NEWS
LUTRIJA T

Donesena Odluka o financiranju projekata iz Zakladinog natječaja „Mali projekti za bolje sutra“

fotografija
06.07.2022. 13:43; ; Početna / Novosti / Donesena Odluka o financiranju projekata iz Zakladinog natječaja „Mali projekti za bolje sutra“

Zaklada Istra u travnju je raspisala Natječaj za male projekte u zajednici „Mali projekti za bolje sutra“ na koji su se mogle javiti udruge, ustanove i mjesni odbori sa područja članova Fonda gradova i općina.

Na ovogodišnji natječaj je ukupno pristiglo 28 prijava od kojih je 21 pristiglo za tematsko područje:  „Razvoj lokalne zajednice“, a ostale su prijave bile za tematsko područje: „Očuvanje, valorizacija i promocija istarskog identiteta, tradicije, kulture i običaja“.

Administrativnu provjeru je prošlo 19 prijava te zadovoljilo uvjete za prolaz u daljnji korak procjene: provjeru i ocjenjivanje kvalitete prijavljenih projekata. Ukupna sredstva na raspolaganju za ovaj natječaj bila su 250.000,00 kn, a moglo se po prijavi dobiti maksimalno 25.000,00. Podsjećamo da se radi o malim projektima u lokalnim zajednicama što podrazumijeva skupinu aktivnosti pokrenutu od strane skupine građana u lokalnoj zajednici koji djeluju kroz udruge, ustanove ili mjesne odbore za dobrobit šire lokalne zajednice.

Komisija sastavljena od neovisnih vanjskih ocjenjivača, predložila je Zakladnoj upravi odluku temeljenu na ocjenama kvalitete prijavljenih projekata, a koja je zatim i usvojena. Odlukom se financira 10 projekata ukupne vrijednosti: 236.336,24 kn.

U nastavku se daje pregled projekata odobrenih za financiranje:

 

ORGANIZACIJA

SJEDIŠTE

NAZIV PROJEKTA

 

ODOBRENI IZNOS

Društvo “Naša djeca” Vrsar

Vrsar

Ponovno zajedno: uređenje parka društvenih igara u Vrsaru

19.940,00 kn

Pučko otvoreno učilište Poreč

Poreč

glasOmVITA

24.483,00 kn

Hrvatski Crveni križ-Gradsko društvo Crvenog križa Rovinj

Rovinj

LIFE – Lutkarska (re)anImacija i proFi Edukacija

22.750,00 kn

Udruga Sonda za promicanje kreativnosti, edukaciju i razvoj lokalne zajednice

Vižinada

Savjetovalište za lokalne brendove

22.730,27 kn

Udruga Sindikata umirovljenika Hrvatske Pazin

Pazin

Zeleni kutak za ugodni trenutak

25.000,00 kn

Osnovna škola Dr.Mate Demarina

Medulin

S tradicijom do boljeg zdravlja

24.000,00 kn

Labin Zdravi grad

Labin

RE- Generacija

25.000,00 kn

Odbojkaški klub Buje 1997

Buje

Beachvolley on the hill

24.562,50 kn

Osnovna škola Matije Vlačića Labin

Labin

Škola sreće

25.000,00 kn

Osnovna škola Tar-Vabriga

Tar

Zelena učionica

22.870,47 kn

 

U sklopu natječaja, u oba prioritetna područja, potiče se i dodatno boduje umrežavanje udruga, ustanova i mjesnih odbora te volonterstvo kako bi se povećao društveni kapital u lokalnim zajednicama te doprinijelo rješavanju zajedničkih problema, ali u konačnici i stvorio temelj za daljnje projekte razvoja lokalne zajednice. Sve aktivnosti projekta moraju biti besplatne za korisnike.

Projekti se provode u razdoblju od 01.08.2022. do 01.12.2022. godine. Također, u natječaju postoji ograničenje o najviše 3 financirana projekta iz pojedine JLS.

Nadalje, u nastavku se daje pregled sažetaka projekata odobrenih za financiranje:

Društvo naša djeca Vrsar

„Ponovno zajedno: uređenje parka društvenih igara u Vrsaru“
Kn 19.940,00

Projektom će se urediti i ponuditi prostor koji će djecu, roditelje i zajednicu poticati na druženje i međusobnu interakciju u prirodi. Aktivnosti poput zajedničkog uređivanja i dekoriranje parka za društvene igre, organiziranje turnira društvenih igara, okruglog stola i predstave, omogućiti će zajednički rad i kreaciju, osvještavanje i uživanje tijekom slobodnog vremena s naglaskom na radost druženja, važnost zajednice i povećanje međusobne empatije s krajnjim ciljem povećanja društvenog kapitala zajednice.

 

Pučko otvoreno učilište Poreč

“glasOmVITA”
Kn 24.483,00

Kroz senzibilizacijske radionice za djecu s nazivom “Kako slijepi čitaju” djeca će biti upoznata sa suvremenom tehnologijom koja slabovidnim ili slijepim korisnicima omogućava korištenje interneta i čitanje, a s ciljem senzibilizacije i upoznavanja javnosti sa izazovima s kojima se slijepe osobe susreću u svakodnevnom životu. Aktivnostima će se opremiti profesionalni studio za snimanje zvučnih knjiga, educirati volontere čitače i tonskog snimatelja te snimiti dvije pilot zvučne knjige čime se obogaćuje fundus zvučnih knjiga i omogućava pristup literaturi slijepim i drugim osobama koje same ne mogu koristiti standardni tisak.

 

Hrvatski Crveni križ-Gradsko društvo Crvenog križa Rovinj

„ LIFE – Lutkarska (re)anImacija i proFi Edukacija“
Kn 24.250,00    

Projektom će se osvježiti znanje o pravilnom pružanju prve pomoći kako bi se spasio život, spriječilo pogoršanje stanja, olakšala patnja i bol, potaknuo oporavak i ozdravljenje. Potrebno je malo slobodnog vremena i dobre volje kako bi se stekle vještine koje život znače.

 

Udruga Sonda za promicanje kreativnosti, edukaciju i razvoj lokalne zajednice

“Savjetovalište za lokalne brendove”
Kn 22.730,27    

Kroz program edukacija pružiti će se potpora poduzetnicima mlađe životne dobi u području razvoja brendova, koji su ukorijenjeni u lokalnoj zajednici, pri plasmanu njihovih proizvoda i usluga na tržište. Kreativnim i praktičnim procesima koji rezultiraju konkretnim proizvodima i rješenjima sudionici edukacija steći će znanje o produkciji kreativnih rješenja, radu na prepoznatljivosti brenda i tržišnom pozicioniranju te kako će stečeno znanje praktično primjeniti na primjeru vlastitih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i lokalnih obrta te tako će sami postati nositelji promjena i inovacija.

Udruga Sindikata umirovljenika Hrvatske Pazin

“Zeleni kutak za ugodni trenutak“
Kn 25.000,00

Projektom će se urediti javna zelena površina pored jedne od najstarijih pazinskih fontana u svojevrsni „park umirovljenika“. Kroz aktivnosti poravnati će se teren, zamijeniti će se dotrajala infrastruktura, opremiti će se klupama i stolom za odmor i druženje te hortikulturno oplemeniti trajnim biljem, živicom i cvijećem za ugodan boravak u mirnom kutku u neposrednoj blizini centra grada. Urediti će se i rampa za pristup osobama s invaliditetom i roditeljima s malom djecom. Jedan  od zidova koji omeđuju park oslikati će se muralom koji će prikazivati  stiliziranu istarsku kamenu kućicu koja se nekad nalazila upravo na mjestu ovog parka.

 

Osnovna škola dr.Mate Demarina

„S tradicijom do boljeg zdravlja”
Kn 24.000,00

Projektom će se djeca, obitelji i ostali stanovnici upoznati sa bogatstvom i vrijednostima ruralne tradicije i baštine općine Ližnjan kroz stare alate i zanatska znanja seoskog čovjeka te kako njegovanjem tradicije maslinarstva na aktivan način čuvati i valorizirati istarski identitet u zajednici. Kroz aktivnosti projekta osvijestiti će se važnost maslinovog ulja u prehrani, povećati korištenje maslinovog ulja u predškolskim i osnovnoškolskim uzrastu, upoznati roditelje i djecu o čudesnom voću masline i vrijednim učincima na zdravlje.

 

Labin Zdravi grad

“RE- Generacija”
Kn 25.000,00

Kroz aktivnosti održati će se kreativne radionice slikanja, crtanja i izrade likovnih radova uz korištenje recikliranog materijala, te radionice vrtlarstva za osobe treće životne dobi pod nazivom „RE-Generacija“ s ciljem poboljšanja socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starije dobi. Uzimajući u obzir potrebe starijih osoba, kao i njihove potencijale, projekt će doprinijeti poticanju aktivnog i zdravog starenja, poticanju socijalne uključenosti i ostvarenju punog životnog potencijala starijih osoba. Naglasak je na doživljaju kraja, reciklaži i osvještavanju brige o okolišu, učenju kreativnom pristupu djelu.

 

Odbojkaški klub Buje 1997

„ Beachvolley on the hill“
Kn 24.562,50

Izgradnjom pješčanog igrališta u sklopu sportske zone omogućiti će se da se svi sportovi koji se mogu igrati na pijesku približe većem broju građana te da budu dostupni svima i kroz cijelu godinu. Djeca će treniranjem odbojke postati sposobna koncentrirati se i kroz duže vrijeme suočiti s izazovima koje donosi odbojkaški turnir ali i općenito u svakodnevnom životu. Odbojka će u djeci razviti samopouzdanje i sposobnost djelovanja pod pritiskom kao i timski rad i preuzimanje odgovornosti za cijeli tim.

 

Osnovna škola Matije Vlačića Labin

„Škola sreće“
Kn 25.000,00

Projektom će se urediti dvorište koje će omogućiti ugodniji boravak djece na svježem zraku. Povezivanjem vanjskog i unutrašnjeg prostora škole djeci će učenje učiniti zanimljivijim, znanje dugotrajnijim te će se promicati zdravi stilovi života djece uz naglasak na važnost očuvanja biljnog i životinjskog svijeta. U sklopu projekta nabaviti će se stolovi,stolice, klupe i ploča za pisanje potrebne za provedbu aktivnosti učionice.

 

Osnovna škola Tar Vabriga

„Zelena učionica“
Kn 22.870,47

Projektom će se urediti zelena površina kroz ugradnju solarnih svjetiljki, izradu drvenih klupa i stolića, postavljanje drvene sjenice te izradu vertikalnih drvenih podloga za sadnju medonosnih biljaka. Učenici će sudjelovati u kreiranju manjih labirinata za opuštajuću i usmjerenu šetnju, izradi kućice za ptice , izradi edukativne ploče o pčelama i figurama pčela te hotela za kukce. Kroz aktivnosti će se urediti poseban didaktičko metodički kutak za djecu s posebnim potrebama.

Print Friendly, PDF & Email