NEWS

DOJUČERAŠNJI POMOĆNIK NAČELNIKA POREČKE POLICIJSKE STANICE OSUĐEN KAO OBITELJSKI NASILNIK

27.06.2006. 00:00; ; Početna / Crna kronika / DOJUČERAŠNJI POMOĆNIK NAČELNIKA POREČKE POLICIJSKE STANICE OSUĐEN KAO OBITELJSKI NASILNIK

Dojučerašnji pomoćnik načelnika porečke krim-policije Ibrahim Smajić (43) iz Vrsara prošle je subote na porečkom Prekršajnom sudu pravomoćno osuđen na uvjetnu jednomjesečnu kaznu zatvora, a izrečene su mu i dvije zaštitne mjere zbog obiteljskog nasilja, potvrdila nam je jučer predsjednica Prekršajnog suda Dragica Grujić.

Smajić je, naime, dan ranije, u petak, pretukao svoju suprugu i maloljetnu kćer te je nakon prekršajne obrade priveden u porečki Prekršajni sud Poreču gdje su mu uz uvjetnu kaznu zatvora izrečene i dvije zaštitne mjere – udaljavanje iz obitelji na mjesec dana te obavezan šestomjesečni psihosocijalni tretman.

Na jučerašnjoj redovnoj konferenciji za novinare u PU istarskoj, pak, o slučaju nije bilo spomena. Međutim, nakon našeg naknadnog upita, načelnik Ureda načelnika Marko Petković potvrdio je događaj, ne iznoseći identitet. Na pitanje zašto o događaju nisu izvijestili na konferenciji za novinare, Petković se pozvao na Obiteljski zakon, odnosno zaštitu maloljetnika. Kazao je da je policijski djelatnik proglašen krivim, a uz sudske mjere, protiv njega je pokrenut i disciplinski postupak po rješenju načelnika PU istarske. Smajić je privremeno udaljen iz službe, a postupak će se voditi zbog teže povrede službe, odnosno nedoličnog ponašanja. Inače, Ibrahim Smajić živi u Vrsaru s malodobnom djecom iz drugog braka.

Iako je o slučaju još nitko nije obavijestio, Biserka Momčinović iz porečkog Centa za građanske inicijative kaže da je posebno mučno kada su nasilnici pripadnici policije, koji bi trebali štititi red, dostojanstvo i sigurnost građana.

– Smatramo da je obiteljsko nasilje kazneno djelo, a ne prekršaj i da bi ga konačno zakon trebao tako i sankcionirati, jer dosadašnja sudska praksa nije obeshrabrila nasilnike. Pulski Prekršajni sud u tri godine provođenja zakona nije izrekao niti jednu bezuvjetnu kaznu zakona, rekla je Momčinović. Što se tiče izricanja zaštitne mjere psihosocijalnog tretmana koju prekršajni sudovi redovito izriču, dodala je, mjera se nigdje u Hrvatskoj ne može provesti, jer nema ustanove koja je za to registrirana.

S. Matejčić, N. Softić – Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email