NEWS
LUTRIJA T

Dvojici optuženika 26 godina zatvora za ubojstvo Britanca

02.10.2006. 00:00; ; Početna / Crna kronika / Dvojici optuženika 26 godina zatvora za ubojstvo Britanca

Prvooptuženom 24-godišnjem Marku Rajkoviću izrečena je jedinstvena kazna zatvora od 14 godina zbog nanošenja teških ozljeda i kažnjiva djela teškog ubojstva, a trećeoptuženom 28-godišnjem Marku Buršiću kazna od 12 godina za teško ubojstvo uz sigurnosnu mjeru obveznog liječenja od ovisnosti o drogama.

Protiv drugooptuženog Amira Kovačevića (22), također iz Poreča, optužba je odbačena te je pušten na slobodu jer je sud na temelju njegovih iskaza utvrdio da nije počinio nijedno kažnjivo djelo navedeno u optužnici. Inače, Kovačević je bio jedini od njih trojice koji je tijekom suđenja bio voljan odgovarati na pitanja.

Okrutno ubojstvo dogodilo se 15. listopada prošle godine u Poreču kad je, po optužnici, britanski turist trojicu mladića susreo u jednom porečkom kafiću, a onda s njima otišao na brodicu gdje su nastavili piti alkohol. Nakon zajedničkog opijanja, svađe i tučnjave mladići su Britanca skinuli, vezali, opteretili utezima i bacili u more pokraj otoka Sv. Nikole na tri milje od obale. Nakon intenzivne potrage ribari su ga 8. studenoga pronašli mrtva, a trojica mladića uhićena su 25. studenoga.

Na pravorijeku danas su bili i inspektor britanske policije te kontakt-policajka u okrugu u kojem živi obitelj Rushton, Jane Wakefield, koja je izrazila zadovoljstvo presudom.

"Čula sam se s obitelji Rushton. Zadovoljni su presudom i činjenicom da će počinitelji odgovarati za svoje djelo. Ovo je za obitelj bila vrlo duga godina, a sada mogu napokon odahnuti", kazala je kontakt-policajka.

Na nepravomoćne presude optuženici se mogu žaliti u roku od 15 dana, a do pravomoćnosti presude ostaju u pritvoru. U izrečene kazne uračunat će se i vrijeme provedeno u pritvoru.

Za kažnjivo djelo teška ubojstva predviđena je zatvorska kazna od osam do 40 godina.

HINA/gradpula.com

Print Friendly, PDF & Email