Fasada nagrđena klima-uređajem

21.11.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Fasada nagrđena klima-uređajem
206GO111497.jpg

Građani su odmah reagirali pritužbama. Najprije zato jer je uređaj točno pod prozorima stanara koji stanuju na katu, a potom i zato jer se radi o povijesnoj jezgri čije bi arhitektonske vrijednosti i opći izgled trebalo čuvati, a ne nagrđivati.

Novinari su obavili svoj dio posla – fotografirali i zabilježili, a ostalo je na konzervatorskoj službi, odnosno komunalnim redarima i inspekciji. A ako je suditi po dosadašnjem iskustvu, gotovo da bismo mogli reći: pojeo vuk magare. Naime, iz porečke gradske uprave čekamo odgovor na pitanje zašto još nisu uklonjene vanjske jedinice klima-uređaja u Eleuterijevoj ulici, za koje su konzervatori prije šest mjeseci napisali rješenje o uklanjanju u roku od tri dana. Uz to, uređaj u Poreču je postavljen na gradskom poslovnom prostoru.

Valja napomenuti i to da je Privredna banka, nakon što je uselila u prostor u Vrsaru, bez konzultiranja konzervatorske službe obojila zgradu svojom zaštitnom bojom, koja toliko odudara od okoline da je vidljiva »iz aviona«. Tada su im konzervatori popustili, pod izlikom da će vremenski uvjeti ublažiti žestinu plavo-zelene fasade. Ali, jedino što se stvarno dogodilo je otpadanje boje sa zida i sada klima-uređaj. Doduše, nije Privredna banka jedina, odmah uz njihovu zgradu je i vanjska jedinica klima-uređaja susjednog kafića. A sigurno se može bolje!

S. M., Glas Istre

Opaska: ista boja i ista doza neukusa vidljiva je i na našem Trgu slobode u Poreču. Nakon početnog negodovanja, po sistemu pojeo vuk magare, sve je palo u zaborav

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email