NEWS

Dodijeljena nagrada Lions Cluba Poreč – Young Guitarist Price ALEJANDRU CORDOVI – gitaristi iz Meksika

20220818_210427_resized
19.08.2022. 14:30; ; Početna / Kultura / Dodijeljena nagrada Lions Cluba Poreč – Young Guitarist Price ALEJANDRU CORDOVI – gitaristi iz Meksika

Dana 18.08.2022 g u Vrsaru u bazilici sv. MARIJE OD MORA  održan je koncert ALEJANDRA CORDOVE – gitariste iz Meksika koji živi i radi u Puli. Na koncertu mu je dodijeljena i nagrada Lions Cluba Poreč  “Young Guitarist Price” iz ruku potpredsjednika LC Poreč Slavoljuba Katančevića.

Nagrada Lions Cluba Poreč dodjeljuje se na Festivalu GitarISTRA u Vrsaru od 2006. godine.
Dobitnici, danas redom slavni gitaristi dokazali su se na brojnim natjecanjima diljem svijeta.
Da spomenemo neke od njih: od prvoga 2006. Sanela Redžića, do Petrita Çekua, Chiauwei Lina, Srđana Bulata do ovogodišnjeg pobjednika najvažnijeg natjecanja Guitar Fundation of America Lovre Peretića. Ovogodišnji nositelj nagrade je Alejandro Cordova iz Meksika (također laureat natjecanja “Francisco Tarrega” i brojnih drugih).

Nagrada je u iznosu od 3.750 kn kojom Lions klub Poreč potiče mlađe stvaraoce na daljnji rad i usavršavanje u njihovim redom uspješnim karijerama.

Koncert uz mnogobrojnu publiku su pratili i članovi LC Poreč i Pula čiji je Alejandro i član.

Bio je to jedan izuzetan i nadahnut nastup ovog vrsnog gitariste u organizaciji Saše Dejanovića, člana Lions kluba Poreč, koji i organizira festival More i Gitare po 19. put u Vrsaru.

O Alejandru Córdovi:

Jedinstveni stil Alejandra Córdove bazira se na tehničkoj kontroli, darovitosti, ravnoteži, mirnoći, virtuoznosti, muzikalnosti i željom za znanjem te na senzibilitetu i iskustvu koje je stekao kao izvođač klasične glazbe na međunarodnoj sceni.

Jedan je od najvažnijih mladih meksičkih predstavnika klasične gitare na državnom i međunarodnom nivou. Rođen u Córdobi (Meksiko) 1986., započinje studij gitare kao učenik profesora Jesusa Peñe te nastavlja studij gitare i na fakultetu “Facultad de Musica de la Universidad Veracruzana”, pod vodstvom priznatih profesora poput Consuelo Bolio, Massima Gatte i Alfreda Sancheza. Usavršava se u međuvremenu u Pordenoneu, na Akademiji za gitaru “Francisco Tarrega” pod vodstvom profesora Paola Pegorara. Magistrirao je na konzervatoriju “Jacopo Tomadini” u Udinama, pod vodstvom profesora Stefana Viole.

Bivši je član orkestra “Orquesta de Guitarras de la Secretaría de Educación y Cultura”, s kojim je odradio brojne državne i međunarodne turneje, osnovanog od strane profesora Alfonsa Morene. Od brojnih koncerata orkestra ističu se oni na “St. Petersburg Palace” festivalu, u kazalistu muzeja “Hermitage” u Sankt Petersburgu, u Bijelom Salonu državnog muzeja u Petergofu i onaj u novgorodskom kazalištu.

Njegov je talent prepoznat od strane brojnih glazbenih kritičara i odradio je brojne solističke koncerte u Italiji, Španjolskoj, Grčkoj, Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kostarici i Meksiku. Autor je dva nosača zvuka, od kojih je prvi snimljen u Londonu s Johnom Taylorom, a drugi u Sevilji s diskografskom kućom “Contrastes records”. Redovito sudjeluje na najvažnijim festivalima i na državnim i međunarodnim natjecanjima. Radio je kao profesor gitare na fakultetu “Universidad Nacional Autonoma de México” u Ciudad de Méxicu i kao gostujući profesor gitare na Fakultetu u Oaxaci u Meksiku. Dobitnik je mnogobrojnih svjetskih glazbenih priznanja i nagrada među kojima i jed u od najprestižnijih nagradu “Francisco Tarrega”

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email