NEWS
VALFRESCO sredina

Dosadašnji rezultati u rujnu u brojnim destinacijama bolji nego 2019. godine, sve punije rezervacije za listopad

20210910_120950
15.09.2021. 23:58; ; Početna / Gospodarstvo / Dosadašnji rezultati u rujnu u brojnim destinacijama bolji nego 2019. godine, sve punije rezervacije za listopad

Hrvatska je i dalje turistički poželjna mediteranska destinacija i u prvoj polovici rujna brojne destinacije na obali bilježe turistički promet koji čak i nadmašuje rekordnu 2019. godinu. U Hrvatskoj je prema današnjim podacima iz eVisitora i dalje 400.000 turista, od čega 361.000 stranih turista.

Značajan turistički promet ogleda se i u financijskim rezultatima. Prvog tjedna rujna vrijednost fiskaliziranih računa u djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane povećana je za 146 posto u odnosu na prošlu godinu, na 1,1 milijardu kuna. Proteklog je pak tjedna potrošnja u toj djelatnosti bila 974,6 milijuna kuna, što je 11 posto više u odnosu na isti tjedan 2019. godine.

Ugledni njemački javno zdravstveni institut Robert Koch niti jednu hrvatsku županiju ne smatra rizičnom i ne postoje ograničenja u putnim režimima prema Hrvatskoj kao ni povratku iz bilo kojeg dijela Hrvatske u EU zemljama u slučaju da su turisti nositelji EU Covid potvrde.

„Turistički rezultati u dosadašnjem dijelu godine, u kojoj je do sada ostvareno gotovo 73 milijuna noćenja, potvrđuju kako je turistička sezona u Hrvatskoj vrlo uspješna. Ovim putem apeliram da se i dalje svi pridržavamo propisanih epidemioloških mjera te da se procijepimo u što većem broju kako bi do kraja rujna, pa i u listopadu ostvarili čim bolje turističke rezultate“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

”Kapaciteti u najvećim domaćim hotelskim kompanijama bilježe odličnu popunjenost do kraja rujna, a svakim danom se sve više popunjavaju kapaciteti za listopad. Prema sadašnjoj situaciji, ako ne bude nekih nepredviđenih događaja, i u listopadu će, zbog tržišnog interesa, biti otvoreno više od 60 posto domaćih hotela. Unatoč pogoršanju epidemiološke situacije u cijeloj Europi, Hrvatska je i dalje na našim ključnim emitivnim tržištima percipirana kao sigurna destinacija. To je rezultat izuzetne odgovornosti svih turističkih djelatnika koji su i drugu godinu zaredom pokazali kako mogu organizirati smještaj gostiju i njihov odmor bez i jednog slučaja izbijanja zaraze u komercijalnim smještajnim objektima. Također, to je rezultat odlične koordiniranosti cijelog sektora, Vlade, sustava stožera civilne zaštite i javno zdravstvenog sustava”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Hrvatska kolovoz završila na 93 posto noćenja iz 2019. i sa 20 posto većom turističkom potrošnjom

U Hrvatskoj je u kolovozu 2021. godine ostvareno 4,3 milijuna dolazaka i 30,7 milijuna noćenja turista, odnosno 59 posto više dolazaka i 46 posto više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine. Pri tome su strani turisti ostvarili 26,7 milijuna noćenja, dok su domaći turisti ostvarili četiri milijuna noćenja. U usporedbi s rezultatima 2019. godine, u kolovozu ove godine ostvareno je 86 posto dolazaka i 93 posto noćenja ostvarenih u kolovozu 2019. Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (8,6 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj (5,8 milijuna) i Primorsko-goranskoj županiji (5,7 milijuna) županiji. Destinacije koje su u kolovozu privukle najviše posjetitelja su Dubrovnik (164.000 dolazaka), Split (160.000), Rovinj (149.000), Medulin (125.000) i Poreč (125.000 dolazaka). Gledano prema tržištima, u kolovozu je najviše turista došlo iz Njemačke (1,1 milijun), Poljske (338.000), Austrije (317.000), Češke (250.000), Slovenije (239.000) i Italije (205.000).

Nešto manje turista od rekordne 2019. godine u kolovozu je ipak donijelo veći iznos turističke potrošnje. Prema podacima fiskalizacije, ove godine je u kolovozu zabilježeno povećanje ukupnog iznosa vrijednosti fiskaliziranih računa u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane  odnosu na 2019. godinu za 21 posto, na 6,8 milijardi kuna.

”Ova sezona je bila na 70 do 75 posto od rekordne 2019. godine, na čemu čestitam ministrici turizma Nikolini Brnjac te ostalim turističkim radnicima. Financijski interesantniji dio turističke sezone omogućili smo tako da se ona odvija bez ikakvih alarma”, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH. 

Kada pogledamo razdoblje od početka godine do 14. rujna, priopćili su iz Ministarstva turizma i sporta, ostvareno je ukupno 55,3 milijuna noćenja čime je premašen broj noćenja iz cijele 2020. godine kada je u dvanaest mjeseci ostvareno 54,4 milijuna noćenja. Od ukupnog broja noćenja u 2021. godini, 46,6 milijuna su ostvarili strani turisti, dok su 8,7 milijuna ostvarili domaći turisti. Od početka ove godine ujedno je ostvareno i 9 milijuna turističkih dolazaka, odnosno Hrvatsku je u ovoj godini posjetilo već 1,2 milijuna turista više nego li protekle godine.

„S obzirom na trendove u industriji putovanja, naš cilj je bio održavanje stabilnosti turističkog sustava, očuvanje radnih mjesta i prepoznatljivosti Hrvatske kao sigurne turističke destinacije. Želimo nastaviti s ovim rezultatima i zato je važno da se svi nastavimo pridržavati epidemioloških mjera. Time stvaramo temelje za iduću godinu i nastavak razvoja hrvatskog turizma. Ova godina je prije svega pokazala da su sigurnost i kvaliteta presudni u odabiru destinacija, a to su gosti spremni platiti i više. U konačnici naša želja je stvaranje održivog turizma u kojem se fokus ne stavlja na broj turista, već na kvalitetu, na turiste koji će konzumirati što veći broj ponuda u destinacijama, generirati veću potrošnju, a što će onda dodatno potaknuti i nove investicije u turizmu“, istaknula je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna