NEWS
HALF MARATON S

Djeca iz područnog vrtića Vižinada sudjelovala u projektu DOMAĆE OD MALIH NOGU

130811892_3323966471043148_2432058336206018796_o
09.12.2020. 09:53; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Djeca iz područnog vrtića Vižinada sudjelovala u projektu DOMAĆE OD MALIH NOGU
DOMAĆE OD MALIH NOGU je lokalni projekt globalnog značenja. Važnost pravilne prehrane temeljene na sezonskim namirnicama lokalnog uzgoja igra neizmjerno važnu ulogu u očuvanju zdravlja.
Projekt provode Lokalne akcijske grupe Istarske županije -LAG Središnja Istra, LAG Istočna Istra, Lokalna akcijska grupa – LAG Južna Istrai LAG Sjeverna Istra.
Projektom se koncept zdrave prehrane, temeljene na svježim, sezonskim poljoprivrednim proizvodima lokalnog uzgoja nastoji uvesti i u institucionalni okvir – suradnjom s osnovnim školama i vrtićima Istarske županije, te lokalnim OPG-ima.
Djeca starije mješovite grupe PV Vižinada uz odgajateljice Jasnu i Kseniju, provela su ovaj hvalevrijedan projekt kojeg će djeca, a i roditelji sigurno dugo pamtiti. Cijeli izvještaj aktivnosti pogledajte na ovom linku: https://bit.ly/3mYOeFy
 
Nakon mnogo razgovora u na temu, što je to domaće, djeca su, uz pomoć svojih roditelja, otkrivali tajni svijet vrtova. Zatim su donosili svoje povrće koje su naučili i pripremati, a od ostataka radili kompost. Čitale su se priče, a najzanimljivija je svakako bila „Juha od bundeve“. Okušali su se i u pripremi prave, domaće juhe od bundeve te recepte zapisali u svoju „Kuharicu“. Prikupljeno je mnogo povrća, pa su ga sušili i pripremili pravu, domaću vegetu – „VižGetu“. Neka su djeca, kod kuće, uz pomoć roditelja, radila domaći sir i vrhnje.
 
Bilo je tu i šetnje prirodom, branje šipka i pripremanje čaja, branje maslačka i pripremanje rižota s maslačkom. Detaljno upoznavanje šipka i maslačka rezultiralo je originalnim crtežima. Nije nedostajalo igre, a posebnost je u tome što su igre izradili sami, uz pomoć odgajateljica. Naučili su i kako sami uzgojiti povrće. Posijali su radič, a sada nestrpljivo čekaju da naraste kako bi pojeli finu salatu.
Print Friendly, PDF & Email