NEWS
LUTRIJA T

Dvjestotinjak pedijatara iz cijele Hrvatske sudjelovalo na Kongresu dječjeg zdravlja u Poreču

kongres3
02.11.2022. 14:32; ; Početna / Gospodarstvo / Dvjestotinjak pedijatara iz cijele Hrvatske sudjelovalo na Kongresu dječjeg zdravlja u Poreču

U organizaciji Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, u Poreču je od 28. do 30. listopada 2022. godine održan 3.Kongres dječjeg zdravlja i 40. Simpozij preventivne i socijalne pedijatrije. Nit vodilja Kongresa bila je primarna pedijatrija.

Dvjestotinjak pedijatara iz cijele Hrvatske, našlo se tako u hotelu Laguna Parentium, kako bi kroz uz veliki broj stručnih predavanja eminentnih stručnjaka razmijenili svoja iskustva, istaknuli probleme, te s Kongresa uputili zaključke. Glavna tema bila je prevencija u dječjoj dobi kao temelj zdravlja, a među temama bile su i COVID – 19,  mentalno zdravlje djece, kožne promjene i smetnje probave, te dijagnostičko-terapijske novosti u pedijatriji.

Uz niz stručnih predavanja, raspravljalo se i o pitanju samog poziva. Naime, kako je istaknuto na Kongresu, činjenica je da svake godine ima sve manje primarnih pedijatara, mnogi će uskoro u mirovinu, a na specijalizaciji je svega šezdesetak specijalizanata. Istina je da se sve manje djece rađa, ali su potrebe i zahtjevi sve veći. Previše vremena oduzimaju administrativne usluge, sve je manje vremena ostalo za pacijente.

Predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju (HDPSP) Mirjana Kolarek Karakaš dr. med. spec. pedijatrije, ukazala je na nedostatak pedijatara, te istaknula da zdravstveni sustav treba izgrađivati od primarne zdravstvene zaštite. Pedijatar u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nositelj je sveobuhvatne skrbi u zaštiti zdravlja djece.

Kongres je održan uz visoko pokroviteljstvo Predsjednika RH Zorana Milanovića i Ministarstva zdravstva. Okupljene su na svečanom otvaranju pozdravili gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Loris Peršurić, te predsjednica Hrvatskog pedijatrijskog društva prof. Aida Mujkić.

Koordinator događanja u Poreču bila je dr. Đeni Momić, spec. pedijatrije u porečkom Domu zdravlja i članica Član Upravnog odbora HDPSP-a. U glazbenom djelu svečanosti sudjelovala je ženska klapa Le Parentine i Gordan Gregurović Gogo.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email