NEWS

Fešta od krumpira – Gramperijada u subotu, 3. kolovoza slavi 17-i rođendan !

Gramperijada 2019
31.07.2019. 11:24; ; Početna / Lifestyle / Zabava / Fešta od krumpira – Gramperijada u subotu, 3. kolovoza slavi 17-i rođendan !

Ove subote, 3. kolovoza 2019.u Kašterliru će se održati 17.-a GRAMPERIJADA – fešta od krumpira, u organizaciji Općine Kaštelir-Labinici i Turističke zajednice Kaštelir. Gramperijadu otvara muška vokalna skupina Zajednice Talijana Tar – I Paesani, a za zabavu je zadužen Mauro Staraj & la Banda.
I na ovogodišnjoj Gramperijadi biti će predstavljeni prvenstveno lokalni proizvođači autohtonih proizvoda:
vinarije Cossetto, Legovina, Radoš,
extra djevinčanskog maslinovog ulja: Oliveri, Edi Brčić, Marko Bratović,
rakije: Žiković,
suveniri: Helga Diklić.
Prvi puta će se predstaviti i vožnja e-bike-a „Via Tempora“ Kaštelir,  a na raspolaganju je 30 e-bike-ova koji će se moći isprobati tokom manifestacije.

Strani gosti pripremati će na svoj način razna jela od krumpira koja će svi posjetitelji moći besplatno degustirati !
Osim toga moći ćete degustirati i jela od krumpira kuhanih „po starinski“, na starim drvenim pećima, koja već tradicionalno kuhaju vatrogasci Dvd Grom, Kaštelir.

  • Otkuda naziv Gramper ? Prema priči, francuski vojnici su 1800. godine na kaštelirskom području kuhali krumpire – grampere i dijelili ih lokalnoj djeci… a riječ “Gramper”  na francuskom znači “starac, djed…” rekli su nam u TZu.
  • tipični kaštelirski gramperi – rane sorte: Bijeli – Jerla, Adora, Mona Lisa, Primura. Crveni – Desiree i Cleopatra.

„Bogatstvo ove tradicionalne manifestacije je dvosmjerno; osim promocije lokalnog proizvoda i sudjelovanja stanovništva u kuhanju jela od grampera, svake godine sve više stranih gostiju aktivno sudjeluje u pripremi kaštelirskog grampera na njihov način… Sinergija domaćeg i stranog, posebno u umijeću kuhanja, interesantan je doživljaj i najbolja moguća promocija našeg lokalnog proizvoda, rekla nam je Romina Sinosich, voditeljica Turističke zajednice Kaštelira.

„Na području općine, dostupnost ranih sorti grampera je mala, a  temelji se na potrebama lokalnih domaćinstva i njihovih gostiju… no izuzetno je bitno naglasiti da se radi o ograničenoj proizvodnji, koja samim time jamči kvalitetu najprirodnije domaće namirnice. Crvene sorte kaštelirskog grampera poput Desiree i Cleopatre rijetke su i vrlo tražene, specifične samo za ovaj prostor i zapravo, mala količina proizvodnje i nemogućnost masovne dostupnosti idealna je strategija očuvanja autohtonosti i kvalitete domaćeg proizvoda.“    

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email