini i što se tiče nacionalnih manjina.
Marijan Kostešić, Marčana: – Aleksander Krt iz Oprtlja, u okolnostima i sredini u kojoj radi i živi mislim da postiže solidne rezultate, održava dobre odnose među svima i doprinosi razvoju svoga kraja.
Aleksander Krt, Oprtalj: – Franko Štifanić iz Vrsara; on je već dugo tamo i Vrsar funkcionira, to je jedna općina koja je skoro kao grad, vrlo je zahtjevna, a on je još na tome mjestu, što znači da dobro radi.
Doriano Labinjan, Brtonigla: – Dosta je teško davati ovakve ocjene, svi se načelnici trude, suočavaju s problemima, pogotovo u malim općinama. Glasao bih za Aleksandera Krta iz Oprtlja, on se jako trudi, a već se dokazao, u četvrtom je mandatu načelnik Oprtlja, puno se trudi oko infrastrukture, kanalizacija je bila gorući problem Oprtlja, a to nije lako rješavati s takvim proračunima. Uvijek je prisutan i na našim koordinacijama, vrlo je aktivan, veliku iskustvo ima, uvijek dođe s dobrim prijedlogom i dobro je nekoga takvoga imati u ekipi.
Dalibor Macan, Svetvinčenat: – Malo su nezgodne te ankete, ali ja bih glasao za Denisa Kontošića iz Barbana. Općenito, njegov rad s udrugama i mjesnim odborima je na visokoj razini, imaju dobre projekte, otvorena je nova škola, koja je fenomenalna, i imam same pohvale. Znam da pokušavaju riješiti ostatak kanalizacije, uvjeren sam i da hoće kroz ovaj mandat, napravljeno je jako puno u Barbanu zadnjih godina i stvarno su jedna od najboljih i najkvalitetnijih općina.
Angelo Mattich, Višnjan: – Iznimno je teško to pitanje, ali mislim da kolega Vlado Ivetić, zbog energije koju ulaže u općini Tinjan i svojih aktivnosti, i onog što je učinjeno te odnosa prema građanima, zaslužuje moj glas. Njegov rad donekle i poznajem, dosta je od sebe dao sa svojim timom.
Ivan Mijandrušić, Gračišće: – Puno hi je novih, a moj glas dobiva Enio Jugovac iz Kaštelira-Labinci. Mislim da je to već treći njegov mandat zaredom, znači da ima povjerenja svojih ljudi, a i dobro se tamo dela. Doduše oni imaju šoldi, ma znaju i delat, neki drugi imaju šoldi, a ne znaju delat.
Neven Mikac, Lanišće: – Ja sam stupio na načelničko mjesto u srpnju prošle godine i ne poznajem ih puno, osim putem novina. Kad bih bio na dužnosti barem dvije-tri godine vjerojatno bih ih bolje poznavao. A ako možemo za one bivše glasati, ja bih gospodina Ružića, on je najveće investicije proveo tamo u Pićnu. Ako gledamo kroz učinjeno, odabrao bih jednoga, ako kroz politički rad i odnose u vijeću, onda nekog drugog. Naprosto ne znam. Neka to ovaj put bude načelnica Fažane Dušanka Šuran, mislim da su tamo dosta aktivni, a medijski malo eksponirani, aktivni su na komunalnom planu, imam prijatelje tamo pa se češće mogu informirati, i dojma sam da su kao mlada općina vrlo aktivni i agilni.
Anton Modesto, Kanfanar: – Lani neki načelnici s određenim obrazloženjem nisu glasali ni za koga pa bih ove godine ja isto tako. Veći broj općina je prošle godine imao najveći proračun otkad postoje, a skoro nitko ga nije ostvario. U tim proračunima najveći dio otpada na prodaju nekretnina, a ako sve danas rasprodamo, od čega ćemo živjeti sutra? U dilemi sam, jer ako sve općine, osobito one iz središnje Istre koje se bore za izgradnju kapitalne infrastrukture, moraju prodavati nekretnine da bi mogle ostvariti te svoje projekte, mislim da to nije pravi put. Trebalo bi naći neke druge izvore prihoda da bismo mogli sutra živjeti. I mi smo isto predvidjeli dva milijuna od prodaje nekretnina, ali kamo to vodi? Pitanje je što je sad tu uspješnost. Zbog toga bih bio suzdržan i ove godine ne bih glasao ni za koga.
Srećko Mohorović, Sv. Nedelja: – Neću nikoga predlagati, to biste trebali vi kao novinari pratiti i ocjenjivati, ja ne mogu ocjenjivati.
Mirko Opašić, Cerovlje: – Vlado Ivetić iz Tinjana. Nakon što je on izabran za načelnika, Tinjan je jako puno dobio i napredovao u svakom pogledu, od svekolike izgradnje do afirmacije kao općine istarskog pršuta.
Edi Pastrovicchio, Bale: – Moj glas gre Tinjanu, Vladi Ivetiću, dosta toga su napravili i pokrenuli u ovih dvije godine, osnovali su općinu pršuta, di ćete veću stvar za Istru.
Irenko Pilat, Karojba: – Smatram da ova anketa nije ispravna, trebalo bi napraviti razliku između načelnika profesionalaca i volontera, jer svi smo strpani u isti koš, a u praksi to ne može biti tako. Profesionalac ima sve svoje vrijeme da se posveti svojoj općini, dok je volonterima puno teže. I zato moj glas obično ide volonteru, ovaj put opet Slobodanu Vugrincu u Motovunu. Mislim da je ta općina vrlo zahtjevna i da je unutar raspoloživog vremena postigao dobre rezultate.
Nivio Stojnić, Tar-Vabriga: – Enio Jugovac iz Kaštelira-Labinci. Napravili su velike pomake iako su mlada općina, industrijsku zonu, adaptirali i riješili školu, riješili ambulantu, zadnja velika stvar je nova dvorana u Kašteliru, kakvu nijedna mala općina u okolici nema.
Srećko Ševerlica, Ližnjan: – Dušanka Šuran iz Fažane, mislim da je najaktivnija, non-stop radi, donijela je mnoge programe u općinu i maksimalno se angažira. Donijeli su prostorni plan i urbanističke planove za sva naselja, to je velika stvar da se mogu realizirati konkretni projekti u svim mjestima, za razliku od mene koji imam problema s time.
Franko Štifanić, Vrsar: – Slobodan Vugrinec, Motovun, ukratko: najbolji je. On je zaslužan za vidljiv napredak Motovuna u ovih mandat i pol otkad je tamo, i u komunalnom i u kulturnom smislu, i valorizaciji prirodnih resursa kao što su tartufi, i tako, želim mu što manje rušenja zidina.
Dušanka Šuran, Fažana: – Mi načelnici se nažalost jako malo viđamo i srećemo, i nesretna sam zbog toga, jer svi radimo iste poslove i iste korake oko istih projekata. Zato ne bih glasala ni za koga, mislim da bismo svi skupa mogli puno više. Bilo bi mi drago da mogu glasati za nekog kolegu, ali trebala bih znati što i kako radi. Mogao bi on pomoći meni, a ja njemu, ali nažalost ne mogu.
Slobodan Vugrinec, Motovun: – Nažalost, općine međusobno dosta slabo surađuju i teško je nekoga posebno izdvojiti. No, ovaj put bih mogao glasati za Dušanku Šuran iz Fažane, ta općina je relativno mala, a ima dosta veliki proračun, čemu je svojim angažmanom i ona pridonijela. Vidio sam da su čak proveli natječaj za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, a znam kakve su sve muke oko toga.
Branko Zgrablić, Lovreč: – Enio Jugovac iz Kaštelira-Labinci, on je tamo već treći mandat i ta općina funkcionira, od poslovne zone do svega drugog.

Izjave pobjednika

Ovogodišnje pobjednike naše ankete zamolili smo za kratak komentar ishoda glasanja njihovih kolega, i za mišljenje o tome što čini dobrog gradonačelnika odnosno načelnika.

Boris Miletić: – Kad te kolege izaberu za najgradonačelnika to je velika čast, ali i velika odgovornost. Izuzetno mi je drago što su prepoznali trud i rad koji smo uložili u razvoj Pule. Ova nagrada, naravno, nije samo moja, već je to nagrada cijelom Gradskom poglavarstvu i svim mojim suradnicima. Bez njih sigurno ne bih uspio ostvariti rezultate zbog kojih su kolege gradonačelnici ovu prestižnu nagradu odlučili dodijeliti upravo Puli. Vjerujem da ću, zajedno sa svojim suradnicima, opravdati povjerenje koje su mi ukazali oni, ali i građani Pule.

Ne samo za gradonačelnika, već za bilo koju javnu funkciju, bitno je ostati čovjek, odnosno biti ono što jesi. Ne bih znao što čini najboljeg gradonačelnika, ali mogu reći što je meni pomoglo u vođenju grada. Prije svega, rad, rad i onda opet rad. Bez rada nema ni rezultata. Nadalje, da biste bili uspješni u kolektivu koji broji više od 200 ljudi, treba znati motivirati suradnike. Vjerujem da se svaki gradonačelnik mora maksimalno posvetiti svome gradu, mora ga voljeti i rješavati probleme svojih sugrađana. Uz to, izuzetno je bitno biti otvoren prema građanima i uvijek dostupan, čak i kad to zahtjeva 12-satni radni dan ili ponekad i više. Konačno, ovaj posao treba voljeti.

Vlado Ivetić: – Stvarno nisam to očekivao, od sveg srca se trudim zajedno sa svojom ekipom raditi za dobrobit Tinjana i Tinjanštine, i pretpostavljam da su kolege načelnici prepoznali da se stvarno svojski trudimo da iz vrlo malih sredstava napravimo najviše što možemo. Vjerujem da je tome pridonio ne samo rad na infrastrukturi, nego i organizacija prvog Internacionalnog sajma pršuta, gdje smo svi uložili puno truda da to uspije. Dobar načelnik je onaj koji unese sebe, bez obzira je li volonter ili profesionalac, u posao koji radi i ne treba biti ni nagrađen za to. Ovo je lijepa nagrada, a izbori su još ljepša, kad te mještani općine potvrde.

Enio Jugovac: – Ako su načelnici koji su glasali za mene u mom obavljanju dužnosti prepoznali elemente uspješnosti, vrlo mi je drago te im se želim na tome zahvaliti. Što čini dobrog načelnika? I na ovo pitanje je teško odgovoriti, no kao i u svakom poslu smatram da na prvom mjestu treba biti potpuna angažiranost i okruženost dobrim suradnicima. Ja imam tu sreću da imam kvalitetne suradnike koji mi pomažu i doprinose da općina napreduje i da se realiziraju programi definirani općinskim proračunom i ostalim dokumentima.

Dušanka Šuran: – Izuzetno sam zadovoljna i vrlo ugodno iznenađena, tim više što sam jedina žena među čelnicima općina u Istri. Stvarno me raduje ovakav ishod, posebno to što su moje kolege prepoznale moj rad, jer samo kroz rad se možemo dokazivati. Dobrog načelnika čini uspješan rad, puno truda, i rezultati koji ostaju iza njega, a postižu se često vrlo teško, mučno i mukotrpno.

Top-lista gradonačelnika 2008.:

1. Boris Miletić (Pula) – 4 glasa

2. Tulio Demetlika (Labin) i Valter Flego (Buzet) – 1 glas

Top-lista općinskih načelnika 2008.:

1. Vlado Ivetić (Tinjan), Enio Jugovac (Kaštelir-Labinci), Dušanka Šuran (Fažana) – 4 glasa

2. Mario Bratulić (Sveti Petar u Šumi), Aleksander Krt (Oprtalj), Slobodan Vugrinec (Motovun) – 2 glasa

3. Ratko Jeromela (Žminj), Josip Knapić (Raša), Denis Kontošić (Barban), Marijan Kostešić (Marčana), Angelo Mattich (Višnjan), Franko Štifanić (Vrsar) – 1 glas

Dosadašnji pobjednici

Naj-gradonačelnici: 2007. – Giovanni Sponza (Rovinj) i Anteo Milos (Novigrad), 2006. – Giovanni Sponza (Rovinj), 2005. – Tulio Demetlika (Labin).

Naj-načelnici: 2007. – Ivan Mijandrušić (Gračišće), 2006. – Ivan Mijandrušić (Gračišće), 2005. – Ivan Mijandrušić (Gračišće).

Print Friendly, PDF & Email