NEWS

Europski stručnjaci ocjenjivali Agrolagunina vina

JPR2823953
09.10.2013. 21:25; ; Početna / Lifestyle / Zabava / Europski stručnjaci ocjenjivali Agrolagunina vina

Svečana i tiha atmosfera, diskretno svjetlo i dvadesetak vinskih stručnjaka okupljeno oko velikog stola u vinskom podrumu  Istarske sabornice u Poreču. Misija – Judgment of Poreč ili ocjena Poreča, eno-gastronomski događaj u kojem su se ocjenjivala najbolja vina porečkog proizvođača Agrolagune iz linije Festigia spojena s menijem baziranom na tartufima.

Cijeli se sud odvijao pod voditeljskom palicom Stevena Spurriera, vrhunskog britanskog vinskog stručnjaka i novinara, savjetnika u britanskom vinskom časopisu Decanter, čovjeka koji je još davne 1976. godine u Parizu vodio manifestaciju Paris Wine Tasteing na kojoj je usporedio francuska i kalifornijska vina, sučeljavanje u kojem su vina novog svijeta izvukla više ocjene, što ih je istaknulo na svjetskoj vinskoj sceni.

Ova je večera, kako je i sam Spurrier rekao, osmišljena po principu Taste the Place, uz poruku da se uz vino osjeti i mjesto na kojem se kušač nalazi sa svim njegovim okusima. Za meni se pobrinuo jedan od najboljih hrvatskih kuhara Tom Gretić uz pomoć chefice Priske Thuring, a osmislili su pet sljedova baziranih na svježim jesenskim plodovima – tartufima, smrčcima, vrganjima.

Gosti su uz svaki isprobali po tri vina, ukupno petnaestak njih, metodom blind tasting, naslijepo, da bi na kraju donijeli konačnu ocjenu.

– Drago mi je da sam pozvan u ovu misiju. Imao sam prilike iskušati istarska vina, ali nisam toliko upoznat s ponudom tartufa koje imate, tako da će ovo biti novo iskustvo i za mene, rekao nam je prije večere Spurrier.

Među uzvanicima bili su novinarski vinski stručnjaci i opinion makeri iz Austrije, Češke, Slovenije, Italije, Poljske, ali i Hrvatske te porečki gradonačelnik Edi Štifanić.

– Goste smo birali prema tržištu na kojem se želimo prezentirati, onom Velike Britanije i centralne Europe. Među vinima smo ponudili najviše malvazija, zatim merlota, cabernet sauvignona, ali naše novo crno vino Terra Rossa i baš nas zanima što će gosti odabrati kao najbolje, rekao nam je predsjednik Uprave Agrolagune Goran Kramarić prije degustacije.

(V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email