NEWS
VALFRESCO S-170422

FARMACEUTI NE ŽELE DA OVO ZNATE: Za recept protiv raka skoro je dobila Nobela

07.11.2015. 18:38; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / FARMACEUTI NE ŽELE DA OVO ZNATE: Za recept protiv raka skoro je dobila Nobela
thinkstockphotos-503137081

Danas se sjemenke i ulje lana mogu naći u većini supermarketa i prodavaonicama zdrave hrane, a to niti ne čudi obzirom na to koliko su blagotvorni.

Lan smanjuje djelovanje estrogena i a time i rizik od karcinoma dojke i jajnika. Povoljno djeluje na rad srca i krvnih žila. Ubrzava liječenje upalnih procesa, stabilizira razinu šećera u krvi. Smanjuje nivo kolesterola, jača imunitet, posebno tijekom trudnoće. Pomaže pri liječenju ekcema i psorijaze. Blagotvorno djeluje na rad debelog crijeva i prostate.

Bolji (i jeftiniji) izvor omega masnih kiselina od ribe

Hladno cijeđeno laneno ulje je vrlo bogato omega 3 masnim kiselinama. Od ukupnog sadržaja omega 3 masnih kiselina 50-60 % čini alfa-linolinska kiselina (ALA), koja arterije čini elastičnijima. Smanjuje zakrčenje krvnih žila i povećava protok krvi kroz njih, snizujući tlak.

Ona je ključna za održavanje ravnoteže omega-3 i omega – 6 masnih kiselina. Obje su itekako važne za krvožilno zdravlje, no najbolje djeluju ako su u pravilnom omjeru.

Omega 6 masne kiseline imaju tendenciju da pojačavaju inflamacije , dok ih omega 3 smanjuju. ALA se mogu pretvoriti u dugolančane omega – 3 masne kiseline, koje su sastavljene od DHAs, ili Dokosaheksaenoične kiseline, i EPAs ili Eikosapentaenoične kiseline. Ove hranljive tvari smanjuju upale , reguliraju stanični metabolizam i održavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Hladno cijeđeno laneno ulje snižava nivo triglicerida u krvi, sprečava stvaranje ugrušaka u arterijama, pa samim tim smanjuje rizik od srčanih udara.

Esencijalne masne kiseline iz hladno cijeđenog lanenog ulja štite od angine i snažno jačaju imunitet.

Fitoestrogeni iz hladno cjeđenog lanenog ulja uspješno stabiliziraju estrogen (ženski spolni hormon koji može biti okidač za maligne bolesti) i smanjuju njegovu aktivnost, kao i rizik od nastanka tumora dojke i jajnika.

Zamalo je postala nobelovka, ali ni to nije bilo dovoljno

Hladno ceđeno laneno ulje doživljava svoju renesansu zahvaljujući ponajviše dr Johanni Budwig, njemačkoj biokemičarki i ekspertu za masti i ulja. Dr Budwig je prva uvidjela značaj esencijalnih masnih kiselina – linolne i linoleinske, kojih u najboljem omjeru ima u lanenom ulju, u liječenju tumora. Zbog svojih metoda liječenja i istraživanja vodila je stalnu borbu protiv farmaceutskih lobija i prehrambene industrije.

Iako je do danas u više od 40 znanstvenih radova drugih naučnika potvrđena efikasnost i dokazana ključna uloga esencijalnih masnih kiselina u liječenju tumora, farmaceutski lobi to još uvijek negira.

Za svoj znanstveni rad dr. Johanna Budwig je bila sedam puta nominirana za Nobelovu nagradu.

Recept Johannne Budwig:

šalica organskog sira

2-5 žlica lanenog ulja

1-3 žlica sjemenki lana

malo vode (da smjesa bude homogena)

malo crvene ljute paprike

Dr. Dan C. Roehm (onkolog i kardiolog) 1990. godine je potvrdio: “Pristup dr. Johanne Budwig nije način liječenja karcinoma već metoda kojom se jača vlastiti imunološki sistem, kako bi se uspješno borio protiv tumorskih stanica”.

Magazin.hr

Print Friendly, PDF & Email