NEWS
Max 180920 S

Dom za starije i nemoćne Poreč prvi u Hrvatskoj „zatvorio vrata“ za posjete i izlaske, korisnicima svakodnevicu uljepšavaju zaposlenici

3 (83)
17.04.2020. 11:37; Učitavanja: 353; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Dom za starije i nemoćne Poreč prvi u Hrvatskoj „zatvorio vrata“ za posjete i izlaske, korisnicima svakodnevicu uljepšavaju zaposlenici

Ispred zgrade gradskog Doma za starije i nemoćne Poreč gradonačelnik Poreča Loris Peršurić susreo se s ravnateljicom Tihanom Mikulčić koja ga je uputila u svakodnevno funkcioniranje Doma u vrijeme epidemije novog koronavirusa. – Situacija u Domu je pod kontrolom. Trenutno nema oboljelih od COVIDA-19 niti onih za koje postoji sumnja da su bili u nekom rizičnom kontaktu niti među korisnicima, niti među zaposlenima., naglasila je Mikulčić.

Podsjetimo, porečki Dom za starije i nemoćne vrata za sve posjete i izlaske još 24. veljače. Razlog za ovako rano zatvaranje bila je, između ostalih, i epidemiološka situacija u susjednoj Italiji u kojoj žive i članovi obitelji korisnika te je bio veliki rizik dozvoliti posjete korisnicima. – Sve što smo činili tada i sada uvijek je bilo prema preporukama epidemiologa – od postavljanja dezinfekcijskih bazena za obuću na svim ulazima i izlazima, bezkontaktnih dezinficijensa za ruke na svim hodnicima, ulazima u liftove i restoran i dr., uvođenja novih protokola u čišćenju ustanove-dezinfekcija cijelog prostora Doma 3x dnevno, dezinfekcije svih taktilnih površina i liftova 4x dnevno, prebrisavanje kvaka svaka 2 sata, mjerenje tjelesne temperature svim djelatnicima i korisnicima 2x dnevno, posebni protokoli pri preuzimanju i dezinfekciji naručene robe i zabrane ulazaka dobavljača u ustanovu…, rekla je Mikulčić te pojasnila kako su rad organizirali u dvije smjene. – To znači da jedna skupina radi neprekidno 14 dana, a druga je kod kuće na čekanju i jednoj vrsti izolacije. Tako da oni koji rade „pokrivaju“ i rade za dvije osobe s duljim radnim vremenom i to na način da kvaliteta pružene usluge ne smije biti smanjena. Svaki djelatnik daje svoj osobni doprinos 150% i nikad se ne žale na uvjete i da im je teško ili da neki zadatak ne bi izvršili., naglasila je ravnateljica.

            Gradonačelnik je zahvalio cijelom osoblju Doma, koje u ovim teškim trenucima svim korisnicima uljepšava svakodnevicu. – Oni su njima danas više od njegovatelja, oni su im kao obitelj. I zato sam posebno ponosan kad čujem da ne fali ni pjesme ni plesa, kao ni pozitivnog duha kako među korisnicima tako i osobljem. Cijelu situaciju dodatno  olakšava i činjenica da je Dom na prekrasnoj poziciji, s puno balkona, šetnicom i okružen šumom, te korisnici mogu dane provoditi izolirani, ali na svježem zraku., rekao je Peršurić.

Napomenuo je kako proračunska davanja za Dom za starije i nemoćne ostaju jednaka kao i do sada, iako su za sve proračunske korisnike uvedene stroge mjere štednje. Uručio je i donaciju zaštitnih maski i dezinficijensa za ruke, a dogovorena još jedna vrijedna suradnja u okviru koje će se djelatnici Grada uključiti u nabavke potrepština za korisnike, koje su im do sada obavljali i donosili članovi njihovih obitelji. – Ovaj je vid podrške posebno značajan, jer se na taj način smanjuje mogućnost zaposlenicima Doma da dođu u kontakt s virusom u trgovinama i na taj način ga možda i unesu u ustanovu, a korisnicima olakšati već predugi period izolacije i odvojenosti od obitelji i zajednice., zaključila je Mikulčić.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email