NEWS
Valfresco TOP 12

dr.sc. Barbara Sladonja: O proljetnom cvjetanju mora

167429611_1742988089214916_5696645250261544597_n
foto: V.Mihalić
03.04.2021. 12:38; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / dr.sc. Barbara Sladonja: O proljetnom cvjetanju mora
 Barbara Sladonja dr.sc. prirodnih znanosti i voditeljica Centra za invazivne vrste pri Institut za poljoprivredu i turizam Poreč govori za Radio Centar o cvjetanju mora.

“Cvjetanje mora je zapravo bujanje fitoplanktona, ta se pojava dešava u pravilu u proljeće kada se temperature dignu, kada je more puno hranjivih soli, kada se količina kisika smanjuje zbog povećanja temperature, fitoplankton se razmnožava.
Efekti tog cvjetanja mora mogu biti raznoliki. Upoznati smo i sami s činjenicom da nekad to bude u obliku sluzavog mora, nekada obojenog mora, i u ovom trenutku tko šeće uz more možda je primijetio da je more na određenim lokacijama, ovisno o strujanjima, crvene boje ili narančaste boje, uzrok tome je fitoplankton.
Dakle radi se o jednoj potpuno prirodnoj pojavi, prirodnom fenomenu, koji se dešava periodički, nije opasno za čovjeka, nije opasno za more, to je tipični proljetni cvat i naziva se još crvena plima. Crvenih plima ima po svim morima svijeta i po oceanima, pretežno u toplim vodama, jer toplo znači veće razmnožavanje.

Efekti zapravo ovise o tome o kojoj je vrsti riječ, nije uvijek ista vrsta uzrok cvjetanja mora, pa tako i crvenog mora. Ima cijeli niz crvenih algi koje to mogu uzrokovati, neke od tih algi, srećom ne u našem moru, su i toksične i mogu otrovati ribu te uzrokovati velike štete.
Naše crvene alge koje uzrokuju ovu pojavu, nisu opasne niti za čovjeka, niti za druge organizme, nisu otrovne, i najvjerojatnije se radi o vrsti Noctiluca scintillans. To je lijepa crvena alga koja, ako noću šećete uz more i bacite kamenčić, ima sposobnost bioluminiscencije što znači da će more fluorescentno zasvijetliti. Ako se to desi onda je sigurno o njoj riječi i ona je definitivno bezopasna, domaća i ništa se neće desiti.
Cvjetanje traje neko vrijeme, to je zapravo povećano razmnožavanje fitoplanktona, odnosno biljnih fitoplanktona, nestati će i ništa se neće posebno desiti. Ta alga je inače jako zanimljiva, dosta je velika, sastoji se samo od jedne stanice i ta je stanica velika gotovo milimetar, tako da je skoro možemo vidjeti prostim okom. Spada u grupu flagelata odnosno bičaša, ima jedan mali bič koji vuče za sobom, vrlo je zgodna za vidjeti pod mikroskopom.

Inače ta su cvjetanja poznata odavno, i registrirana u literaturi. U sjevernom Jadranu je 1977. godine bilo veliko cvjetanje mora i od tada, gotovo svake godine dolazi do cvjetanja neke vrste alga, a eto, u ovom trenutku je ta naša crvena.” – rekla je Barbara Sladonja dr.sc. prirodnih znanosti i voditeljica Centra za invazivne vrste pri Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč.

Print Friendly, PDF & Email
BUS-S