NEWS
Best of Poreč

Dodijeljena Nagrada Laurus nobilis

IMG_0795
14.05.2016. 10:54; ; Početna / Kultura / Dodijeljena Nagrada Laurus nobilis

U petak 13. svibja 2016. godine u Istarskoj sabornici, u organizaciji Gradske knjižnice Poreč, proglašeni su dobitnici “Nagrade Laurus nobilis” koja je ustanovljena 1995. godine s ciljem poticanja pisanog stvaralaštva učenika viših razreda osnovnih škola i učenika srednjih škola Poreštine na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Riječ je o nagradi za koju Gradska knjižnica Poreč svake godine raspisuje natječaj za izvorno prozno djelo. Osim osvajanja nagrade, poticaj mladim autorima je tiskanje njihovih tekstova u knjizi PoZiCa, koja donosi najbolja literarna ostvarenja učenika osnovnih i srednjih škola triju prijateljskih gradova na natječajima: Mala nagrada Gjalski i nagrada Gjalski za srednjoškolce u Zaboku, natječaj Grada Crikvenice te porečka Nagrada Laurus nobilis.

Na natječaj je prijavljeno 37 učeničkih radova; od toga 27 na hrvatskom i 10 na talijanskom jeziku. Prosudbeni odbor kojega čine profesorice hrvatskog i talijanskog jezika: Blaženka Đermadi, Daria Škrinjar, Marica Ledić, Anči Ritossa Blažević i Daisy Ghersinich Fiškuš pročitale su sve tekstove pristigle na natječaj iz osnovnih škola: Poreč, “Joakim Rakovac” Sv. Loveč, “Jože Šuran” Višnjan, Vižinada, Kaštelir, Tar-Vabriga, talijanske osnovne škole “Bernardo Parentin” Poreč te srednjih škola “Mate Balota” Poreč i Turističko-ugostiteljske škole “Anton Štifanić” Poreč.

Pohvaljeni radovi koji će svoje mjesto naći u zbirci učeničkih radova PoZiCa su:

  • „Tajna starog ognjišta“ Iva Bajrektarević, 6. a razred, OŠ Poreč;
  • „Rado bih krenula na Petu stranu svijeta“; Maja Dodić, 6. razred, OŠ Joakima Rakovca Sv. Lovreč;
  • „Siamo diversi?“ Luca Matteo Menkhoff, 7. razred, TOŠ/SEI Bernardno Parentin Poreč;
  • „Noćni prizori“ Adrian Zbašnik, 1. razred jezične gimnazije, Srednja škola Mate Balote Poreč te
  • „Nebo se srušilo“ Dora Hrelja, 2. razred jezične gimnazije, Srednja škola Mate Balote Poreč.

Nagradu Laurus nobilis osvojili su:

  • Elena Naperotić, 8. razred OŠ Tar-Vabriga za rad „Dragi Charlie“;
  • Karla Sorčić,  8. razred TOŠ/SEI Bernardo Parentin za rad „Aisha“, te
  • Karla Matić, 3. razred ekonomskog programa SŠ Mate Balote za rad „Vražja siromašćina“.

Laureatima ovogodišnjeg natječaja je, uz trodnevno nagradno putovanje u Zabok na Dane Ksavera Šandora Gjalskog, dodijeljena i Nagrada Laurus nobilis u vidu poklon bona u vrijednosti 800,00 kuna za kupnju knjiga. Nagradu je, u ime Grada Poreča, uručila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu, gospođa Vesna Kordić.

Svečanost dodjele, kroz koju su vodili Marina Žužić i Rendy Radin, svojim su nastupom obogatili Kristian Kranjec, Manuel Rafaelić i Antonio Matić učenici 5. i 6. razreda gitare Umjetničke škole Poreč.

Trajni cilj ove manifestacije, koja se ove godine održala po dvadeseti put, je razvijanje umjetničkog, poglavito jezičnog, izričaja te širenje granica razumijevanja, bliskosti, prijateljstva i ljubavi, uvažavanja različitih stavova i pristupa kreativnosti. Uz čestitke pohvaljenim i nagrađenim učenicima i njihovim mentorima Gradska knjižnica Poreč zahvaljuje učenicima koji su sudjelovali u ovogodišnjem natječaju Laurus nobilis.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani