NEWS

Djeca i roditelji u Novigradu na sajmu razmjenjivali igračke i knjige

DSC08865
19.05.2021. 12:26; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Djeca i roditelji u Novigradu na sajmu razmjenjivali igračke i knjige

Kako spojiti ugodno s korisnim, a pritom biti human i podizati ekološku svijest, u pravom je svjetlu pokazao Sajam razmjene dječjih igračaka i knjiga, održan u utorak 18. svibnja ispred Sportske dvorane u Novigradu.

Događaj je organizirao Grad Novigrad-Cittanova u sklopu projekta Playful Paradigm, Igra kao instrument za inkluziju, zdravlje i održivost iz programa URBACT sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Gotovo u svakoj obitelji postoji višak igračaka i knjiga koje djeca prerastu i zapravo se pretvore u smetnju koja na kraju postane otpad. Pa je cilj sajma bio da se donesu svi viškovi koji nekome više ne trebaju, kako bi se njima uveselilo neko drugo dijete. Dakle, ono što nekome više nije korisno, može biti nekom drugom, kao i obrnuto.

Sve je bilo organizirano u skladu s epidemiološkim mjerama, i odaziv na sajam bio je iznimno dobar. Brojni su roditelji donijeli igračke i knjige, a pritom su njihova oduševljena djeca u ponudi sama odabirala ono što ih veseli i što bi željeli imati. Vladalo je odlično raspoloženje, i svi su na kraju otišli kući zadovoljni, jer su se riješili viškova, a ujedno pronašli i nešto što im treba. Cijela priča je imala i humanitarnu notu, budući da sve preostale igračke i knjige sa sajma odlaze kao donacija djeci iz Gline.

Sajmovi razmjene, takozvani swap događaji, vrlo su slični buvljacima. Razlika je u tome  što se na swap događajima predmeti razmjenjuju i ništa se ne naplaćuje. Razmjena pritom nije direktna, već se ostavljaju stvari za poklon, i biraju one koje nekome trebaju. Ovakvi događaji nose sa sobom i snažnu ekološku poruku, jer zahvaljujući njima mnoge nepotrebne stvari ne završe u smeću, već nađu novu svrhu. Tako se direktno smanjuje količina otpada, osobito plastičnog, o čemu svi moramo voditi računa.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email