NEWS

Do 30. lipnja okončat će se sanacija vanjskog plašta zgrade Zavičajnog muzeja Poreštine – sprema se i obnova Romaničke kuće pa i ckrve Gospe od Anđela…

2
11.05.2023. 13:40; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Do 30. lipnja okončat će se sanacija vanjskog plašta zgrade Zavičajnog muzeja Poreštine – sprema se i obnova Romaničke kuće pa i ckrve Gospe od Anđela…

U Poreču je u tijeku najveće ulaganje u starogradsku jezgru u proteklih više od 20 godina. Tako se, među ostalim, obnavlja i Palača Sinčić, sjedište Zavičajnog muzeja Poreštine, a radove su obišli gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i ravnateljica Muzeja Elena Uljančić.

Nakon skidanja skele s glavnog pročelja palače Sinčić čime je spomenik kulture iz baroknog razdoblja zabljesnuo u punom sjaju, skela je skinuta i na zapadnom pročelju zgrade.

Taj je dio iznimno važan jer, osim što je obnovljen, ukazuje nam na činjenicu da su graditelji palače za njenu izgradnju krajem 17. stoljeća iskoristili već postojeću romaničku zgradu. U Eleuterijevoj ulici sad će se moći pogledati povijest arhitekture Poreča, gdje se u prizemlju vide pravilni četvrtasti kameni klesanci i otvori iz romaničkog razdoblja, dok se na sljedećim katovima vidi barokna nadogradnja s konzolama balkona koji je u 19. st. uklonjen., rekla je Uljančić.

Cjelokupna sanacija vanjskih plašteva ovog baroknog kompleksa koji zauzima površinu gotovo čitave jedne gradske insule okončat će se do 30. lipnja ove godine, dok je do kraja godine u planu obnoviti i stolariju.

Samom građevinskom obnovom grad dobiva dodanu vrijednost i pokazuje brigu prema vlastitoj baštini, i na tome zahvaljujem svima uključenima u projekt. Dodajmo da smo za obnovu Marafora dobili i lokacijsku dozvolu i idemo prema njegovoj obnovi. Tu je i spremna obnova Romaničke kuće, jednog od simbola Poreča, koja kreće nakon sezone. Nakon obnove zvonika Eufrazijeve bazilike, kroz suradnju s Hrvatskim restauratorskim zavodom i Ministarstvom, nastavlja se obnova krstionice u sklopu kompleksa Eufrazijane.  Istovremeno, s porečkom župom pripremamo obnovu Crkve Gospe od Anđela, a tu su i Kuća Dva sveca te Memorijalna kuća Joakima Rakovca., rekao je gradonačelnik.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email