Ekolo 6 i ove godine Poreču donio izniman program

ekolo6_poster1
20.06.2024. 10:24; ; Početna / Kultura / Ekolo 6 i ove godine Poreču donio izniman program

Ekolo 6, porečki tjedan kulture življenja, od 11. do 18. lipnja građanima Poreča pružio je jedinstvena iskustva kroz uvijek inovativan i pomno promišljen program. Ove je godine, osim uvijek prisutnog propitivanja odnosa kulture i razvoja turizma ovoga područja, težište bilo na sjedinjavanju naslijeđa s novim tehnologijama.

Posebno iskustvo svakako je donijelo VR-kino koje je bilo postavljeno na Trgu slobode tijekom šest dana, od 11. do 16. lipnja. Posjetitelji su imali priliku pogledati prvi hrvatski VR-dokumentarac, i to onaj Davora Rostuhara o životu tanzanijskog plemena Hadze, naziva Lovci sakupljači. VR-naočale, slušalice i stolice koje se okreću gledatelje su postavljale u 30-minutni suživot s jednim od posljednjih plemena lovaca sakupljača te nam donijeli prikaz sveopćih ljudskih osobina i potreba, neovisno o vremenu, prostoru i kulturi, te podsjetili na važnost života u skladu s prirodom, ali i složnog društva kao pretpostavke dobrog i zdravog funkcioniranja.

Porečki dramski studio Čin, čin u srijedu, 12. lipnja u kazalištu Poreč održao je premijeru nove predstave naziva Proba 37 te okupio brojne Porečane u potpori angažiranim članovima studija. Predstava govori o specifičnoj probi koja se događa netom pred samu premijeru te pokazuje vrijednosti rada na predstavi koje inače izmiču gledatelju. Gledatelj je na ovoj premjeri imao priliku zaviriti iza kulisa na vrlo originalan način – gledao je i predstavu i probu istovremeno. Kroz igru privatnosti i igru uloga, pod zajedničkim nazivom metapozicije, desetoro je glumaca ustvrdilo i važnost njegovanja specifičnih talenata i afiniteta pojedinaca u društvu, značaj podrške u želji za stvaralaštvom, te težinu i vrijednost umjetničkog posla uopće.

Glazbeni spektakl na festival je donio JazzIstra Orchestra s Barbarom Munjas, koji je 13. lipnja u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine održao koncert za pamćenje. U aranžmanima petnaestoro članova orkestra te vokalnoj izvedbi Barbare Munjas, ovaj je sastav na sasvim nov i impresivan način donio jazz-obradu antologijskih djela legendarnog punk-benda KUD Idijoti.

Lapidarij pruža savršenu scenu za iznimna događanja, pa je već sljedećeg dana, 14. lipnja, služio kao pozornica za još jednu maestralnu izvedbu Mistera buffa Valtera Roše. Uvodni razgovor koji je publiku informirao o ideji i nastanku predstave održan je s Aleksandrom Bančićem, savjetnikom u predstavi, nakon čega je uslijedila humoristična, okretna i zavodljiva inscenacija biblijskih alegorijskih priča, prevedenih na mješavinu istarskih narječja, tematizirajući ono svevremensko, ujedno i vrlo aktualno u čovjeku i društvu.

Od 16. do 18. lipnja u Maloj galeriji umjetnica Mia Štark održavala je interaktivne izvedbe pod nazivom I bit ću ovdje da vam pomognem. Zainteresirani sudionici suočili su se s prototipom umjetne inteligencije, jedan na jedan, koji je za cilj imao da u sedam koraka sudioniku pomogne vratiti jedno od osjetila. Prethodno je bilo potrebno ispuniti online obrazac prema kojemu je izvršena procjena koje je osjetilo prijavljenom pojedincu najviše potrebno istančati. Računalo, poput Chat GPT-ja u ljudskom tijelu, odnosno u izvedbi umjetnice, na fascinantan je način pojedinca suočilo sa samim sobom u odnosu prema novim tehnologijama. Koncentrirana i vrlo vješta izvedba umjetnice pružila je svakako dojmljivo iskustvo koje postavlja brojna aktualna pitanja.

Sukladno ovogodišnjoj ideji vodilji festivala 17. lipnja u kinu Poreč projicirao se kultni film – 2001: Odiseja u svemiru Stanleyja Kubricka. Stvoren 1968. godine, ovaj je film iz prošlosti pružio pogled u budućnost umjetne inteligencije. Kubrick je ovim filmskim djelom stvorio prijelomno ostvarenje u povijesti sedme umjetnosti, koje imponira i pola stoljeća nakon nastanka, što je prepoznala i porečka publika u Ekolu 6.

Posebno je događanje zaključilo festival 18. lipnja, kada je u foajeu kazališta održana promocija vrijednog i plodnog porečkog projekta Tornaj se doma – Torna casa. Povod je bila promocija engleskog prijevoda posljednje publikacije u okviru projekta, knjige Return Home, što je ujedno i prva velika publikacija na engleskom jeziku u izdavaštvu Pučkog otvorenog učilišta Poreč. U autorstvu Tajane Reznić Brenko knjiga predstavlja petoro porečkih umjetnika – Branka Gulina, Tereziju Cukrov, Deu Curić, Luku Žužića i Davora Sanvincentija, te kroz razgovore otkriva njihova umjetnička i privatna putovanja i povratke. Na događaju je izložena instalacija s temom povijesti porečkog turizma i ugostiteljstva, koja je kroz ugostiteljski pribor sa starim logotipima najvažnijih porečkih turističkih poduzeća posjetitelje vratila u prošla porečka vremena. Također je premijerno prikazan video u obliku reportaže s posljednje promocije u okviru projekta, one originalne knjige na hrvatskome jeziku, na kojoj su u formi ugodnog razgovora umjetnici podijelili svoja iskustva s projektom te sjećanja i razmišljanja o gradu i samoj umjetnosti.

 

Print Friendly, PDF & Email