NEWS
Laguna Ironman 800

Državni službenici iz Srbije posjetili porečku Odvodnju

jug-4
30.09.2021. 14:47; ; Početna / Gospodarstvo / Državni službenici iz Srbije posjetili porečku Odvodnju

Provedbom EU projekta Poreč, ovim do sada najvećim zahvatom ulaganja u lokalnu infrastrukturu, Odvodnja Poreč d.o.o. omogućava uspostavu cjelovitog i suvremenog sustava odvodnje na širem području Poreča. Projekt je trenutno u fazi dovršetka posljednjeg ugovora, onog za Izgradnju četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja gdje se na tri postrojenja (UPOV Lanterna, UPOV Poreč sjever i UPOV Poreč jug) odvija period pokusnog rada u trajanju od godine dana, dok se na UPOV-u Vrsar vrše ispitivanja prije puštanja u rad.

U okviru tehničke pomoći „Successful implementation of EU funded projects under Indirect Management system of EU pre-accession assistance“ (DIS4), za predstavnike Ministarstva financija Republike Srbije, Sektora za upravljanje sredstvima Evropske Unije i Sektora za ugovaranje i financiranje programa iz sredstava Evropske Unije (Središnja jedinica za financiranje i ugovaranje), organiziran je studijski posjet uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Poreč jug dana 23.09.2021. godine.

Tom je prilikom kroz prezentaciju predstavljen projekt od njegovog samog početka, od uvodnih pregovora, pripreme potrebne dokumentacije, do njegovog konačnog odobrenja za sufinanciranje i provedbu postupaka nabave.

Prisutnima su iznesene iscrpne informacije o EU projektu Poreč u fazi pripreme, obrazložene su pojedinosti kroz primjere te je ukazano na izazove i poteškoće s kojima se Korisnik susreo tijekom provedbe ovog vrlo složenog zahvata. Kroz diskusiju je naglašena potreba uspostave kvalitetne komunikacije nacionalnih tijela u sustavu provedbe EU projekata s Korisnikom od najranije faze pripreme do samog dovršetka projekta.

Nakon što su predstavnici Ministarstva pogledali video o tijeku izgradnje porečkih postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda i obradu mulja, uslijedila je diskusija gdje su posjetitelje najviše zanimali podaci o prelasku iz pretpristupnih fondova u ESI fondove te u kojoj se to mjeri reflektiralo na Korisnika sredstava, o načinu financiranja ovako složenog projekta, kao i o specifičnostima provedbe postupaka javne nabave sukladno EU smjernicama.

Na kraju posjeta organiziran je obilazak uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Poreč jug koji je u fazi probnog rada, kojom prilikom su posjetitelji upoznati sa detaljima o funkcioniranju postrojenja.

Odvodnja Poreč d.o.o

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email