NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Funtana: Adris grupa prodaje nekretnine u kojima su sjedišta javnih ustanova

03.10.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Funtana: Adris grupa prodaje nekretnine u kojima su sjedišta javnih ustanova
900GO157915.jpg

Općina Vrsar neće se javiti na natječaj rovinjske Adris grupe za prodaju objekta u Funtani u kojemu se nalaze javni prostori: TZ, pošta, ambulanta i sjedište Mjesnog odbora, kojima je početna cijena 400 tisuća eura. Radi se o prizemlju polusagrađenog stambeno-poslovnog objekta od 252 četvorna metra i 376 četvornih metara terase, kako piše u oglasu. Rok za dostavu ponuda je 23. listopada, a načelnik Franko Štifanić kaže da će pokušati to riješiti na drugi način. Naime, to je jedini javni prostor u Funtani iz kojega bi mogla početi funkcionirati novoosnovana Općina.

Kako Štifanić misli riješiti problem ako se Općina ne javi na natječaj? Tomislav Čoga, direktor TZ-a Funtane, boji se da se ne dogodi isto kao s funtanjanskim kaštelom.

– Osobno sam kontaktirao u ratnim godinama vlasnike u Novom Sadu, koji su bili voljni taj prostor za Turističku zajednicu, ali kako mi to nismo mogli direktno kupiti, trebala je to u naše ime učiniti Općina, a TZ bi to financirao. Nakon nekog vremena vidio sam da u kaštelu netko živi, saznao da su to novi vlasnici, a na pitanje zašto to nije kupila Općina za TZ, načelnik Franko Štifanić rekao mi je da je bilo preskupo. To je jednostavno smiješno, jer Općina stvarno na tu kupnju ne bi potrošila ni kune, rekao nam je Čoga. Napomenuo je da je s tadašnjom predsjednicom TZ-a Ondinom Žužić još 1994. godine s direktorom Anite Marčelom Popovićem dogovorio da ta firma ustupi prostor za turistički ured, a simbolična nadoknada trebala je biti neka zamjenska parcela.

– Sjećam se daje Popović pristao bez nagovaranja, ali to također nismo mogli provesti direktno, nego je zamjenu trebalo dogovoriti s Općinom. Koliko se sjećam, tadašnji načelnik Franko Matukina potpisao je promemoriju, a onda je Turistička zajednica, uz malu financijsku pomoć Općine, sagradila prostorije za sebe, ambulantu, Mjesni odbor i poštu, uredila okolni prostor u mali trg. Sve je to koštalo oko pola milijuna njemačkih maraka. A sada to netko prodaje. Ne sporim da Adris ima čiste dokumente, ali to je onda izravni dokaz totalne nebrige Općine Vrsar prema Funtani. Mi smo nakon što su ti prostori izgrađeni potpisali ugovor s Općinom o pravu korištenja na 20 godina, a sada ispada da to Općina nikada nije pravno uredila s Anitom. I sve se to događa prije prvih izbora za Općinsko vijeće Funtane, rekao nam je vidno uzrujani Čoga.

Načelnik Štifanić istaknuo je da provjeravaju dokumentaciju, jer sumnjaju u točnost kvadrature površina navedenih u natječaju, da pismo namjere s Anitom postoji u općinskoj arhivi, te da je Općina još ranije bila spremna riješiti to zamjenom.

– S tadašnjim direktorom Anite Jerkom Žajom dogovarali smo mogućnost zamjene za parcelu u Koversadi, gdje su kanili graditi bazen. Pokrenuli smo, prije zamjene, proceduru izrade plana, a onda su oni bez planske dokumentacije počeli graditi bazen na Belvederu i tada su razgovori prekinuti. Pitanje je znaju li u Adrisu za te dogovore i pisma namjere. Sve to treba provjeriti da bismo riješili problem, ali na natječaj se sigurno nećemo javiti, jer to nije predviđeno proračunom, rekao nam je Štifanić.

S. Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email