NEWS

Eko-škola SŠ Mate Balote

25.11.2004. 00:00; ; Početna / Novosti / Eko-škola SŠ Mate Balote
636P1010006.JPG

… što nam postaje tradicija. U Projekt su bili uključeni svi učenici i profesori. Održano je više zanimljivih predavanja.

G-đica Gordana Lalić – bivša učenica naše škole održala je predavanje o obnovljivim izvorima energije popraćeno power-point prezentacijom uz demonstraciju rada fotonaponskih ćelija. Učenici su procijenili predavanje odličnim ( tematski i vremenski dobro osmišljeno, te zorno). Među svim predavanjima najposjećenije predavanje je predavanje o spolno prenosivim bolestima koje je održala g-đa Vlasta Skopljak, liječnica Zavoda za javno zdravstvo, da je to tako pokazuje nam i broj pitanja koja su učenici postavili. Gosp. Edo Jugovac, kao dugogodišnji rukovoditelj «Usluge» održao je zanimljivo predavanje uz power point prezentaciju o održivom razvoju s osvrtom na štetnost baterija, njihovo zbrinjavanje i stanju deponije Košambra u Poreču. Ovo predavanje je organizirano na inicijativu učenika, članova Eko – odbora koji su htjeli da se učenike informira na tu temu. O utjecaju otpadnih voda na kakvoću morske vode s naglaskom o stanju na poreštini govorila je g-đa Sonja Diković, djelatnica Zavoda za javno zdravstvo. Predavanje je bilo korisno i interesantno.

Veliki interes učenici su pokazali da poslušaju prezentaciju istraživačkog rada «Buhač- usporedba agronomskih i agrokemijski važnih svojstava različitih klonova dalmatinskog buhača, učenika IV. polj. Ani Bernobich i Leonarda Bergić koji su za svoj istraživački rad osvojili prvo mjesto na XVI. Državnoj smotri učeničkih zadruga RH u Dubrovniku. Nakon prezentacije rada prof. Nada Baksa je u power pointu iznijela neke zanimljivosti na temu: Višeznačna uloga poljoprivrede i tla.

Ovog puta je veliki broj učenika bio na terenskoj nastavi u gradu i šire. Pedesetak učenika bili su sudionici timske nastave iz povijesti, likovne umjetnosti i talijanskog jezika koji su se upoznali sa niz zanimljivosti koje nisu znali o svom gradu. Gradom su ih vodili učenici četvrtih razreda u ulozi vodiča i informirali ih na licu mjesta o povijesnim i kulturnih vrijednostima našeg grada, usput uočavajući nagrđivanje i uništavanje tradicionalnih vrijednosti od strane nesavjesnih pojedinaca i firmi. Na kraju ih je dočekao gosp. Ivan Matejčić, pročelnik KO Pula koji je govorio o kulturnim i povijesnim vrijednostima grada.

Grupa od petnaestak učenika uz vodstvo učenika vodiča, koji je unaprijed pripremio na engleskom jeziku o Eufrazijevoj bazilici, obišla je baziliku i došli do zanimljive spoznaje da kod oltara postoji jedno mjesto iz kojeg je biskup imao pregled nad svim vjernicima u bazilici prilikom mise (priča iz prošlosti).

Pedesetak učenika je posjetilo jamu «Baredine» – turističku atrakciju poreštine, a jedan autobus učenika se upoznao sa principom biološkog pročišćavanja otpadnih voda u Žminju. Biljni uređaj se sastoji od više bazena kroz koje prolazi otpadna voda. Bazeni s blagim nagibom su po dnu obloženi nepropusnom folijom ili ilovačom. Na tu podlogu se stavlja supstrat na koji se sade autohtone biljke (trska, šaš, rogoz i dr.). Na tom putu se pomoću bioloških (mikrobna razgradnja), fizičkih i kemijskih procesa (isparavanje, taloženje i usisavanje) voda pročišćava.

Veliki broj učenika se uputio u šetnju obalom prema Zelenoj laguni, usput su razgledavali krajolik i upoznali se sa potrebom današnjeg čovjeka za rekreacijom s naglaskom da je šetnja više interesantna starijoj populaciji, ali je povremeno preporučljiva i mlađima. Nisu ponijeli foto aparat pa nisu bili u mogućnosti da kamerom zabilježe neke ekološke zanimljivosti.

Naši mladi informatičari ovaj puta su se odlučili da idu na teren i ispitaju kako naše firme zbrinjavaju računalni otpad, o pojedinostima izvijestit ćemo vas drugom prilikom.

Zanimljivost je bila i radionica u kombinaciji s terenskim radom pod nazivom «Upoznajmo svoj grad»- timska nastava iz hrvatskog jezika i vjeronauka. Ovo je bila jedna od zahtjevnijih i zanimljivijih radionica u kojoj se kroz priče naših starijih sugrađana i stare razglednice pokušalo zainteresirati učenike i pobuditi znatiželju za nova saznanja o svome gradu. Tome je doprinio gosp. mr. Marino Baldini koji je govorio o povijesnom razvoju Grada s mnogo crtica iz života poznatih ljudi i običnog puka.

Učenik II. og Marino Martinčević kad je pokušao napraviti Sažetak o radu radionice kaže: «Nadam se da će čitatelji osjetiti malu grižnju, a i zavist prema nama koji smo bili nazočni u ovoj radionici i slušali predavanje gosp. Baldinija».

Na kraju je gosp. Drago Orlić, naš pisac i pjesnik upoznao učenike sa trima pričama iz prošlosti Poreča. Naši učenici su imali čast da budu, prije same promocije njegove nove knjige, upoznati sa nekim pričama iz te knjige.

Gosp. Orlić je podsjetio i na važne obljetnice koje ove godine možemo obilježiti: 630. godina Statuta našega grada, 600. godina svjetionika na otoku Sv. Nikola i 150. godina Dobrilinog molitvenika. Cjelokupan rad učenici su prikazali plakatom.

Oni koji pokazuju veći interes za književnost mogli su biti sudionici još jedne zanimljive radionice gdje su dominirale dvije teme, prva je Čovjek i priroda, a druga Humanizirani pejzaž u literaturi. Učenici su nam plakatima pokazali svoja saznanja i viđenje.

Zvuci moderne glazbe dopirali su iz potkrovlja zgrade gdje su svirali članovi školskog benda, koji inače puno svog slobodnog vremena provode uz svirku.

U radionici «Ekonomisti – futurolozi» pokušalo se sagledati različita viđenja budućnosti u očima ekonomske struke od krajnje pesimističkih do krajnje optimističkih.

Profesorice njemačkog jezika osmislile su zajedno sa učenicima vrlo zanimljivu radionicu čiji je cilj bio otvoriti učenicima vidike u svezi zagađenja i zaštite prirode i životinja. Izradili su dva zanimljiva plakata sa porukama koje oni misle da će utjecati na osvješćivanje javnosti, te Eko-kalendar za razdoblje od studenog 2004. godine do studenog 2005. god., koji je zamišljen tako da svaki mjesec bude neka druga tema npr. recikliranje papira, štednja vode i energije, smog …….Kalendar je izložen u hodniku i čekamo novu godinu kada će se okrenuti stranica na siječanj i tako svaki mjesec do slijedećeg Eko dana.

«Nacionalni parkovi pod zaštitom UNESCO» je naslov isto jedne zanimljive radionice gdje su učenici pokušali prikazati i pokazati kroz plakate dva najpoznatija svjetska nacionalna parka Yellowstone u SAD-u i Lake District u Velikoj Britaniji i naše vrlo zanimljive nacionalne parkove. Kažu Dijana, Nina, Atena i Ana: «htjeli smo prikazati samo naše nacionalne parkove, ali smo proširili listu, jer ima puno naših zanimljivih parkova koji nisu dovoljno zaštićeni».

Učenici trgovinske struke posvetili su se otpadu u trgovini. Izradili su tri izvrsna plakata:

1. Ambalaža sa štetnim oznakama, 2.Ambalaža s oznakama za dijetalnu prehranu,

3. Ekološko onečišćenje putem otpadne ambalaže. Ujedno su od sakupljenog otpada izrađivali razne uporabne predmete i igračke.

Neki učenici su sudjelovali u radionici «Smeće prilika za biznis» iako još uvijek do škola i građana ne stižu informacije o tome gdje prodati stari papir, zbrinuti baterije, računalni otpad i sl. Naš hol škole od danas krase razno razni plakati sa radionica, ali i maketa postrojenja za dobivanje vode za piće. Za to su se potrudili naši budući kemičari, koji su napravili pravo postrojenje od kartona, papira i drugih materijala, mahom otpada.

II. ekonomist i II. komercijalist su za taj dan sebi stavili u zadatak da urede i pobojaju svoj razred. Nakon cjelodnevnog posla gotovo svih učenika u razredu uspjeli su u svom naumu. Treba ih pohvaliti, jer su zaista uspješno obavili posao uz asistenciju i pomoć svojih razrednika. Moj komentar! Ni majstori ne bi bolje. II. ekonomista je bio uključen u još jednu hvale vrijednu aktivnost »Pošalji pismo za pomoć» to je ujedno jedna njihova vježba, gdje su učili kako pisati pismo za pomoć. Svatko je imao zadatak da napiše pismo za traženje pomoći (kakve pomoći sami su odlučili). Bilo je raznih ideja: od traženja pomoći da se dodatno opremi kabinet informatike, popuni kolekcija koševa za smeće u parku škole, zelenila i sadnica za park i unutarnje prostore, pomogne nemoćnim i bolesnim osobama i sl. Pomoć može biti novčana ili materijalna u vidu razne robe koju bi učenici pred Novu godinu odnijeli potrebitim. Pisma su učenici raznijeli po raznim firmama i institucijama i očekujemo podršku kako bi učenici osjetili da su nešto korisno napravili. Ovo bi bio prvi put da učenici plodove svog znanja iz daktilografije i dopisivanja pokušaju okušati praktično kao javni posao. Već su počele pristizati prve donacije, na čemu se zahvaljujemo.

U okviru Projekta prevencije ovisnosti uporabom tehnike kazališta potlačenih u koji su bili uključeni učenici prvih i drugih razreda kao aktivna publika, a petnaestak učenika kao glumci pokazali su kako se kroz interaktivan rad glumaca i publike, posredstvom dobrog vođenja, može pokazati učenicima koji imaju izvjesne probleme u komunikaciji sa roditeljima da je te probleme moguće riješiti i ukazati na neka moguća rješenja. U Interaktivan rad su se aktivno uključili i neki nastavnici što je bilo posebno interesantno.

Veliko zadovoljstvo i ponos nam je rad na pripremi Parlaonice na temu: GMO da ili ne, koju smo uspjeli pripremiti za rekordnih osam dana. Naravno mi imamo iskustva, iza nas je Parlaonica na HTV-u na temu prijateljstvo. Uvodni govori su bili više nego dobri, uvodničarke su pokušale motivirati sudionike rasprave, iznijele su svoja stajališta i argumentaciju, dale zanimljivu kratku priču i napravile sažetak, dakle bili su pisani po sastavnicama koje bi svaki govor trebao sadržavati, potom je bila zanimljiva rasprava, koja je bila potaknuta skečevima afirmacije i negacije. Raspravu su usmjeravale dvije učenice – voditeljice. Žiri je prosudio da je negacijska ekipa bila bolja u argumentaciji.

Na kraju je održana nogometna utakmica (djevojke).

Sve ovo ne bi bilo ovjekovječeno kad ne bi bilo naših novinara i fotografa koji su riječju i slikom zabilježili ono što smo radili i zajednički će izdati Bilten Projektnog eko-dana, koji je u izradi.

I konačno, što reći? I na temi ekologije može se zainteresirati i okupiti učenike. Bio je to zanimljiv i vrlo produktivan radni dan, drugačiji od drugih. Dijelim mišljenje mnogih učenika i profesora da je učenicima bilo ponuđeno mnogo više zanimljivih sadržaja, nego obično. Bili smo puno više praktični nego inače, pa su i učenici više aktivno sudjelovali. U svakom slučaju cilj je ispunjen, a naš cilj je bio pokušati podići razinu ekološke svijesti (koliko se to može za tako kratko vrijeme), otvoriti školu prema javnosti i upozoriti na probleme u našem okolišu – važnosti očuvanja i zaštite prirode, prirodnih izvora i prirodnih ljepota, ali i svega onoga što su nam vrijedno ostavili naši preci. U krajnjoj liniji cilj je zdrav život, pa u tom smislu želja nam je da senzibiliziramo javnost da se angažira više oko osmišljavanja načina kako ispraviti štete što smo ih dosad učinili, a da ih u budućnosti činimo manje.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email