NEWS
LUTRIJA T

Druga rekreativna vinsko-gastronomska šetnja Viva Vino Vižinada okupila 220 sudionika na deset kilometarskoj šetnji

343291472_3562063754030721_5122471356698166506_n
30.04.2023. 14:36; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Druga rekreativna vinsko-gastronomska šetnja Viva Vino Vižinada okupila 220 sudionika na deset kilometarskoj šetnji

Tradicija je rođena: i drugo izdanje rekreativno-enogastronomskog pohoda Viva Vino Vižinada oduševilo je sudionike, koji su u subotu 29. travnja proveli vrlo ugodan i ukusan dan na desetkilometarskoj vinskoj šetnji po kojoj će se i u budućnosti svi koji su tu već bili rado sjećati Vižinade, a oni koji će tek doći s radošću će očekivati ovaj nadahnjujući susret.

Dok smo najavljivali i prikupljali prijave za našu drugu vinsko-gastronomsku šetnju Viva Vino Vižinada, rezultati ocjenjivanja s ovogodišnje Vinistre još nisu bili poznati, no do početka pohoda već su bili javno obznanjeni pa smo tako s ponosom, uz pejzažne, prirodne i kulturno-povijesne znamenitosti naše općine, imali priliku predstaviti još jednu seriju uspjeha naših vinara!

Najveći uspeh na ovogodišnjoj Vinistri postigle su, osvojivši platinaste medalje, vinarije Pilato s malvazijom sur lie 2019. te Deklić s malvazijom 2020., a zlatne medalje osvojile su vinarije Bruno Ferenac za malvaziju 2022., Sosich za malvaziju 2022., Marino Rossi za malvaziju Templara 2021., Pilato za chardonnay sur lie 2018., (koji je ujedno i najbolje ocijenjeni chardonnay na ovogodišnjoj Vinistri), Marino Rossi za crnu kupažu Moro 2021., a još šest zlatnih medalja osvojila je vinarija Deklić: za chardonnay 2022., za crnu kupažu Familia 2019. i 2020., za merlot 2020.te za teran iz 2020. i 2021. godine. Sveukupno su dakle vinari Vižinade na ovogodišnjoj Vinistri osvojili dvije platinaste i čak 11 zlatnih medalja!


Neka su se od upravo nagrađenih vina mogla kušati na samome pohodu, a neka možete kušati navratite li do nagrađenih vinarija širom općine Vižinada, jer u tome je i svrha ovog našeg proljetnog pohoda Viva Vino Vižinada: upoznati naša vina i naše vinare, upoznati ukusne zalogaje naših proizvođača i ugostitelja, i zatim ponovno doći pa ih kušati kod njih, u njihovim objektima, bez žurbe, s punim užitkom. Znamo već, a nikad nije zgorega podsjetiti, da je na području općine Vižinada zasađeno preko milijun čokota vinove loze, koju 14 ovdašnjih vinarija pretvara u vrhunska, svjetski poznata i višestruko nagrađivana vina. Sve to Vižinadu čini jednom od najvinskijih istarskih općina.

Uz idealno, oblačno ali suho vrijeme, proveli smo 220 sudionika ovogodišnjeg pohoda Viva Vino Vižinada desetkilometarskom stazom kroz naše vinograde, maslinike, polja i šumarke, a osim što su uz ne previše napornu rekreaciju mogli uživati u prirodnim ljepotama, mogli su se i okrijepiti na pet postaja odnosno štaciona, tako nazvanih u čast negdašnje vinske pruge Parenzana, čijom trasom je staza ovog pohoda djelomično i prolazila.

Za prvu okrjepu odmah nakon polaska ponuđeni su domaći paštini i pandešpanja uz likere i rakije vižinadskih destilerija Rossi i Sosich. Na prvom štacionu predstavile su se vinarije Deklić i Bruno Ferenac, uz istarski pršut agroturizma Selo Mekiši, a na drugom štacionu ponuđena je okrjepa vinima iz vinarija Sosich i Giulio Ferenac, te slanom tortom od skute iz konobe Jadruhi. Štacion broj 3 ponudio je okrjepu na žlicu odnosno istarsku maneštru s bobićima pripremljenu u agroturizmu Fatorić, zalogaji su lakše klizili niz grlo uz vina iz vinarija Franc Arman i Pilato. Četvrti štacion ponudio je također toplu okrjepu ali ne na žlicu nego na pirun: fuže s divljači iz ugostiteljskog obrta Le Ruten, uz vina iz vinarija Marino Rossi i Pino Rossi. Na petom štacionu došlo je vrijeme za slatko: uz tradicionalne istarske kolače kakvi se inače pripremaju za poznatu vižinadsku ljetnu manifestaciju Slatka Istra kušala su se vina iz vinarija Arman Marijan i Geržinić. Za sam kraj pohoda svim smo sudionicima poklonili završnu feštu uz svirku dua Insieme, i još po jedan gutljaj za oproštaj.

Ako su vam se svidjela vina naših vinara, osim što ih možete posjetiti u njihovim vinarijama u Bajkinima, Nardučima, Ohnićima, Ferencima i drugim selima naše vinorodne općine, kušati ih možete i na predstojećem sajmu Vinistra u Poreču od 5. do 7. svibnja, a većina vižinadskih vinarija bit će otvorena i u sklopu Dana otvorenih vrata vinskih podruma Istre u nedjelju 28. svibnja. Naši vinari vjerno prate i sve ovdašnje manifestacije, od smotre istarskih kolača Slatka Istra sredinom kolovoza, do vinsko-glazbenih večeri i drugih ljetnih događanja.

Pohod Viva Vino Vižinada organizirala je Turistička zajednica općine Vižinada u suradnji s Općinom Vižinada, Talijanskom unijom i Zajednicom Talijana Vižinade.

Vidimo se istom prigodom i dogodine!

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email